Cum trăiesc cei din ACUM. Cât câștigă și ce dețin candidații la funcția de deputat. Partea a 4-a

Liderii blocului electoral ACUM Maia Sandu și Andrei Năstase nu au câștigat practic nimic în ultimii doi ani. În lista candidaților la funcția de deputat ACUM sunt, de fapt, mai mulți oameni care în această perioadă nu au obținut aproape niciun fel de venituri. Dar sunt și cetățeni destul de înstăriți. NM continuă să studieze declarațiile despre veniturile și averile candidaților la funcția de deputat în listele de partid. Noua prezentare este dedicată blocului ACUM. Ce dețin și cât câștigă democrații, socialiștii și „șor”-iștii – despre toate acestea puteți citi aiciaici și aici.

Primele persoane ACUM

Liderul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) și copreședintele blocului electoral ACUM Maia Sandu a câștigat, în ultimii doi ani, puțin peste 11 mii de lei, potrivit declarației pe venit prezentate la Comisia Electorală Centrală. Cel de-al doilea copreședinte ACUM, liderul Partidului „Platforma Demnitate și Adevăr” (DA) Andrei Năstase a declarat pentru această perioadă venituri egale cu zero, dacă e să nu ținem cont de banii obținuți din vânzarea a două automobile.

Potrivit declarației, Maia Sandu (numărul unu în lista ACUM) a câștigat, în anii 2017-2018, 11380 lei: 500 lei românești (2110 lei moldovenești) pentru participarea la o conferință în România și 538,82 de dolari (9270 de lei) – dobândă a depozitului în sumă de 38223 de dolari într-o bancă americană.

La fel, Sandu a indicat că are în proprietate un apartament cu suprafața de 74,5 m.p., care costă 440 mii de lei, și un automobil Toyota RAV4, anul 2007, care costă 170 mii de lei.

Andrei Năstase (numărul doi în listă), conform declarației, nu a avut în această perioadă venituri din activități. Totodată, el a obținut 35 mii de euro din vânzarea unui automobil Mercedes și 10 mii de euro din vânzarea Nissan Maxima. Năstase a mai indicat că salariul soției sale a constituit în doi ani peste 67 mii de euro, iar îndemnizația pentru copii – 14 mii de euro (familia lui Năstase locuiește în Germania).

De asemenea, liderul DA a indicat că deține nouă terenuri cu suprafața totală de 9,76 hectare. Valoarea a două dintre acestea este de peste 400 mii de lei, iar a celorlalte nu este menționată. Năstase mai are în proprietate un apartament (cota de 50%), patru case, un garaj și patru clădiri de „categoria 6” (imobile, inclusiv construcții nefinisate). Năstase a mai indicat în declarație valoarea a șase din cele 11 imobile declarate – aproximativ 0,5 milioane de lei.

Vicepreședintele Partidului DA Alexandru Slusari, cel de-al treilea în lista electorală ACUM, a indicat în declarație salariul de 148,1 mii de lei, pe care l-a obținut în patru locuri. Însă venitul de bază al lui Slusari provine din afaceri: în compania sa Rural-Asig, el a obținut dividende de 570,5 mii de lei, iar alte 77,1 mii de lei au fost câștigate din activitatea întreprinderii sale individuale.

De asemenea, Slusari deține 16% din compania European soy bean producers, însă venitul obținut din aceasta nu a fost declarat. El mai are în proprietate un apartament cu suprafața de 113 m.p,, în valoare de 850 mii de lei, procurat acum șapte ani, și 50% dintr-un apartament cu suprafața de 45 m.p., care costă 121,3 mii de lei, precum și un automobil Nissan X Trail, anul 2005, procurat în anul 2015, cu 25 mii de lei.

Secretarul general al PAS Igor Grosu (numărul patru în listă) a câștigat în doi ani 320,9 mii de lei – această sumă include salariul de la partid și onorariile din partea Fundației Konrad Adenauer și a Asociației obștești Forumul pentru Transparență, Implicare, Unitate și Schimbare. Soția sa, care activează în calitate de psihopedagog, a câștigat în doi ani 145,7 mii de lei.

În același timp, familia Grosu a obținut 950 de euro din vânzarea unui autormobil Volkswagen Golf, 400 de euro – din darea în chirie a unui apartament și 237,8 mii de lei din partea companiei Constr-Prim-Locuința, după un proces de judecată. Pe lângă aceasta, soții Grosu au mai primit îndemnizație pentru îngrijirea copiilor, în valoare de 6 mii de lei românești (25 mii de lei moldovenești).

Familia Grosu mai are în proprietate patru terenuri agricole cu suprafața totală de 2 hectare și alte două terenuri cu suprafața de 0,18 hectare (valoarea acestora nu a fost declarată). Potrivit declarației, Grosu mai deține două case: una cu suprafața de 82 m.p., care costă 22,3 mii de lei și una cu suprafața de 122 m.p., în valoare de 469 mii de lei. Printre averile acestei familii mai este un apartament cu suprafața de 48 m.p., în valoare de 24 mii de lei, un spațiu comercial cu suprafața de 31 m.p. și alte trei spații cu sprafața totală de 78 m.p. (valoarea acestora nu este indicată). Familia Grosu mai are un automobil, Volkswagen Touran, în valoare de 7,8 mii de euro.

ACUM-iștii înstăriți

Directorul companiei Traduno Technologies Andrei Spânu (cu numărul 26 în lista ACUM) a obținut în doi ani salariu de 419,8 mii de lei, iar alte 13,2 mii de lei – dividende de la un depozit bancar.

Însă cel mai mare venit – 350 mii de dolari, conform declarației, Spânu l-a obținut din activitatea companiei OneTwoStart LTD, înregistrată în China. În afară de aceasta, el a primit îndemnizație pentru îngrijirea copilului, în sumă de 73,7 mii de lei și a câștigat 17,9 mii de lei din vânzarea cotelor în companiile Travod Limited și Wordminds Limited.

Lui Spânu îi aparține și compania Wupp LTD, însă el nu a declarat niciun venit din activitatea acesteia.

Familia Spânu mai are în proprietate două terenuri agricole: unul cu suprafața de 0,32 hectare, în valoare de 4,2 mii de lei și unul cu suprafața de 0,05 hectare, care valorează 449,8 mii de lei. Familia candidatului la funcția de deputat mai deține o casă cu suprafața de 125 m.p., care costă 1,5 milioane de lei și un apartament cu suprafața de 104 m.p., în valoare de 732 mii de lei, precum și o încăpere cu suprafața de 3 m.p.

La fel, familia Spânu mai are două automobile: Audi Q5, în valoare de 380 mii de lei și Volkswagen Tiguan, care costă 251,3 mii de lei (anii de producție nu sunt menționați).
Pe conturile bancare ale acestei familii sunt 222,3 mii de lei și 3,1 mii de euro.

Un alt candidat înstărit din partea blocului ACUM este agronomul Sergiu Tutovan (cu numărul 42 în listă). El a obținut în doi ani 662,9 mii de lei salariu în compania Agrimatco Service. De asemenea, potrivit declarației, el a obținut 44,3 mii de lei – salariu în alte două locuri de muncă, precum și 136 mii de lei din afacerea sa în bază de patentă. Tutovan a mai primit 8,2 mii de lei îndemnizație din partea consiliului raional Cahul. Soția sa a câștigat în doi ani 31,4 mii de lei.

Din averea pe care o deține, Tutovan a declarat un teren cu suprafața de 0,1 hectare (valoarea acestuia nu este indicată), precum și automobilele UAZ, de 1 mie de lei și VW Golf, de 8,5 mii de lei. Alte averi, inclusiv apartamente sau case, potrivit declarației, Tutovan nu are.

ACUM-iștii modești

Există în listele ACUM și candidați cu venituri destul de modeste. Astfel, membrul Partidului DA Dinu Plângău (cu numărul 13 în listă), potrivit declarației, nu a obținut niciun fel de venit în ultimii doi ani. Plângău nu a declarat nicio avere.

Următorul din listă, Liviu Vovc, la fel, nu a câștigat nimic în ultimii doi ani. Veniturile sale, potrivit declarației, s-au limitat la bursa de 28,6 mii de lei, iar soția sa a câștigat 20,6 mii de lei în domeniul ocrotirii sănătății și alte 48,9 mii de lei – bursă și îndemnizație.

Familia Vovc deține două terenuri agricole cu suprafața totală de 2,1 hectare, în valoare totală de 34,8 mii de lei, precum și cotele de 1/3 și 1/9 în două apartamente, în valoare de 78,8 mii de lei și, respectiv, 26,3 mii de lei.

Victoria Marian-Bogos a indicat, în declarația pe venit, îndemnizația pentru creșterea copilului – 32,7 mii de lei și 2,8 mii de lei românești (11,9 mii de lei moldovenești), precum și transferuri bănești – 900 de euro pentru reparația apartamentului și 7,3 mii de euro – pentru întreținerea copilului.

Marian-Bogos și familia sa nu au în proprietate apartamente sau case. Dar au un teren cu suprafața de 0,05 hectare (valoarea acestuia nu este declarată), iar anul trecut, au procurat un automobil Mercedes, anul 1999, cu 6 mii (nu este indicat despre ce valută e vorba).

Marian-Bogos mai este proprietară a companiei Bogos Auto, dar, potrivit declarației, această activitate nu i-a adus niciun fel de venit în ultimii doi ani. Pe conturile bancare ale acestui candidat sunt 100 de lei moldovenești și 50 de lei românești (208 lei moldovenești). Totodată, aceasta are un credit în sumă de 6,6 mii de lei.

Consilierul local din raionul Râșcani Tatiana Gamețchi (cu numărul 53 în listă) a câștigat în ultimii doi ani 12,5 mii de lei, din câteva surse: darea în arendă a unui teren (700 de lei), îndemnizație pentru copil (6,5 mii de lei), îndemnizație de la Consiliul Raional Râșcani (300 de lei) și activitate de antreprenoriat (5 mii de lei).

Potrivit declarației, Gamețchi deține un teren cu suprafața de 0,5 hectare și un imobil cu suprafața de 51 m.p. Valoarea acestora este 0 lei.

Activiștii incluși în lista ACUM

Ex-ambasadorul Moldovei în SUA Igor Munteanu (al cincilea în listă) a câștigat în ultimii doi ani 600 mii de lei. Aceștia provin din salariul obținut din activitaea pedagogică și cea de expert în cadrul Centrul Analitic Independent IDIS Viitorul, pe care l-a fondat.

De asemenea, Munteanu are în proprietate o casă cu suprafața de aproximativ 125 m.p., care costă 300 mii de lei, și două automobile – Ford, de 40 mii de lei și Toyota Venza, de 70 mii de lei. Pe un cont bancar în Banca Comercială Română el are 55 mii de euro, iar în FinComBank – 5 mii de dolari. La fel, Munteanu deține acțiuni în două companii care oferă consultanță în afaceri – 33,3% în Sinergetic Grup și 20% în Office 5.

Cel de-al șaselea din lista ACUM este istoricul Octavian Țîcu. El a câștigat în doi ani 575,7 mii de lei – din activitatea de cercetare și cea pedagogică, iar soția sa – 91,6 mii de lei. Țîcu a mai primit un onorariu pentru o carte – 32,3 mii de lei.

Țîcu are în proprietate un apartament cu suprafața de 128 m.p., procurat în anul 2015, cu 739,5 mii de lei, precum și un automobil Ford Focus, anul 2017, achiziționat anul trecut, cu 11 mii de euro. Pe conturile bancare ale lui Țîcu sunt 83 mii de lei și 2,3 mii de euro.

Autor: Nicolai Paholinitchi

Партнерские ссылки