8.74ºC Chișinău
Marți 23 aprilie 2019

Deputații au simplificat procedura de întocmire a actelor pentru locuitorii din Transnistria

La ședința din 23 noiembrie, parlamentul a adoptat în prima lectură proiectul de lege care prevede simplificarea procedurii de întocmire a actelor moldovenești pentru locuitorii din Transnistria. Discuțiile asupra acestei întrebări nu au trecut fără dezbateri: liberalii care s-au pronunțat împotrivă au vorbit despre riscul acestui proiect pentru parcursul european al Moldovei, iar autorii proiectului de lege, inclusiv socialiști și democrați – despre suflet și atitudine pragmatică. Reporterul NM Galina Vasilieva a urmărit discuțiile deputaților.

Proiectul modificărilor Legii privind actele de stare civilă este o inițiativă comună a Partidului Socialiștilor (PSRM), Partidului Democrat (PDM) și Partidului Popular European (PPEM).

Proiectul a fost prezentat de deputatul socialist Vladimir Țurcan. Potrivit lui, documentul prevede posibilitatea locuitorilor Transnistriei de a-și întocmi actele de stare civilă moldovenești pe baza celor eliberate în raioanele de est. Este vorba despre adeverințele de naștere, de deces, actele de stabilire a paternității, certificatele de căsătorie sau de divorț ș.a. Acest lucru se referă la actele transnistrene întocmite și eliberate în conformitate cu procedura identică celei care funcționează în Moldova.

Scopul inițiativei comune propuse de PSRM, PDM și PPEM este de a simplifica semnficativ legalizarea actelor de stare civilă pentru locuitorii din stânga Nistrului.

Potrivit afirmațiilor lui Țurcan, astăzi, pe teritoriul Moldovei, actele transnistrene circulă practic semilegal. „Legislația noastră nu prevede regulile de lucru cu actele întocmite în Transnistria. Dacă cineva încearcă să rezolve problema prin intermediul judecății, nicio instanță din Moldova nu va recunoaște actele transnistrene. În același timp, oficiile stării civile nu au temei pentru confirmarea lor sau pentru eliberarea în baza lor a actelor moldovenești”, a explicat Țurcan anterior pentru NM.

Împotriva proiectului de lege s-au declarat liberalii. Deputatul PL Lilian Carp a spus că „scopul nostru principal trebuie să fie reîntregirea teritoriului nostru”. „În Transnistria pot ajunge anumiți bandiți, să-și facă actele acolo și apoi, printr-o schemă simplificată, să obțină acte, iar după aceasta și cetățenia Republicii Moldova”, a adăugat el.

Democratul Dumitru Diacov a răspuns că „noi îi tratăm pe oamenii care trăiesc în stânga Nistrului ca pe cetățeni ai țării noastre”. „Și ne doare sufletul. Noi dorim reintegrarea țării pentru integrarea ulterioară în Europa”, a adăugat Diacov. Cu regret, a continat el, în parlament adesea apar asemenea dezbateri. „Nu de mult s-a discutat despre Găgăuzia, și ma devreme – despre Taraclia. Însă trebuie să trecem de la abordarea politică la cea pragmatică a modalităților de soluționare a problemei. Iar cu bandiții trebuie să luptăm și acolo, și aici”, a subliniat Diacov.

Liderul fracțiunii liberal-democraților Tudor Deliu a menționat cu ironie că el „este bucuros că pe cineva îl doare sufletul pentru reintegrare, însă nu înțelege de ce nu îl doare sufletul din cauza prezenței celei de-a 14-a armate pe teritoriul nostru”.

Vladimir Țurcan a propus atunci oponenților să formuleze propriile viziuni privind soluționarea problemei și să le formuleze în formă de modificări pentru cea de-a doua lectură. Liberalii însă au declarat că refuză să voteze acest proiect.

Deputatul PL Roman Boțan a declarat că proiectul trebuie exclus din agendă, deoarece nu poate fi aprobat nici măcar în prima lectură fără avizul Guvernului, Serviciului de Informații și Securitate și al Agenției Serviciilor Publice. În opinia liberalilor, trebuie analizate consecințele politice, sociale și de alt gen ale acestei inițiative legislative.

Boțan a subliniat că trebuie consultați în această privință și partenerii internaționali ai Moldovei. „Acest proiect sporește riscul de securitate la frontiera cu Uniunea Europeană. Și toate acestea pot duce la anularea regimului de vize cu UE”, a declarat liberalul.

El a mai menționat că proiectul este aprobat cu aceeași urgență cu care a fost adoptat sistemul electoral mixt. Astfel, în opinia lui Boțan, „această treime politică – PDM, PSRM și PPEM – pregătește fraudarea masivă a alegerilor parlamentare, în particular, în circumscripțiile uninominale” (pentru Transnistria vor fi create două circumscripții).

Autor: Galina Vasilieva

Партнерские ссылки