18.34ºC Chișinău
Duminică 19 mai 2019

Deputații germani sunt preocupați de miliardul furat din Moldova. Care este rolul lui Plahotniuc și al lui Platon în acest sens?

Un grup de deputați ai Bundestagului a transmis guvernului federal al Germaniei un pachet de întrebări despre „furtul miliardului” din trei bănci moldovenești și despre participarea bănclor germane în schema de delapidare a banilor din Moldova. De asemenea, aceștia sunt interesați de posibila implicare în escrocherie a liderului Partidului Democrat Vladimir Plahotniuc și a legitimității condamnării omului de afaceri Veaceslav Platon. NM a aflat că deputații germani și-au pus aceste întrebări după publicarea sintezei celui de-al doilea raport Kroll.

Solicitarea fracțiunii partidului Die Linke din Bundestag transmisă guvernului federal al Germaniei a fost publicată pe site-ul parlamentului german la 7 februarie. Ea este intitulată „Escrocheria financiară și deținuții politici din Republica Moldova”.

Deputații descriu evenimentele care au avut loc în Moldova acum trei ani, când s-a aflat despre fraudele în cele trei bănci moldovenești – Banca de Economii, Banca Sociala și Unibank, din care s-a furat un miliard de dolari. De asemenea, se amintește despre primul raport Kroll, care descrie schemele de transferare a acestor bani peste hotare, prin companii offshore.

„Acest lucru a provocat proteste în masă în Moldova. Au fost adresări către partenerii internaționali ai Moldovei, inclusiv către cei din Germania, pentru o investigație minuțioasă a acestui caz”, se spune în declarație.

Deputații fracțiunii Die Linke au reamintit despre declarația anerioară a guvernului german despre așteptările sale de la autoritățile Moldovei: investigația minuțioasă și imparțială, restituirea mijloacelor furate și atragerea la răspundere a celor vinovați.

„Deși investigația oficială încă nu este încheiată, în Moldova, cei care poartă răspundere pentru „jaful secolului” rămân în libertate”, se spune în document.

Grupul de deputați ai Bundestagului a mai indicat că procesele judiciare care se referă la „furtul miliardului” se desfășoară cu ușile închise, fără accesul societății civile, presei și observatorilor internaționali.

În declarație se mai menționează omul de afaceri Veaceslav Platon care, potrivit deputaților, este numit „presupus martor-cheie” și că anume el a dat publicității „documentele și schemele crimei”.

„În condiții dubioase, el a fost extrădat din Ucraina în Moldova, a fost arestat și condamnat la 18 ani de închisoare. El continuă să se afle în închisoare”, scriu deputații Bundestagului, făcând referire la articolul NM «Вячеслав Платон приговорен к 18 годам тюрьмы» („Veaceslav Platon a fost condamnat la 18 ani de închisoare”) și la declarația Adunării Parlamentare a Consiliului Europei din 25 ianuarie 2017 „Moldova: persecutarea politică împotriva societății civile și a martorilor-cheie”.

„Opoziția moldovenească leagă lipsa rezultatelor investigației cu interesele și influența oligarhului Vladimir Plahotniuc, care practc controlează organele de drept, procuratura și cea mai mare parte a justiției, Banca Națională și alte structuri care trebuie să lupte cu crimele financiare”, se menționează în adresare.

Deputații parlamentului german mai vorbesc despre sinteza celui de-al doilea raport Kroll, care a fost publicat la 20 decembrie 2017 (al doilea raport Kroll nu a fost publicat integral). Ei subliniază că în versiunea redusă a raportului sunt indicate numeroasele tranzacții de sustragere a mijloacelor financiare din băncile moldovenești și sunt menționate țările în care au fost transferați banii furați. În raport se mai spune că cel puțin 11,1 milioane de euro au fost tranferați în Germania. În legătură cu toate cele expuse, deputații Bundestagului din fracțiunea Die Linke au cerut guvernului federal să răspundă la zece întrebări.

De exemplu, ce știe guvernul despre investigația germană sau internațională a acestui caz, despre conturile corespondente ale BEM, Unibank și Banca Sociala în băncile germane, precum și despre conturile corespondente ale băncilor germane în cele letone care, potrivit raportului Kroll, au fost implicate în jaful bancar din Moldova.

De asemenea, aleșii poporului s-au interesant, cum vor explica guvernul și autoritățile germane responsabile de lupta contra spălării de bani, circumstanțele în care 11,1 milioane de euro au ajuns în Germania.

Deputații mai doresc să afle, ce știu autoritățile germane despre cetățeanul Moldovei, Federației Ruse și României Vladimir Plahotniuc și posibila implicare a acestuia în frauda financiară și în faptul de ce până în prezent nu sunt rezultate ale investigației oficiale. De asemenea, ei doresc să primească răspunsuri la întrebările ce țin de cazul lui Veaceslav Platon, circumstanțele în care el a fost condamnat, legitimitatea condamnării lui și condițiile de întreținere a lui în detenție.

În afară de aceasta, deputații germani au cerut guvernului să li se ofere informații despre faptul dacă organele competente ale Moldovei, care investighează „jaful secolului”, s-au adresat autorităților Germaniei după vreo susținere oarecare și dacă autoritățile cunosc vreo listă a beneficiarilor „furtului” din cel de-al doilea raport Kroll, nepublicat. „Sunt incluse în ea persoane fizice sau juridice din Germania?”, au întrebat deputații.

Menționăm că reprezentanții guvernului german trebuie să răspundă direct deputaților la solicitările acestora, fracțiunile Bundestagului pot solicita informația scrisă la anumite teme.

Autor: Alexandra Batanova

Партнерские ссылки