Cum trăiesc democrații. Cât câștigă și ce au candidații la funcția de deputat. Partea 1

Milionari cu afaceri ramificate, funcționari de partid cu venituri mai mici decât minimul de existență și cu datorii de 300 mii de euro, de asemenea, imobile și automobile la preț de 0 lei. NM a decis să studieze declarațiile candidaților la funcția de deputat de pe listele de partid, în care a găsit multe lucruri interesante. Prima prezentare este despre veniturile și averile candidaților Partidului Democrat. Ce-i drept, declarațiile unora dintre ei au fost redactate înainte de publicarea repetată pe site-ul CEC.

Cine dintre democrați câștigă cel mai mult

Cel mai mult dintre candidații Partidului Democrat câștigă liderul democraților Vladimir Plahotniuc, care este primul pe lista electorală a PDM. În ultimii doi ani, el a câștigat 5 milioane de euro. Printre altele, el a declarat cărți de anticariat în valoare de 11 milioane de lei, un pian de 131 mii de euro și trei automobile Mercedes. Ce-i drept, cărțile și pianul au dispărut din declarația sa după publicarea repetată a acesteia pe site-ul Comisiei Electorale Centrale. Din declarație au mai fost eliminate datele despre înregistrarea a patru automobile ale liderului Partidului  Democrat.

Plahotniuc a mai declarat patru bunuri imobiliare, în sumă totală de 700 mii de euro. El nu a precizat despre ce fel de bunuri este vorba.

În anii 2017-2018, Plahotniuc a obținut aceste venituri din dividende, dobânzi din depozitele bancare și din vânzarea  unui automobil. Potrivit declarației, liderul Partidului Democrat a obținut cea mai mare parte a banilor în calitatea sa de acționar al companiei Vanguard International, înregistrată în Abu-Dabi (EAU) – 4,55 milioane de euro, 347,5 mii de dolari și 11,5 milioane de lei. Vanguard International este o companie cu renume mondial, care se ocupă de marketingul câtorva tipuri de produse, în special fructe și legume.

Alte 46,6 mii de franci elvețieni și 15 mii de dolari au fost obținute de la companiile Douanes Clifford Chance și Transkapital,pentru „servicii juridice”.

Plahotniuc a mai obținut 4,19 milioane de lei, conform declarației, ca „retur al capitalului social” de la compania Prime Management (administrează activele de afaceri din Moldova ale lui Plahotniuc). La fel, el a mai primit 999,9 mii de lei din comercializarea unui automobil. Cu acești bani, el a cumpărat alte trei automobile noi – Mercedes GLS 400, anul 2018 și Mercedes Benz, anii 2016 și 2009 (locul de înregistrare a acestora a fost eliminat).

Plahotniuc a mai indicat că el este acționar al companiilor General Media Group Corp șiGeneral Radio Group Inc., care deține câteva televiziuni și posturi de radio din Moldova. Însă el nu a comunicat, ce venituri i-a adus această activitate.

Veniturile cui sunt mai mici decât minimul de existență, în condițiile unor datorii de 300 mii de euro

Majoritatea candidaților Partidului Democrat, potrivit declarațiilor lor, sunt persoane înstărite. Veniturile lor din ultimii doi ani sunt marcate cu numere din șase și șapte cifre. Dar sunt și excepții.

De exemplu, secretarul general al partidului, Constantin Botnari, care este cu numărul patru în lista electorală a PDM, a câștigat, în doi ani, doar 26,4 mii de lei (acesta este salariul său la PDM). La fel, el a indicat, în venituri, dobânzile din depozitele bancare – 7,5 mii de lei și 548 de dolari.

Pe conturile bancare ale lui Botnari, conform declarației, sunt 254 mii de lei, 5710 euro și aproximativ 6,2 mii de dolari. Pe alt cont de-al său se păstrează 11,5 mii, dar nu este indicat, în ce valută.

De asemenea, secretarul general al PDM deține un teren cu suprafața de 0,22 hectare, în valoare de 525 mii de lei, un apartament cu suprafața de 172 m.p., în valoare de 855,6 mii de lei, o casă cu suprafața de 341 m.p., de 2,6 milioane de lei și două garaje: cu suprafața de 15 m.p., în valoare de 6 mii de euro, și cu suprafața de 150 m.p., de 407,6 mii de lei.

Botnari are și un automobil Mercedes S350, a. 2005, în valoare de 460 mii de lei.

Secretarul general al Partidului Democrat a mai indicat două credite în valoare totală de 300 mii de euro. Potrivit declarației, Botnari nu are nicio afacere. Nu este indicat când trebuie să ramburseze creditele.

Cine dintre democrați a declarat case și automobile care costă 0 lei

Vicepreședintele partidului, premierul Pavel Filip este cu numărul doi în lista electorală a PDM. Potrivit declarației sale, el a câștigat în doi ani 649 mii de lei, iar soția sa – 353,2 mii de lei. Din anul 2004, Filip deține o casă cu suprafața de 54,3 m.p., primită ca moștenire. Conform declarației, casa costă 0 lei. O altă casă de-a lui Filip, pe care o are din anul 2016, costă 2,9 milioane de lei și are suprafața de 316 m.p. La fel, Filip a indicat că familia sa a obținut, în anul 2016, o încăpere cu suprafața de 33,8 m.p., pentru utilizare gratuită.

De asemenea, Filip a declarat un automobil BMW X5, a. 2007, în valoare de 400 mii de lei și două ceasuri din anii 2006 și 2011, obținute cadou. Conform declarației, acestea costă 0 lei.

Pe conturile bancare ale premierului sunt 432,3 mii de lei și 120 de euro. Lui Filip îi aparțin 724 de acțiuni ale fabricii de cofetărie Bucuria.

Menționăm că Filip nu este unicul democrat care are proprietăți evaluate cu zero lei.

Astfel, Violeta Ivanov, cu numărul 13 în listă, a indicat că deține un automobil BMW 730, a. 2007, și o motocicletă BMW R1200 GS, a. 2008. Ambele costă zero lei, conform declarației.

În anii 2017-2018, Violeta Ivanov a câștigat 339,5 mii de lei, iar soțul ei – 379,6 mii de lei. În afară de aceasta, Ivanov a obținut 374,3 mii de lei din vânzarea unui imobil, îndemnizație de 27,2 mii de lei și despăgubire de asigurare în mărime de 88 mii de lei.

Angel Agache, cu numărul 14 în lista democraților, deține și el un automobil BMW X5, a. 2010, care, conform declarației, costă 0 lei. Agache a precizat pentru NM că automobilul aparține unei rude de-ale sale, însă el se deplasează cu acest automobil în baza unei procure și nu știe cât costă acesta.

Timp de doi ani, Agache a câștigat 302,5 mii de lei, iar soția sa – 100,6 mii de lei. Familia Agache a mai câtigat 300 mii de lei din vânzarea bunurilor mobile și imobile. La fel, el a mai primit îndemnizație în sumă de 133,7 mii de lei și compensații bănești pentru repararea prejudiciului material în valoare de 33 mii de lei.

Un alt automobil care costă 0 lei – Mercedes GLK 280 – a fost indicat în declarația sa de către Vladimir Vitiuc, cu numărul 15 în lista PDM. Acesta a mai declarat un salariu pentru doi ani – 260,1 mii de lei, îndemnizație de 29,2 mii de lei și salariul soției – 21,4 mii de lei.

Cine sunt candidații PDM cu venituri de milioane

Vicepreședintele PDM, președintele parlamentului Andrian Candu este cu numărul trei în lista electorală a partidului. În ultimii doi ani, el a declarat venituri de aproximativ 2 milioane de lei. Din acestea, salariul și primele speakerului constituie 367 mii de lei și, respectiv, 32 mii de lei.

Totodată, Candu a obținut 460 mii de lei în urma lichidării companiei Prime Management SRL și 78 mii de euro – din vânzarea unui apartament și a unui garaj. Candu a mai indicat patru cadouri în valoare totală de aproximativ 28 mii de euro, pe care le-a primit în calitate de președinte al parlamentului. El nu a precizat despre ce fel de cadouri este vorba.

Andrian Candu a indicat că deține apartamente cu suprafața de 243 m.p. și 61 m.p. Din acesta din urmă, speakerului îi aparține doar o treime. La fel, el are la dispoziție o casă cu suprafața de 287 m.p., pe care Candu, conform declarației, o închiriază pentru suma de 1200 de euro lunar. Speakerul mai are două carduri de credit, cu 250 mii de lei fiecare.

Cel cu numărul nouă în lista democraților este Vladimir Andronachi, care a câștigat 400,9 mii de lei timp de doi ani de activitate în parlament, iar soția sa, care este administrator al unui salon de frumusețe – 58 mii de lei.

Andronachi a obținut venitul principal de 7,2 milioane de lei din darea în arendă a unor spații comerciale. Deputatului democrat îi mai aparțin, conform declarației, două încăperi comerciale: una cu suprafața de 1189 m.p., în valoare de 4,4 milioane de lei, și alta cu suprafața de 261 m.p., în valoare de 2,1 milioane de lei. În afară de aceasta, Andronachi mai are două apartamente: de 1,2 milioane de lei, cu suprafața de 218 m.p., și de 377,8 mii de lei, cu suprafața de 71 m.p.

De asemenea, lui Andronachi îi aparțin patru automobile: Hyundai Santa Fe, a. 2016, BMW 750I, a. 2016, Range Rover Sport, a. 2017 și Land Rover, a. 2018. Valoarea totală a acestora, conform declarației, este de aproximativ 5,1 milioane de lei.

Pe conturile bancare ale lui Andronachi sunt 11,7 mii de euro, 24,2 mii de dolari și 43,9 mii de lei.

Vladimir Andronachi mai deține compania Agrotehnica, înregistrată în Nisporeni, firmele Expert-Comerț și WB District, înregistrate în Chișinău și compania WB Addict SRL din București.

Potrivit declarației, Andronachi mai are câteva credite – în valoare de 4,2 milioane de lei, 300 mii de euro și 35 mii de dolari.

Un alt democrat cu venituri de milioane este președintele raionului Căușeni Nicolae Gorban (cu numărul 37 în lista Partidului Democrat). În doi ani de activitate în consiliul raional, el a primit salarii de 182 mii de lei și îndemnizații de 4,5 mii de lei. Alte 9 mii de lei au fost indicate ca salariu în compania Testareprim Auto, care îi aparține. Soția sa a câștigat, în doi ani, în aceeași companie, 131,9 mii de lei.

Venitul principal al lui Gorban a fost obținut din darea în arendă a automobilelor acestei companii – 2,7 milioane de lei și alte 438 mii de lei – din vânzarea a trei automobile. Soția sa a obținut 255,9 mii de lei din darea în arendă a automobilelor. În declarație mai sunt indicate nouă automobile în valoare totală de 2,09 milioane de lei. El nu a concretizat despre ce fel de automobile este vorba.

Lui Gorban îi mai aparțin câteva terenuri cu suprafața totală de 0,75 hectare, o casă cu suprafața de 110 m.p., în valoare de 317,4 mii de lei și un garaj cu suprafața de 62 m.p., care costă 0 lei.

Candidatul la funcția de deputat Daniel Duminică (numărul 41 în lista PDM) a câștigat, în doi ani, 204,5 mii de lei în compania Cutezătorul Agricol, în care familia sa deține cota de 87,5%. Soția sa, potrivit declarației, a câștigat 146,6 mii de lei. Însă venitul principal al familiei Duminică provine din dividendele din afacerea acestei companii – 1,86 milioane de lei și din darea în arendă a terenurilor aceleiași companii – 499 mii de lei.

De asemenea, Duminică a obținut 600 mii de lei din vânzarea unui apartament, 42,6 mii de lei pensie și 5,2 mii de lei – salariul în consiliul raional. În doi ani, conform declarației, Duminică a mai obținut două transferuri bănești în valoare totală de 33,5 mii de dolari canadieni (430,8 mii de lei).

Familiei Duminică îi aparțin 45,4 hectare de pământ, o casă cu suprafața de 149,6 m.p., în valoare de 62,5 mii de lei și două apartamente – în valoare de 1,46 milioane de lei (136 m.p.) și 754 mii de lei (suprafața nu este indicată). De asemenea, acesteia îi aparțin trei automobile: GAZ-24 (5,3 mii lei), GAZ-53 (7,1 mii lei) și BMW X5 (145 mii lei). Lui Duminică îi mai aparține gospodăria țărănească „Duminică Daniel”. În declarație nu este indicat, ce deține și cu ce se ocupă.

Cine dintre candidații PDM trăiește din pensie

Pedagogul Nina Țurcan, care este în lista democraților cu numărul 23, a indicat, la capitolul venituri, pensia de 98 mii de lei pentru doi ani, precum și îndemnizația de 1,8 mii de lei. Din proprietăți, ea a declarat un apartament cu suprafața de 33,2 m.p. și un garaj cu suprafața de 21,7 m.p.

Autor: Nicolai Paholinitchi

Партнерские ссылки