De ce ar avea nevoie democrații de lideri locali «corupți»? Nicolai Paholinițchi despre intimidarea opoziției în teritoriu

În ultimele săptămâni, în presă au apărut informații despre câteva cazuri în care primari și lideri locali figurează în dosare penale, fiind învinuiți de abuz de putere sau corupție. Toate aceste istorii au ceva comun: este vorba despre liderii locali cu un rating înalt, iar apariția problemelor lor ar fi fost precedate de propunerea de a părăsi rândurile opoziției și de a adera la Partidul Democrat.

Săptămâna aceasta, a devenit cunoscut faptul că Nicoleta Malai, primar al satului Ghelăuza (r. Strășeni), aleasă pe listele PL, a fost transferată din arest la domiciliu în izolatorul CNA. Ea s-a simțit rău în timpul audierilor și a fost solicitată ambulanța.

Dosarul primarului Malai, învinuită de corupere pasivă, a fost intentat încă în luna ianuarie anul trecut. Ea susține că, cu trei zile înainte de reținerea sa, a fost invitată la sediul PDM și i s-a propus să treacă de la liberali la democrați.

Partidul Democrat a respins imediat aceste afirmații.

Acest lucru ar fi putut fi motivat prin încercarea de a camufla abuzurile prin politică: cică, imediat ce apar probleme cu legea, toți își amintesc de politică și învinuiesc partidul de la guvernare de tot ce se întâmplă.

Însă această istorie nu este unica în ultimul timp.

Săptămâna trecută, președintele raionului Dubăsari Grigore Policinschi a părăsit Partidul Comuniștilor. El este învinuit de abuz și depășirea atribuțiilor de serviciu și riscă până la 16 ani de închisoare.

În legătură cu aceasta, comuniștii au publicat o declarație, în care se menționează că Policinschi a fost impus să plece din partid. În continuare, este prezentată lista a 25 de primari și consilieri locali care de asemenea au părăsit partidul fiind „sub presiune”.

Deși sunt atâtea deosebiri, în aceste două cazuri sunt și multe lucruri comune: ambii liderii locali se bucură de o popularitate mare și li s-ar fi propus să adere la Partidul Democrat.

La începutul săptămânii trecute, liderul „Partidului Nostru” Renato Usatâi a declarat că Centrul Național Anticorupție l-a reținut pe fostul viceprimar de Bălți și ex-membrul „Partidului Nostru” Igor Șeremet. La Bălți, Șeremet este foarte popular. Potrivit afirmațiilor lui Usatâi, democrații îi cer acestuia, în schimbul libertății, să candideze la alegerile anticipate pentru primăria de Bălți din partea Partidului Democrat ori în calitate de candidat independent.

Mai târziu, s-a constatat că Șeremet nu a fost reținut și că el „colaborează cu ancheta” în cauza penală. El nu a comentat informația despre posibila sa înaintare.

În toamna anului trecut, portalul Anticoruptie.md a publicat un articol despre primarii care, după ce figurau în cauze penale, părăseau partidele de opoziție și fie aderau la Partidul Democrat, fie deveneau loiali acestuia.

În perioada de la alegerile locale din anul 2015 până în luna noiembrie 2017, la PDM au aderat cel puțin 104 primari aleși pe listele altor partide sau fiind candidați independenți. Aceasta înseamnă aproximativ un sfert din toate primăriile controlate de către democrați.

Despre intimidarea liderilor locali vorbesc și sursele NM din Partidul „Demnitate și Adevăr”.

Interesant este faptul că PDM și liderul acestuia Vladimir Plahotniuc au declarat de nenumărate ori despre lupta cu corupția. Iar recent, Plahotniuc a declarat despre marea „curățare” anticorupție în rândurile democraților.

În acest context, apar întrebări. De exemplu, de ce PDM care promite public că va lupta cu corupția are nevoie de lideri locali care sunt bănuiți de corupție și abuz de putere?

„Pentru ai noștri – totul, pentru ceilalți – legea”. Oare nu de acest principiu se conduce partidul de la guvernare în campania de „luptă cu corupția” lansată în localitățile Moldovei? De menționat că acest lucru se întâmplă exact înainte de lansarea campaniei electorale parlamentare, rezultatele căreia, în condițiile sistemului electoral mixt, vor fi decise de către liderii locali puternici și cu popularitate.

Autor: Nicolai Paholinițchi, reporter NM

Партнерские ссылки