29ºC Chișinău
Luni 27 mai 2019

Cum va fi creată o coaliție în Moldova. În trei pași

Președintele Moldovei Igor Dodon a vorbit despre scenariile politice după alegerile parlamentare, în cadrul unei emisiuni din seara de 27 februarie, de la NTV-Moldova. Analizând toate datele prezentate de Dodon, analistul politic al NM Evghenii Șolari a întocmit scenariul unei eventuale coaliții de guvernare care ar putea fi creată în Moldova.

Ce a spus Dodon

În declarația sa, președintele:

1. De facto, s-a distanțat de Partidul Socialiștilor și de eventualele negocieri și decizii ale acestuia cu privire la coaliție, numindu-se „arbitru al bătăliei”.

2. A propus „acestor partide” să găsească limbaj comun: negocierile trebuie să fie inițiate de cea mai mare fracțiune din noul parlament.

3. A declarat că poate fi vorba despre crearea unei „coaliții largi pentru conciliere națională”.

4. A exclus totalmente eventualitatea participării în oricare viitoare coaliție a Partidului „Șor”.

5. A numit total ireală o coaliție situațională sau o votare situațională dintre PSRM și ACUM: oricare forțe politice care ajung la un numitor comun, potrivit afirmațiilor sale, trebuie neapărat să înregistreze coaliția și să semneze un acord.

6. A declarat că nu va admite orice scenariu de creare a majorității prin cumpărarea deputaților; în acest caz, el va refuza să promoveze candidatul la funcția de premier propus de o asemenea majoritate, iar în caz de agravare a situației, va îndemna oamenii să iasă în stradă.

7. A numit alegerile anticipate un scenariu foarte probabil, însă nu cel mai binevenit, acesta provocând destabilizarea și agravarea situației economice din țară.

8. A declarat că după eventualele alegeri anticipate, partidele oricum vor fi nevoite să se înțeleagă, întrucât „dacă vom organiza alegeri la fiecare jumătate de an, noi vom pierde țara”.

9 A anunțat tezele și promisiunile sale principale: statalitatea, neutralitatea, politica externă echilibrată (să prietenim cu toți) – rămân în vigoare și el va face tot posibilul pentru ca majoritatea parlamentară în această legislatură a parlamentului să fie creată anume în baza acestor principii și valori.

10. A comunicat că în următorul weekend va avea o deplasare în Rusia – la Moscova sau la Soci – pentru „a petrece timpul cu familia”.

Scenariul coaliției

Acum facem puzzle:

Pasul 1. După ce Curtea Constituțională va valida mandatele deputaților, PSRM, în rol de cea mai mare fracțiune, va propune consultări în baza „tezelor-cheie din programul său electoral”. Cele mai importante dintre acestea: Statalitatea, Neutralitatea, Politica externă echilibrată (prietenia și cu Estul, și cu Vestul). Președintele oferă o platformă pentru consultări, poziționându-se „în bătălie” în rol de „arbitru”.

Pasul 2. La negocierile cu privire la „o coaliție largă pentru conciliere națională” în baza tezelor PSRM vor fi invitate toate forțele care au ajuns în parlament, în afară de Partidul „Șor” – încă din start, acesta este exclus din ecuație. Din celelalte partide – „cine va veni, acela va veni”. Ținând cont de faptul că cei din ACUM au declarat deja că nu vor purta negocieri cu PDM și PSRM și nu vor accepta coaliție oficială cu socialiștii, la invitație ar putea răspunde doar Partidul Democrat. Mai ales că liderul acestuia Vladimir Plahotniuc a declarat din start că PDM este gata de negocieri cu toți.

Pasul 3. Se anunță că scenariul unor alegeri anticipate înseamnă destabilizare și criză social-economică. Principiile propuse pentru dezbateri: statalitate, neutralitate, prietenie cu Europa și restabilirea relațiilor cu Rusia – nu contravin „celei de-a patra căi, Pro-Moldova”, anunțată de către democrați în toamna anului trecut. Acest lucru oferă posibilitatea de a obține un acord cu privire la o „coaliție largă” formată din 68 de deputați (35 de socialiști + 30 de democrați + 3 „independenți”) și formarea unui „guvern tehnocrat pentru conciliere națională”.

Formal, situația va arăta așa de parcă Partidul Democrat a susținut platforma socialiștilor, așa cum a fost și atunci când a fost aprobat sistemul electoral mixt. Acest lucru va permite socialiștilor să-și „păstreze imaginea” și să obțină acces la guvernare, lui Dodon – să fie în rolul unui arbitru național care previne criza. Iar Partidului Democrat și lui Plahotniuc – să-și păstreze pârghiile-cheie ale controlului asupra sistemului politic din Moldova.

Autor: Evgheni Solari

Партнерские ссылки