De ce în Moldova este înaltă mortalitatea cauzată de alimentația incorectă. Explicațiile nutriționiștilor/dietologilor

Moldova a intrat în top-5 țări din Europa și Asia Mijlocie după nivelul foarte înalt al mortalității cauzate de alimentația incorectă. Aceasta este constatarea autorilor unui studiu inițiat de Organizația Mondială a Sănătății. Cauza cea mai răspândită a deceselor în Moldova o constituie bolile cardiovasculare, care adesea sunt provocate de obiceiurile alimentare incorecte. NM a discutat cu câțiva nutriționiști și dietologi și a constatat, care sunt obiceiurile alimentare în Moldova care duc la îmbolnăviri grave, de ce e mai bine să renunțăm la sarmale și când trebuie să alergăm la dietolog.

Combinații alimentare nereușite

Lucia Gavriliță, expert în nutriție, consultant în alimentație vie, a comunicat pentru NM că una dintre cele mai răspândite greșeli constatate în Moldova este cobinația alimentară incorectă. Pentru digestia diferitelor produse sunt necesari fermenți. Stomacul nu este capabil să prelucreze concomitent diferite tipuri de produse. De exemplu, la o singură masă, nu poate fi combinată carnea cu orezul sau cu cartofii, adică proteine și carbohidrați.

„La sărbătorile mai mari, noi întotdeauna avem cartofi cu carne, iar aceasta este cea mai dăunătoare combinație. Ori sarmalele – e același orez cu carne. Este o combinație mortală dintre amidon și proteine, la fel ca și în cazul plăcintelor, colțunașilor. O parte a mâncării se digeră, iar alta rămâne să se altereze în stomac. Acest lucru se răsfrânge asupra vaselor sanguine, în sânge ajung toxine”, a spus Gavriliță.

Carnea trebuie consumată concomitent doar cu legume, a mai menționat ea. La fel, trebuie să fie și în cazul pastelor și al orezului. Acestea nu trebuie combinate cu produse din carne.

Meniul din pâine și unt

Potrivit afirmațiilor dietologului, nutriționistului din cadrul clinicii private Sancos Tatiana Cozariz, un alt obicei alimentar în Moldova este cantitatea foarte mare de produse de patiserie prezentă în meniu: pâine, paste, plăcinte. Consumul excesiv al acestora duce la obezitate, iar aceasta provoacă o povară suplimentară pentru inimă și vasele sanguine.

Dietologul susține că în multe cazuri, acest lucru este cauzat de nivelul scăzut al bunăstării în țară. Cartofii, pastele și pâinea sunt produse relativ ieftine. Menționăm că locuitorii Moldovei cheltuiesc, în medie, mai mult de 40% din veniturile lor pentru procurarea produselor alimentare. Acesta este unul dintre cei mai mici indicatori dintre țările europene. De exemplu, locuitorii din Marea Britanie cheltuiesc pentru produsele alimentare cel mult 10% din venit.

În opinia lui Cozariz, alimentația este influențată și de specificul tradițiilor locale. „În Moldova, la fel ca și în România, se obișnuiește ca la sărbători să fie multă mâncare. Și foarte multe bucate sunt prăjite în ulei”, precizează dietologul.

În ultimii ani, și localurile cu burgheri, kebab, covrigăriile contribuie la formarea regimului alimentar, consideră dietologul. Potrivit ei, acest lucru îi afectează, mai întâi de toate, pe copii: mamele vor cumpăra, mai degrabă, un covrig decât un măr.

Cozariz sugerează să consumăm mai multe fructe și legume sezoniere, care cresc în Moldova și chiar și să nu neglijăm produsele proaspete nici pe timp de iarnă.

Mâncare în exces

Moldova nu a rămas într-o parte de tendințele generale din lume: locuitorii țării noastre consumă mai mult decât are nevoie organismul în realitate. „Există studii care demonstrează că oamenii consumă exact de patru ori mai mult decât este necesar. Sistemul nostru se supraîncarcă. Apare oboseala cronică, se simte în permanență insuficiența de energie”, a precizat Lucia Gravriliță. În lipsa efortului fizic, acest lucru provoacă obezitate și, ulterior, probleme ale sistemului cardiovascular.

Insuficiența de lichide și pasiunea pentru cafea

Gavriliță a mai spus că foarte multe persoane cu care ea a avut ocazia să lucreze consumau extrem de puține lichide. „Mulți beau doar câte un pahar pe zi, iar aceasta este foarte puțin. Această cantitate de lichide este insuficientă și pentru reacțiile chimice din organism, și pentru ca acesta să poată obține toate substanțele necesare, și pentru curățarea lui”, a subliniat ea.

O problemă aparte, potrivit Tatianei Cozariz, este pasiunea pentru cafea. Cafeaua deshidratează organismul și impune pancreasul s-o prelucreze. „Astăzi, mașinile de cafea sunt la fiecare pas, toți consumă cafea, în permanență. Iar aceasta înseamnă frișcă, zahăr. În consecință, pancreasul lucrează pe parcursul întregii zile și se supraîncarcă”, a menționat Cozariz.

Diete din internet

Ea a mai spus că deocamdată, dietologul nu este profesia cea mai actuală în Moldova. Majoritatea preferă să nu cheltuiască timpul pe medici, ci să caute diete în internet. „Multe femei, dar chiar și copii, țin diete pe care le găsesc în internet și nu se adresează la medici calificați. Însă la fiecare, metabolismul este diferit și tipul alimentației trebuie ales în mod individual. Pentru aceasta, măcar o dată pe an, trebuie să se facă analize”, a subliniat Cozariz.

Potrivit afirmațiilor sale, locuitorii Moldovei se adresează la dietolog doar după ce le-a fost pus un diagnostic grav. De exemplu, diabet zaharat. Foarte puțini sunt cei care vin la consultația dietologului, pentru a preveni o eventuală îmbolnăvire.

„De exemplu, dacă există un anumit nivel de obezitate, acesta este deja un motiv pentru a consulta medicul. Chiar și plus 5 kg pe an – este mult, trebuie să vă întrebați, de ce s-a întâmplat așa, ce s-a schimbat în organism, s-a shimbat oare regimul de efort fizic etc.”, a spus dietologul.

***

Bolile cardiovasculare constituie cel mai răspândit motiv al mortalității în Moldova. Cercetătorii de la Universitatea „Friedrich Schiller” din Yen (Germania) au constatat, într-un studiu efectuat la comanda Organizației Mondiale a Sănătății, că în anul 2016, 14 746 de persoane din Moldova au decedat din cauza bolilor cadiovasculare, provocate anume de alimentația incorectă. Din acestea fac parte anevrismul aortic, accidentele vasculare cerebrale ischemice, fibrilația atrială, cardiomiopatia, miocardia și multe altele.

În ce privește indicatorii mortalității din cauza alimentației incorecte, Moldova se află pe locul cinci printre alte 51 de țări din Europa și Asia Mijlocie. În primele zece, alături de Moldova, mai sunt și alte state din spațiul postsovietic. Potrivit cercetătorilor, locuitorii acestor țări consumă foarte multe săruri și rareori mănâncă legume, nuci și cereale integrale.

Conform datelor studiului, cel mai sănătos regim alimentar îl înregistrează locuitorii din Spania, Israel și Franța.

Autor: Olga Gnatcova

Партнерские ссылки