19.55ºC Chișinău
Sâmbătă 25 mai 2019

Cum televiziunile lui Plahotniuc leagă deprecierea leului de politică și ce nu e în regulă aici?

Deprecierea leului a provocat o îngrijorare serioasă în societate. Presa afiliată Partidului Democrat a recurs la agitație, explicând ceea ce se întâmplă prin lipsa unei coaliții de guvernare și a guvernului. La rândul său, Banca Națională a dat asigurări că pe piața valutară a Moldovei nu sunt premise pentru criză. Cu ajutorul experților, noi am încercat să aflăm, de ce este cauzată deprecierea leului și cum agitația în jurul cursului monedei naționale a devenit un motiv informațional pentru știrile politice.

În ultimele săptămâni, deprecierea leului a devenit subiectul economic nr. 1 în Moldova. Acum câteva zile, acesta a fost preluat de presa afiliată Partidului Democrat, care a început să explice devalorizarea valutei naționale prin instabilitatea politică.

„Specialiștii presupun că fluctuațiile valutare sunt determinate de factori politici. Mai exact, de  incapacitatea deputaților de a crea majoritatea parlamentară și, respectiv, noul guvern”, s-a menționat într-un buletin de știri prime-time de la Publika TV, care aparține liderului Partidului Democrat Vladimir Plahotniuc.

Știri cu mesaje similare  au fost difuzate și de alte televiziuni din cadrul holdingului media al Partidului Democrat. Autorii subiectelor sugerau clar telespectatorilor că deprecierea leului este cauzată de lipsa majorității de guvernare în țară. Autorii reportajelor citau părerile câtorva experți.

În buletinele de știri mai erau prezentate și opiniile cetățenilor, îngrijorați de o depreciere și mai mare a leului, dacă nu va fi format guvernul: „Dacă guvernul va fi format, leul se va întări. Vedeți ce se întâmplă acum. Dacă nu-l vor forma, leul se va devaloriza și mai mult”.

Menționăm că de la începutul lunii aprilie, cursul leului moldovenesc în raport cu dolarul SUA a scăzut cu 3%. Astfel, dacă la 1 aprilie, Banca Națională a stabilit un curs de 17,35 lei pentru un dolar, la 18 aprilie, cursul era de 17,88 lei pentru un dolar. Cursul euro s-a schimbat de la 19,49 lei până la 20,22 lei pentru un euro. Este important de precizat că Banca Națională stabilește cursul leului moldovenesc în raport cu dolarul SUA, iar cursul altor valute este stabilit reieșind din cross-cursul acestor valute, de exemplu, euro în raportul cu dolarul SUA.

newsmaker.md/rom/noutati/pentru-cine-este-convenabila-deprecierea-valutei-nationale-43006

Banca Națională a Moldovei dă asigurări că pe piața valutară din țară nu sunt „premise pentru situații de criză”. „Există unele decalaje minore între cerere și ofertă de valută străină. Principalii operatori de pe piață manifestă calm și activează în regim normal”, se spune în declarația băncii, publicată la 17 aprilie.

În comunicatul de presă se menționează că „BNM nu prognozează sau țintește dinamica leului” și că obiectivul său fundamental este asigurarea și menținerea stabilității prețurilor. „Banca Națională dispune de suficiente pârghii pentru a influența piața valutară, implicit de rezerve valutare adecvate (4,7 luni de import), pentru a asigura o reacție promptă, la necesitate”, au precizat cei de la Banca Națională.

Noi am solicitat BNM să explice prin ce este cauzată deprecierea leului moldovenesc în raport cu dolarul SUA și este oare influențat acest lucru de factori politici. Cei de la Banca Națională au răspuns că schimbarea cursului „este cauzată de numeroși factori ai cererii”. „În ultimul timp, a fost o cerere mare din partea agenților economici – importatori de valută. În același timp, persoanele fizice nu au acoperit această cerere prin ofertă de valută. Acest dezechilibru este explicat prin deprecierea lentă a leului moldovenesc din luna aprilie”, se spune în răspunsul BNM.

Potrivit Băncii Naționale, scumpirea monedei unice europene este condiționată de creșterea cursului euro în raport cu dolarul – de la 1,1218 dolari până la 1,13 dolari pentru un euro.

Menționăm că după ce BNM a publicat comunicatul de presă, tonul știrilor de la Publika TV s-a schimbat un pic. În buletinele de știri au început să comunice despre faptul că BNM dispune de suficiente instrumente pentru a nu admite deprecierea leului. Ba mai mult, citând prognozele experților, încearcă să-i convingă pe telespectatori de faptul că după sărbătorile pascale, leul se va întări.

Expertul IDIS Viitorul Veaceslav Ioniță a menționat că între deprecierea monedei naționale și situația politică există o legătură, însă aceasta nu este directă. „În ultimele perioade electorale, s-a întâmplat deja de trei ori să crească tensiunea și oamenii de afaceri cumpără valută. La începutul anului, scade numărul depozitelor în lei și crește cererea pentru valută. În patru luni – din noiembrie 2018 până în februarie 2019 (o statistică mai nouă nu există – NM), cererea de valută este cu aproape 250 milioane de dolari mai mare decât oferta”, a spus Ioniță.

Potrivit afirmațiilor sale, „e firesc că o asemenea situație duce la devalorizarea leului moldovenesc”. „Din luna decembrie până în luna februarie, Banca Națională a menținut forțat cursul leului până la alegeri [din contul intervențiilor pe piața valutară].  Ei au tărăgănat astfel încât cursul chiar s-a întărit un pic, în pofida deficitului de valută. În prezent, cursul a fost „eliberat” și el capătă ceea ce nu i s-a permis în lunile ianuarie-februarie”, subliniază expertul.

Reamintim că din luna noiembrie anul trecut până în luna februarie curent, Banca Națională a intervenit în situația de pe piața valutară. Atunci, rezervele valutare ale țării s-au micșorat cu 250 milioane de dolari. Experții motivează acest lucru prin alegerile parlamentare.

newsmaker.md/rom/noutati/pentru-ce-a-cheltuit-bnm-250-milioane-de-dolari-si-ce-va-fi-mai-departe-42106

Expertul economic al Transparency International Moldova Veaceslav Negruța a menționat că dacă e să urmăm logica știrilor de la televiziunile holdingului, „cursul valutar nu este stabilit de cerere și ofertă, politica monetară și sterilizarea BNM”, ci de situația politică. „Orice curs, susținut artificial timp îndelungat, costă scump Banca Națională și duce la micșorarea rezervelor valutare. Statistica BNM demonstrează că în ultimele patru luni, în special înainte de alegerile parlamentare, regulatoriul a vândut valută în cantități mari, pentru a demonstra stabilitatea despre care anunța guvernarea”, a subliniat Negruța.

În asemenea situație, „corectările” cursului sunt inevitabile. Expertul a menționat că înainte de alegeri „a fost admisă distorsionarea cursului [real], sacrificând rezervele valutare”. Cu părere de rău, acest lucru s-a făcut pentru a manipula stabilitatea în timpul campaniei electorale”, a precizat expertul.

La rândul său, doctorul în economie Tatiana Lariușina a menționat riscul unor astfel de mesaje din partea televiziunilor. „În situații de acest gen, de obicei, declarațiile trebuie să fie foarte atent, dar guvernarea dimpotrivă, încearcă să provoace spiritele. Aici este foarte important aspectul psihologic – acest lucru se poate răsfrânge asupra diferitelor categorii de oameni”, presupune Lariușina.

Articolul a fost elaborat în parteneriat cu ProFact Moldova.

 

Autor: Nicolai Paholinitchi

Партнерские ссылки