«Da acolo, în genere, există creier?» Cum Voronin nu a reușit să-l ajute pe Grigorciuc. Reportaj NM

La Judecătoria Buiucani a avut loc, la 15 mai, prima ședință preliminară în dosarul activistului Pavel Grigorciuc, care a fost învinuit de huliganism după incidentul cu deputatul Partidului Democrat Sergiu Sârbu. Ședința a durat trei ore. În acest timp, Grigorciuc mai n-a rămas fără avocat, iar judecătorul i-a prelungit termenul de arest, în pofida garanțiilor ex-președintelui Vladimir Voronin. Aflați detalii în reportajul NM.

La ședința de judecată au venit ex-președintele Moldovei Vladimir Voronin și fostul deputat comunist Elena Bodnarenco. Aceștia s-au declarat garanți pentru eliberarea lui Pavel Grigorciuc din arestul preventiv.

Când gardienii urmau să-l aducă în sală pe Grigorciuc, brusc, s-a deconectat lumina. «Noapte întunecată – aceasta este starea justiției noastre», a spus Voronin.

«Acesta e un banc»

La începutul ședinței, procurorul Armen Oganesean a cerut excluderea din acest caz a avocatului Eduard Rudenco. Procurorul a explicat acest lucru prin faptul că la început, împreună cu Grigorciuc, Rudenco a fost bănuit în acest caz, însă acuzațiile i-au fost înaintate doar lui Grigorciuc. Procurorul a mai spus că vrea să-l audieze în instanță pe Rudenco în calitate de martor.

În replică, Rudenco a promis că se va adresa la CEDO. «Moldova va trebui să plătească mai întâi pentru încălcarea legii. În așa fel, ei îl pot include și pe Voronin în lista martorilor. Poate că procurorul nu știe, dar eu am fost avocatul lui Grigorciuc până la incident și oricum, nu aș fi putut depune mărturii ca martor», a spus Rudenco.

«Acesta e un banc», a declarat Voronin.

Iar Grigorciuc a cerut să fie pedepsit Sârbu, pentru că acesta nu s-a prezentat la ședința de judecată.

Magistratul Sergiu Stratan a menționat, în acest context, că instanța deocamdată nu examinează cazul în sine, că această ședință este preliminară și Sârbu nu este obligat să fie prezent.

«Nu știu cum ar putea el să influențeze doi deputați»

După aceasta, judecătorul a trecut la examinarea cererii procurorului cu privire la prelungirea termenului de arest preventiv pentru Grigorciuc. Procurorul Oganesean a explicat această necesitate prin faptul că anterior, Grigorciuc a fost deja tras la răspundere pentru huliganism și, aflându-se la libertate, «el poate săvârși din nou asemenea infracțiune». La fel, potrivit procurorului, Grigorciuc ar putea să-i influențeze pe martori sau pe pătimit.

Și Eduard Rudenco a venit cu o cerere, menționând că Vladimir Voronin și Elena Bodnarenco cer eliberarea lui Grigorciuc prin garanția lor personală. Rudenco a subliniat că procurorul nu a oferit niciun temei nou pentru prelungirea arestului, așa cum prevede legea. Argumentul precum că Grigorciuc ar putea să influențeze asupra pătimitului și a martorului este, în opinia lui Rudenco, «amuzant»: «Nu știu cum ar putea el să influențeze doi deputați».

«Cum aș putea să-i influențez dacă ei au depus deja mărturii? Faptul că de două luni eu mă aflu sub arest demonstrează că aceasta este o reglare de conturi și o răfuială politică», s-a revoltat Grigorciuc. El a mai menționat că este întreținut în condiții rele, îi este interzisă transmiterea de cărți și zile la rând, nu este scos la plimbare.

«Sârbu a fost cel care a început»

După aceasta, i-a fost oferit cuvântul lui Vladimir Voronin. El a spus că îl cunoaște de mult timp pe Grigorciuc și îl consideră o persoană neordinară și principială. Voronin a spus că urmărirea penală a lui Grigorciuc este o răzbunare. «Nu știu, este la curent instanța că Sârbu a fost cel care a început să insulte. Noi toți eram acolo. Cum a putut el să stea la spital, trei zile, după o pălmuire și să spună că are comoție cerebrală? Da acolo, în genere, există creier?», a spus Voronin.

La rândul său, Elena Bodnarenco a menționat că «știe foarte bine că o jumătate de țară visează să-i facă lui Sârbu ceea ce a făcut Grigorciuc». «Cât costă întreținerea unui criminal «atât de periculos»?», s-a întrebat Bodnarenco și a amintit de o istorie recentă în care un bărbat, transferat în arest la domiciliu, a violat, împreună cu cinci bărbați cunoscuți de-ai săi, două tinere, cea mai mică dintre acestea decedând la 13 mai, după ce a fost aruncată de la etajul șapte. În opinia lui Bodnarenco, aceste două situații demonstrează standardele duble ale procuraturii.

«El a fost impus»

Mai târziu, magistratul s-a retras în camera de deliberare. În timp ce erau în așteptarea judecătorului, Eduard Rudenco i-a spus lui Vladimir Voronin că, potrivit informației anchetei, camerele de supraveghere nu au înregistrat incidentul dintre Sârbu și Grigorciuc. Voronin a presupus că înregistrarea a fost eliminată în mod intenționat.

Revenind în sală, judecătorul a anunțat că îl lasă pe Grigorciuc în arest pentru un nou termen de 30 de zile.

După ședința de judecată, Voronin le-a spus jurnaliștilor că judecătorul a fost impus să ia o asemenea decizie. «El a luat decizia timp de o oră și jumătate. Probabil, a sunat la toate telefoanele, ca să înțeleagă, ce să facă. El a fost impus», a presupus Voronin.

Comentând decizia magistratului, Eduard Rudenco a spus că acum nu se îndoiește de faptul că pe Grigorciuc îl așteaptă închisoarea. Și a adăugat că întreaga justiție din Moldova se află sub presiune, iar judecătorii execută «comenzi politice».

***

Incidentul dintre Grigorciuc și Sârbu a avut loc la 21 martie, lângă cafeneaua Penthouse din capitală. Sârbu susține că Grigorciuc l-a bătut. Conform versiunii lui Grigorciuc, între el și Sârbu a avut loc o altercație verbală, în timpul căreia el l-a pălmuit pe democrat. Grigorciuc a fost arestat într-un dosar despre huliganism, iar la 16 aprilie, termenul de arest a fost prelungit cu 30 de zile.

Autor: Nadejda Coptu

Партнерские ссылки