27ºC Chișinău
Duminică 19 august 2018

De la unire până la ură. Cum s-a transformat o postare de pe o pagină „fake” de facebook în scandal la nivel național

Asociația Promo-LEX s-a adresat Procuraturii Generale cu o declarație prin care solicită investigarea acțiunilor care instigă la ură interetnică în rețelele de socializare. Este vorba despre pagina de pe facebook, pe care au fost publicate mesaje care instigă la ură și violență împotriva unioniștilor. Pagina și postarea abundă de simbolurile socialiștilor și portretele lui Dodon. Se pare că mulți utilizatori au crezut că adepții lui Dodon sunt capabili de așa ceva. Unii au răspuns prin insulte la adresa rușilor. Solicitat de NM, Dodon a presupus că o asemenea provocare este convenabilă unioniștilor. Experții susțin că retorica urii „nu este o jucărie” și că este deosebit de periculoasă într-un stat multinațional precum este Moldova.

În adresarea Promo-LEX se menționează că o postare de pe pagina de facebook „Unionizmul Trece Patria Rămîne” îndeamnă la acțiuni de ațâțare a vrajbei și de dezbinare națională, la ură și violență împotriva unioniștilor.

Este vorba despre postarea din 9 aprilie. Aceasta conține o imagine simbolică cu o persoană care atârnă de un ștreang și pe care este plasată inscripția „Unirea”.

În inscripția care însoțește postarea, scrisă în limba rusă, cu numeroase greșeli, se spune: „Iată ce vom face cu fasciștii unioniști după alegerile parlamentare. Pentru aceasta însă astăzi noi trebuie să votăm împotrivă! Moldova este și va fi țara noastră! Să spunem NU Unirii! Președintele Dodon este cu noi! Votăm fără întârziere decid.md/?lang=ru (ortografia și punctuația au fost păstrate).

În adresarea lor, reprezentanții Promo-LEX au menționat că însemnarea este făcută în limba rusă. De asemenea, ei au precizat că pagina „se asociază cu președintele Republicii Moldova Igor Dodon”.

Fotografia lui Dodon este într-adevăr pe imaginea principală a paginii. Iar denumirea paginii este asemănătoare cu lozinca „Unionismul trece, Patria rămâne”, care este tipărită pe ultimele bannere ale lui Dodon (în denumirea paginii, sloganul este scris intenționat cu greșeli, se pare, în „manieră moldovenească”). În calitate de logo mai este utilizat „simbolul istoric” al Moldovei, care este promovat de socialiști și de Dodon.

În postările anterioare de pe pagina scandaloasă sunt amintite articolele liderului mișcării sociale Voievod Nicolae Pascaru, cunoscut prin atitudinea critică față de ideea unionismului. De asemenea, Pascaru este cunoscut ca fiind apropiat al președintelui Dodon și l-a însoțit în una dintre călătoriile pe muntele Athos.

Postarea a generat peste 700 de reacții și peste 190 de distribuiri. Cei de la Promo-LEX menționează „efectul dublu al răspândirii urii în spațiul public”. „Simpatizanții unionismului au fost astfel provocați la reacții dure care, la rândul lor, de asemenea instigă la discriminare și violență împotriva etnicilor ruși și vorbitorilor de limbă rusă”, se spune în declarație.

Cei de la Promo-LEX au subliniat că așteaptă poziția oficială a președintelui Igor Dodon ca „garant al statului de drept și respectare a drepturilor și libertăților tuturor cetățenilor Moldovei”. „Timp de două zile, Președintele nu a ieșit cu nicio reacție prin care s-ar distanța de la aceste mesaje și îndemnuri”, se menționează în apel.

Solicitat de NM, președintele Igor Dodon a răspuns că nici el, nici socialiștii nu au nevoie de apariția unor astfel de îndemnuri. La întrebarea NM, cui îi este convenabil acest lucru, Dodon a răspuns: „Provocatorilor sau unioniștilor, pentru a se prezenta ca victime. Și pentru a atrage atenția”.

Deși la o cercetare mai atentă a prezentării și conținutului paginii devine evident caracterul „fake”, întrebarea despre cine stă în spatele apariției paginii și a postării scandaloase rămâne deschisă. Ținând cont de reacțiile și comentariile postării, reiese că majoritatea vizitatorilor paginii nu sunt contra unirii cu România,

Sub postările scrise în limba rusă, cu multe greșeli, sunt numeroase comentarii indignate, în limba română, cu critici dure adresate lui Dodon, simpatizanților lui, vorbitorilor de limba rusă și tuturor celor care sunt împotriva unirii. Majoritatea comentatorilor, se pare, nu se îndoiesc de faptul că pagina într-adevăr a fost creată de simpatizanții lui Dodon.

Intresant e faptul că aproape toate postările de pe pagină conțin trimiterea la site-ul decid.md. Acesta este site-ul campaniei unioniste, autorii căreia îndeamnă la participarea „cercetării sociologice” și la votarea „pro” sau „contra” unirii. Puteți vota și online.

Activiștii campaniei au mai instalat corturi în diferite sectoare ale Chișinăului, unde de asemenea se colectează „voturi” pentru unirea cu România. Deocamdată, rezultatele sunt îmbucurătoare pentru unioniști – 59% „pro” unire. Ce-i drept, până acum „au votat” aproximativ 25 de mii de persoane, iar campania se va încheia deja la 14 aprilie.

Potrivit avocatului Promo-LEX Dumitru Sliusarenco, mesaje publice ca cele postate pe pagina scandaloasă de pe facebook, sunt deosebit de periculoase, în contextul în care Republica Moldova este un stat multinațional, iar „disensiunile legate de opiniile geopolitice și apartenența națională generează ură și dezbinare între oameni”.

Sliusarenco menționează că retorica, care incită ură, constituie o infracțiune, stabilită de articolul 346 din Codul penal „Acțiunile intenționate îndreptate spre ațâțarea vrajbei, diferențierii sau dezbinării naționale, etnice, rasiale sau religioase”.

„Organele de drept, în calitate de garant al securității și ordinii publice, ar trebui să intervină prompt pentru a nu admite agravarea situației și chiar eventuale acțiuni de violență”, a adăugat avocatul.

Și cei din oficiul avocatului poporului Mihai Cotorobai au reacționat în situația dată. Aceștia au condamnat orice manifestare a urii și intoleranței, îndemnuri și instigare la violență. Asemenea acțiuni, potrivit lui Cotorobai, pot degenera în infracțiuni pe fundalul urii, pot provoca tensiuni sociale și dezbina societatea.

După Promo-LEX, avocatul poporului s-a adresat organelor de drept cu rugămintea de a interveni, de a obține eliminarea mesajului din rețeaua de socializare și de a lua măsuri procesuale în corespundere cu legislația națională.

Potrivit informațiilor Realitatea.md, Procuratura Generală a reacționat la apelul Promo-LEX și a inițiat verificări.

Directorul de programe din cadrul Centrului de Resurse Juridice din Moldova Nadejda Hriptievschi a menționat că retorica urii „nu este o jucărie”. „Cu cât mai mult o ignorăm și îi permitem să crească, cu atât mai periculoasă devine”, a explicat ea. 

Hriptievshi a amintit că încă la 8 decembrie 2016, parlamentul a adoptat în prima lectură proiectul de lege care prevede eficientizarea luptei cu astfel de manifestări. „De ce el nu este aprobat?”, se întreabă expertul.

Autor: Evgheni Solari

Партнерские ссылки