Democrații au declarat că în Moldova, un medic primește 9000 de lei, iar un pedagog – 7000. Dar cum e în realitate?

Datorită eforturilor Partidului Democrat de la guvernare, salariul profesorilor din Moldova a crescut cu 84%, până la opt mii de lei, iar cel al medicilor – cu 83%, de la cinci mii până la nouă mii de lei. Aceste date se regăsesc în ziarul de partid al democraților «Moldova Democrată». NM și Profact Moldova au încercat să afle, cât primesc pedagogii și mediciiîn realitate.

Articolul despre majorarea salariilor profesorilor și ale medicilor «Venituri mai mari pentru oameni» a fost publicat în ultimul număr al ziarului «Moldova Democrată», din 9 mai. Acesta a fost publicat și pe site-ul oficial al ziarului. Tirajul publicației este de 35 de mii de exemplare. Ziarul a fost distribuit gratuit la 9 mai, la evenimentele organizate de PDM cu ocazia Zilei Victoriei și a Zilei Europei.

În articol, cititorilor li se dă clar de înțeles că majorarea salariilor este rezultatul grijii Partidului Democrat pentru oameni. În acesta se spune că democrații au reușit «să stabilizeze economia și să asigure o creștere [economică] de peste patru procente». «Acest salt major ne-a permis să promovăm o politică socială activă, ceea ce a favorizat creșterea economică a veniturilor populației», se spune în text.

«În trei ani, salariul în domeniul educației s-a majorat cu 84%. În anul 2015, salariul mediu în învățământ era de 3600 de lei. Anul acesta, el a ajuns până la aproape 7000 de lei. Salariul medicilor a crescut cu 83% – de la 5000 de lei în anul 2015 până la peste 9000 de lei după reforma salarială», se subliniază în același articol.

Potrivit democraților, salariul mediu s-a majorat de la 4600 de lei până la 7000 de lei.

Reamintim că Pavel Filip a operat cu aceleași date în această iarnă, în Campania electoral pentru alegerile parlamentare.

Cei de la Biroul Național de Statistică au confirmat că într-o oarecare măsură,cifrele declarate de către democrați corespund realității. Astfel, anul trecut, pedagogii au câștigat, în medie pe țară, aproape 6611 lei, iar medicii – aproape 9610 lei.

Însă este vorba despre salariul mediu brut, fără impozitare, dar cu toate adaosurile posibile, au precizat cei de la BNS.

Solicitați de NM, cei de la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale ne-au oferit informații cu privire la salarii, adaosuri, suplimente și premii, însă fără impozitare. Din datele obținute, reiese că, în medie pe țară, un medic câștigă 7822 de lei. În instituțiile medicale de nivel republican, un medic este remunerat cu 7742 de lei, în cele municipale – cu 7215 lei, iar în cele raionale – 6949 de lei. Cele mai mari salarii revin medicilor din instituțiile medico-sanitare publice de asistență medicală primară: policlinicile și cabinetele medicilor de familie – 8919 lei.

În același timp, un interlocutor de-al NM, care a dorit să-i fie păstrat anonimatul și care activează în domeniul învățământului, a menționat că «salariul de 6,6 mii de lei «curat» nu poate fi obținut de toți pedagogii». Potrivit afirmațiilor acestuia, în medie, un profesor poate câștiga aproximativ 4800-5000 de lei, ținând cont de sarcini suplimentare și stagiu. «Salariul net, chiar și pentru un profesor cu un stagiu bun, este de aproape 4 mii de lei», a precizat sursa.

Articolul este pregătit de NewsMaker în parteneriat cu ProFact Moldova

Autor: Nicolai Paholinitchi

Партнерские ссылки