De ce crește leul și pe cât timp va ajunge. Analiză NM

În ultimele trei săptămâni, leul moldovenesc a crescut cu 2,5-3% în raport cu dolarul SUA și euro. Înainte de aceasta, din martie până în iunie, leul a scăzut cu peste 6%. Experții consideră că întărirea leului este un fenomen temporar și susțin că la sfârșitul verii, moneda națională moldovenească se va deprecia din nou.

Pentru ziua de marți, 16 iulie, Banca Națională a Moldovei a stabilit cursul leului de 17,73 lei pentru un dolar și 19,99 lei pentru un euro.

Cu mai puțin de o lună în urmă, la 21 iunie, dolarul a atins apogeul – cursul oficial de atunci a fost de 18,21 de lei pentru un dolar și 20,59 de lei pentru un euro. Astfel, în ultimele trei săptămâni, leul moldovenesc s-a întărit cu 2,5% în raport cu dolarul și cu 3% în raport cu moneda unică europeană.

Până la 21 iunie, începând cu luna martie, leul se deprecia în permanență – de la 17,16 lei pentru un dolar în luna martie, 17,9 lei pentru un dolar în luna aprilie până la 18,21 lei pentru un dolar în luna iunie. Cursul monedei europene a crescut de la 19,6 lei pentru un euro în luna martie până la 20,59 lei pentru un euro în luna iunie.

Atunci, experții susțineau că devalorizarea monedei naționale este influențată de creșterea cererii de valută din partea persoanelor juridice, intervențiile Băncii Naționale și instabilitatea politică.

newsmaker.md/rom/noutati/unde-cade-leul-care-va-fi-soarta-valutei-moldovenesti-dupa-pasti-42929

Între timp, ei comentează în mod diferit consolidarea leului.

Astfel, unul dintre experți, care a insistat să-i fie păstrat anonimatul, a menționat pentru NM că întărirea leului este «sezonieră». «Nu e primul an în care noi observăm că în lunile iulie-august, leul se întărește în raport cu dolarul și euro. Însă acest lucru este temporar. Din a doua jumătate a lunii septembrie, valuta națională va începe iar să se devalorizeze lent. Chiar dacă Moldova va obține finanțare externă, acest lucru nu va întări leul, ci dimpotrivă, îl va suprima», susține expertul.

El a mai spus că un alt factor care influențează întărirea leului este cel «emoțional», care ține de formarea și activitatea noului guvern, însă acest factor va trece în timpul apropiat.
În opinia expertului, leul se va mai întări un pic – apogeul valorii sale va fi în perioada 15-25 august.

Expertul IDIS Viitorul Veaceslav Ioniță a numit întărirea leului moldovenesc un «salt». El susține că în al doilea trimestru, a fost o cerere mărită de valută – deficit de aproape 40 de milioane de dolari. Potrivit afirmațiilor sale, au fost câțiva factori care au influențat acest lucru. Primul – alegerile și perioada post electorală, când, din cauza incertitudinii, oamenii cumpără valută.

Al doilea factor – creșterea creditelor de consum. «Oamenii iau credite, iar în consecință, din bănci «au năvălit» leii, fapt ce a determinat creșterea consumului și, respectiv, importul pentru care este necesară valuta», susține Ioniță. El a adăugat că un alt factor posibil al deficitului ar putea fi scoaterea valutei din Moldova de către oamenii apropiați fostei guvernări.
Ioniță mai spune că în luna iulie, cererea de valută scade. «Acest lucru este cauzat de faptul că noi importăm mai puține resurse energetice, la fel, începe exportul de producție agricolă. În luna august, această cerere va continua, însă oricum, pe viitor, ne așteaptă o depreciere lentă a leului», a subliniat expertul.

Menționăm că, potrivit ultimelor prognoze ale Ministerului Economiei, până la sfârșitul anului, cursul dolarului SUA va fi de 18 lei pentru un dolar.

Autor: Nicolai Paholinitchi

Партнерские ссылки