14.42ºC Chișinău
Miercuri 24 aprilie 2019

Cum se încearcă prelungirea arestului preventiv al activistului „Partidului Nostru” Felix Grincu?

La 17 noiembrie, expiră un an de arest preventiv al activistului „Partidului Nostru” Felix Grincu. Conform legislației, acesta este termenul maxim pentru arestul preventiv. Grincu este învinuit de escrocherie. Procurorii încearcă să prelungească arestul acestuia în legătură cu alte dosare deschise pe numele lui. Prima cerere de acest gen a fost respinsă de judecată acum două săptămâni. Mâine, judecătoria sectorului Râșcani va examina cererea repetată a procurorilor despre arestul preventiv. NM a decis să amintească, pentru ce a fost arestat Grincu și să povestească despre cum au apărut timp de un an încă cinci dosare penale la activul acestuia.

După un an

La 17 noiembrie, la ora 17:05, se împlinesc 12 luni de la arestul preventiv al activistului „Partidului Nostru” Felix Grincu, învinuit de escrocherie. Potrivit deciziei Curții Constituționale, o persoană nu se poate afla în arest preventiv mai mult de un an. Însă dacă pe numele lui este deschis un nou dosar penal, e posibilă ținerea lui sub pază și mai departe, deja în cadrul acestei cauze.

În luna octombrie 2017, judecătoria sectorului Râșcani a început audierile în dosarul deschis pe numele lui Felix Grincu pentru pregătirea unui atentat. La 2 noiembrie procurorul Nicolae Zanevici a cerut plasarea lui Grincu în arest pentru o perioadă de 30 de zile. Judecătoria a respins cererea. Procurorul nu a atacat decizia la Curtea de Apel, ci a înaintat o nouă cerere la 6 noiembrie. Judecătoria o va examina la 17 noiembrie, la ora 11:00, adică cu câteva ore înainte de expirarea unui an de arest preventiv al lui Grincu.

Ion Cerga, avocatul lui Felix Grincu, a comunicat pentru NM că procurorul, conform legii, nu putea să înainteze cerere repetată la 6 noiembrie. „O nouă cerere despre aplicarea măsurii preventive putea fi înaintată doar peste 30 de zile”, a spus Cerga.

Avocatul a făcut referire la art. 329 al Codului de procedură penală, unde se menționează că „o nouă cerere de aplicare, înlocuire sau revocare a măsurii preventive poate fi depusă dacă au apărut temeiuri pentru aceasta, dar nu mai devreme decât peste o lună după ce încheierea precedentă privind această chestiune a intrat în vigoare sau dacă nu au intervenit noi împrejurări care condiționează noua cerere”.

Dosare penale

NM a aflat că Felix Grincu este învinuit în șase cauze penale, trei dintre care sunt legate de escrocherie, iar trei – falsificarea actelor în instanță civilă, cu abuz de serviciu și pregătirea atentatului.

Ultimul dosar penal este despre pregătirea atentatului și a fost intentat în luna octombrie 2017, în baza mărturiilor fostului partener de afaceri al lui Grincu, Mihail Decencu, care este martor în dosarul penal despre escrocherie intentat pe numele lui Grincu. De asemenea, în acest caz, martor este Serghei Gheorghiu, anterior condamnat, care este finul de cununie al lui Grincu.

Avocatul Ion Cerga atrage atenția asupra faptului că ambii martori în dosarul despre atentat – Mihail Decencu și Serghei Gheorghiu – sunt persoane interesate care, potrivit apărării, încearcă să se răzbune pe Felix Grincu. „În instanța civilă, Decencu i-a pierdut lui Grincu 800 de mii de lei. Fără a se sinchisi, ei au spus în judecată: „Acum vei înțelege totul, vei răspunde”, a spus avocatul.

Potrivit afirmațiilor sale, în unul dintre dosarele pe numele lui Grincu martorii acuzării au fost audiați pe parcursul a nouă luni, iar din 10 martori ai apărării, patru au fost respinși de judecată: „Martorii importanți au fost respinși, iar pe cei secundari i-au lăsat”.

Ion Cerga mai afirmă că în toate dosarele penale intentate pe numele lui Grincu procurorii și-au formulat acuzații care nu corespund standardelor acceptate. „I-au fost înaintate învinuiri de escrocherie, însă nu au fost stabilite persoanele cărora el le-a transmis banii. Este învinuit de pregătirea atentatului asupra fostului partener, însă în acest caz nici măcar nu există partea vătămată”, a explicat avocatul.

Trei din cele șase dosare deschise pe numele lui Felix Grincu au fost închise acum câțiva ani. Avocatul este sigur că procuratura a redeschis ilegal aceste cauze, întrucât conform deciziei Curții Constituționale, redeschiderea cauzelor penale o poate face doar judecătorul de supraveghere.

De asemenea, Cerga a comunicat că unul dintre dosarele închise, despre escrocherie, a fost redeschis în baza scrisorilor de la Victoriabank. Avocatul a explicat că în anul 2011, Grincu a luat un credit lăsând în gaj fabrica sa, nu a putut plăti creditul și banca i-a luat fabrica prin ordinul instanței. În anul 2015, banca a efectuat o evaluare a fabricii și aceasta a demonstrat că prețul bunului gajat acoperă datoriile pentru credit.

Însă deja în anul 2016, banca a reevaluat bunul gajat și a decis că prețul fabricii nu acoperă cheltuielile. Însă reevaluarea a fost efectuată ținând cont de prețurile din anul 2016 și nu din 2011, când Grincu a luat creditul”, a explicat Cerga.

El a adăugat că o situație asemănătoare a fost și în alte dosare redeschise: „În fiecare caz, procurorii se basează pe circumstanțele inexistente”.

Nu am reușit să aflăm de la procuratură, de ce au fost redeschise cauzele penale pe numele lui Grincu. Adjunctul procurorului de Chișinău Vitalie Sibov a relatat pentru NM că poziția procuraturii în cazurile lui Felix Grincu va putea fi cunoscută de către jurnaliști în timpul disputelor judiciare.

Condițiile întreținerii

Potrivit avocatului lui Grincu, de mai bine de 20 de ani, clientul său suferă de hipertensiune și este dependent de medicamente. „Medicii care au fost chemați pentru el la ședințele de judecată spun că există pericolul unui infarct”, a menționat Cerga.

De asemenea, el a comunicat că în penitenciarul nr. 13, unde este plasat Grincu, i-au fost retrase medicamentele prescrise de către medic, el este ținut în camera nr. 135, în care podeaua este de beton, iar în geamuri lipsește sticla.

Secretarul de presă al Departamentului Instituțiilor Penitenciare Oleg Pantea a relatat pentru NM că nu cunoaște detalii despre întreținerea lui Felix Grincu, deoarece la închisoarea nr. 13 se află mulți deținuți. Însă potrivit lui Pantea, informația despre medicamente și lipsa sticlei la geamuri nu corespunde realității: „Pentru nimeni nu e un secret că în închisoarea nr. 13, condițiile de detenție sunt departe de cele europene, chiar și de cele normale, însă noi efectuăm în permanență reparații, inclusiv ale geamurilor. De aceea e imposibil ca în vreo cameră să nu fie sticlă în geamuri”.

Pantea a dat asigurări că administrația închisorii este interesată ca deținuții să beneficieze de asistență medicală și le oferă medicamentele prescrise.

Familia și avocatul lui Grincu intenționează să primească permisiunea ca Felix Grincu să fie examinat de medicul său într-o clinică privată.

La 17 noiembrie 2016, Felix Grincu a fost reținut de procuratura municipală la ieșirea din sediul „Partidului Nostru”, în legătură cu dosarul deschis pentru escrocherie în proporții deosebit de mari. Grincu a fost învinuit de fapul că și-a atribuit prin escrocherie 446 mii de lei, bani care aparțineau fostului său partener de afaceri. La acest dosar au fost adăugate altele două, deschise mai târziu, la fel pentru escrocherie și acum se află în instanță.

În „Partidul Nostru” urmărirea penală a lui Grincu este considerată politică. Avocatul lui Felix Grincu a comunicat că în anul 2013, Curtea Supremă de Justiție a recunoscut legală închiderea dosarului despre escrocherie în cadrul căruia Grincu a fost arestat acum un an. Reluarea cazului este considerată ilegală, deoarece, potrivit legii, cazul poate fi redeschis nu mai târziu decât peste un an de la închiderea lui, conform deciziei judecătorești.

Autor: Alexandra Batanova

Партнерские ссылки