19.55ºC Chișinău
Sâmbătă 25 mai 2019

De ce în Moldova au explodat prețurile la cartofi

În ultimele câteva săptămâni, prețurile la cartofi în Moldova au crescut de aproape două ori. Deputații blocului ACUM au expediat, cu această ocazie, o scrisoare Ministerului Agriculturii, menționând că scumpirea a afectat în primul rând păturile social vulnerabile ale populației. NM a încercat să afle, de ce au explodat prețurile la cartofi și când acestea se vor micșora.

Ce s-a întâmplat

Despre scrisoarea expediată Ministerului Agriculturii a anunțat, la 13 mai, deputatul blocului ACUM Alexandr Slusari. Scrisoarea a fost semnată și de deputații Maria Ciobanu, Chiril Moțpan și Radu Marian. Ei au menționat în document că prețurile la cartofi au crescut în ultimele săptămâni de la 7-8 lei până la 16-17 lei per un kilogram. Deputații au subliniat că scumpirile respetive au afectat, în primul rând, starea materială a păturilor sociale ale populației cu cele mai mici venituri și au menționat că în Moldova, cartofii sunt cu 40 la sută mai scumpi decât în Ucraina.

 

Potrivit informațiilor lui Slusari, problema a apărut din cauza că mulți producători locali au renunțat să mai cultive cartofi, întrucât ultimii ani, aceștia au fost importați în mod activ. La fel, potrivit lui Slusari, scumpirea ține și de înțelegerile obscure dintre un grup restrâns de importatori, care au majorat abuziv prețurile. «Cineva, sub acoperirea puterii, încearcă să obțină supraprofituri din contul celor mai săraci oameni», a subliniat Slusari.

Ce spun experții

Ex-ministrul agriculturii Valeriu Cosarciuc susține că prețurile la cartofi au crescut din cauza deficitului produsului, iar acesta a fost cauzat de recolta mică din anul trecut. «Recolta a fost cu 30-40% mai mică decât de obicei nu doar în Moldova, dar și în statele Uniunii Europene», a menționat ex-ministrul. El mai spune că anul trecut, în Moldova, s-au semănat mai puțini cartofi, pentru că în anii 2016-2017, a fost o cantitate foarte mare de cartofi și producătorii au fost nevoiți să-i vândă la un preț foarte mic.

Cosarciuc mai susține că, știind despre această situație, autoritățile «erau obligate să stimuleze producătorii de cartofi timpurii, pentru a acoperi cererea». «Iar acum, aceștia vor apărea pe piață abia peste două săptămâni», a menționat ex-ministrul.

El nu exclude că importatorii ar fi putut profita de deficitul creat pentru a ridica prețurile. Astfel de probleme, în opinia ex-ministrului agriculturii, ar putea apărea și cu ceapa, și cu alte produse.

Comentând situația privind prețurile la cartofi, expertul în domeniul agriculturii Viorel Chivriga a menționat că în lunile aprilie-mai s-a micșorat semnificativ importul de cartofi. Potrivit lui, este din cauza temerilor importatorilor că producția lor de cartofi va rămâne nesolicitată. În prezent, mai spune Chivriga, există premise că cea mai mare parte a pieței o vor ocupa cartofii producătorilor locali din roada anului 2019. «Situația este neplăcută, dar de scurtă durată. Peste 1-2 săptămâni, prețurile vor scădea», consideră expertul. El mai spune că o situație asemănătoare se atestă acum și în Ucraina.

Autor: Nadejda Coptu

Партнерские ссылки