De trei ani în așteptarea lui Erdogan. Când va avea loc vizita președintelui Turciei în Moldova?

Vizita președintelui Turciei Recep Erdogan a fost amânată pentru toamnă. Acest lucru a fost comunicat pentru NM de președintele Igor Dodon. Potrivit șefului statului, lucrările de reparație a clădirii administrației președintelui, care sunt plătie de către Turcia, se vor încheia de Ziua Independenței, la 27 august. Festivitatea de deschidere oficială însă va avea loc în timpul vizitei lui Erdogan.

Președintele Igor Dodon a comunicat pentru NM că data vizitei președintelui Turciei va fi stabilită reieșind din agenda acestuia. „Orientativ, aceasta va fi la sfârșitul lunii septembrie – începutul lunii octombrie”, a precizat șeful statului.

El a menționat că lucrările de reparație a sediului administrației președintelui se vor încheia la 27 august. Potrivit lui, vor rămâne câteva lucrări tehnice: instalarea havuzurilor și înverzirea teritoriului adiacent. „La rugămintea noastră, partea turcă a acceptat să ne acorde finanțare suplimentară pentru mobilă. Ea va fi gata în decurs de câteva săptămâni. Trecerea în noua clădire va fi organizată imediat după ce va fi montată mobila”, ne-a comunicat Igor Dodon.

Deschiderea oficială va avea loc în timpul vizitei în Moldova a președintelui Turciei, a mai spus șeful statului.

Despre faptul că Recep Tayyip Erdogan (pe atunci ocupa postul de prim-ministru – NM) va vizita Moldova s-a anunțat încă în anul 2014. Atunci, Erdogan a fost invitat în Moldova de către Iurie Leancă, în calitatea sa de prim-ministru. Politicianul turc a acceptat invitația, însă așa și nu a vizitat țara noastră. În anul 2015, în cadrul unei întâlniri cu președintele de atunci al Moldovei Nicolae Timofti, ministrul Afacerilor Externe al Turciei Mevlut Cavusoglu a anunțat că Erdogan va vizita Moldova. El a fost invitat și de către viceprim-ministrul, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene Andrei Galbur, în anul 2016. Și de această dată, Erdogan a acceptat invitația.

În anul 2016, și președintele Moldovei Igor Dodon l-a invitat pe Erdogan să viziteze țara noastră. La una dintre întâlnirile sale cu Dodon, Ambasadorul Republicii Turcia la Chișinău Hulusi Kilic a comunicat că Erdogan a acceptat invitația. Presa anunțase că vizita la Chișinău a președintelui Turciei este planificată, orientativ, pentru ziua de 5 mai 2017. Mai târziu, s-a aflat că Erdogan va vizita Moldova la 27 august.

Amintim că la 22 februarie, președintele Igor Dodon și ambasadorul Hulusi Kilic au deschis oficial lucrările de reparație a clădirii administrației președintelui. Acestea au fost evaluate la 7,8 milioane de euro și urmează să fie achitate de către Turcia. Clădirea președinției este reparată de compania de construcții Sonbay Group din Turcia. Anterior, Dodon a anunțat că se preconizează că lucrările de reparație se vor încheia aproape de luna august curent, iar deschiderea festivă a clădirii reînnoite va avea loc de Ziua Independenței, cu participarea președintelui Turciei Recep Erdogan.  

Sediul administrației președintelui se află în centrul Chișinăului. Acesta a fost devastat în timpul protestelor din 7 aprilie 2009. Lucrările de reparație au fost amânate în repetate rânduri din cauza lipsei de bani. Iar administrația președintelui a trecut, temporar, în clădirea de pe strada Nicolae Iorga.

Autor: Galina Vasilieva

Партнерские ссылки