Deșeuri cu destinație specială. Ce-i de făcut în Moldova cu termometrele cu mercur și cu medicamentele expirate

Ce-i de făcut cu medicamentele expirate și cu termometrele cu mercur de care nu mai aveți nevoie? Fără a se gândi prea mult, unii le aruncă odată cu deșeurile menajere. Însă și termometrele, și medicamentele fac parte din categoria deșeurilor toxice și ele nu trebuie aruncate în containerele obișnuite pentru gunoi. NM a încercat să afle, unde, în Chișinău, pot fi predate termometrele cu mercur și medicamentele expirate, pentru ca acestea să fie uilizate corect.

Mulți locuitori ai Moldovei au trecut la termometre electronice și nu doresc să le păstreze acasă pe cele vechi, cu mercur. Doar că nu știu ce pot face cu acestea și cu medicamentele expirate. Surse din farmacii au recunoscut pentru NM că adesea, vizitatorii îi întreabă despre aceasta.

Un fel de du-te-vino

NM s-a adresat cu aceste întrebări la Centrul Național de Sănătate Publică. Cei de acolo ne-au comunicat că, potrivit articolului 55 al Legii privind deșeurile, persoanele fizice nu produc deșeuri medicale, pentru că asemenea deșeuri se formează exclusiv în cazul acordării serviciilor medicale sau veterinare, pe care doar persoanele juridice au dreptul să le presteze. Cei de la Centrul Național de Sănătate Publică au presupus că «posibil, activitatea persoanelor fizice cu deșeurile medicale ține de competența Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale».

Cei de la Agenție au spus însă pentru NM că nici ei nu se ocupă de colectarea deșeurilor medicale de la populație. «Aceasta este competența Ministerului Sănătății. [...] Noi ne ocupăm doar de utilizarea medicamentelor care vin din instituțiile medicale, iar de cele de la persoanele fizice – nu», a comunicat Corina Iacob, șefa Secției Reglementare și Strategii a Agenției Medicamentului.

Solicitați de NM, și cei de la Direcția politici de management al deșeurilor și substanțelor chimice din cadrul Ministerului Agriculturii ne-au trimis la Ministerul Sănătății. Svetlana Bolocan, șefa direcției, a spus că «deșeurile medicale nu țin de competența Ministerului Agriculturii, aceasta este problema Ministerului Sănătății, cei de acolo nu o rezolvă».

Cei de la Ministerul Sănătății au comunicat pentru NM că nu se ocupă de această chestiune. «Conform Listei deșeurilor, deșeurile menajere, inclusiv cele toxice (medicamentele, termometrele) fac parte din categoria deșeurilor municipale. Informația despre astfel de deșeuri poate fi obținută la organele administrației locale», au precizat cei de la Ministerul Sănătății.

NM s-a adresat cu această chestiune către întreprinderea municipală Regia Autosalubritate, care se ocupă de colectarea și evacuarea deșeurilor din Chișinău. Însă Grigore Roic, directorul adjunct al acestei întreprinderi, a spus că ei nu se ocupă de aceasta. «Termometrele și medicamentele fac parte din categoria deșeurilor toxice, noi nu avem posibilitatea de a lucra cu ele», a explicat el și ne-a sugerat să ne adresăm către compania Ecostat, care se ocupă de colectarea deșeurilor medicale.

Cei de la Ecostat ne-au informat că într-adevăr, colectează deșeuri medicale, însă doar de la persoane juridice. «Posibil, ar putea să vă ajute cei de la Agenția Medicamentului», au subliniat cei de la Ecostat. Astfel, cercul căutărilor s-a închis.

Și ce-i de făcut?

NM a decis să afle dacă instituțiile medicale acceptă de la populație deșeurile medicale. Iată ce discuție a avut loc între jurnalistul NM și un medic de la registratura de la Institutul de Medicină Urgentă din capitală:

— Eu am acasă un termometru cu mercur, pot să-l predau aici?
— E deteriorat?
— Nu.
— Nu? Atunci aduceți-l aici. 
— Primiți aici astfel de termometre? 
— Nimeni nu primește nimic nicăieri. Aruncați-l [termometrul]. 
— Păi, e periculos. 
— E periculos doar dacă vă veți afla trei zile într-o încăpere mică, cu 15-20 de termometre deteriorate.
— Dacă le aruncăm, ca pe oricare alt deșeu, acestea vor polua pământul și apa.
— Bine, atunci aduceți-l aici și noi îl vom deconta ca deșeuri biologice.
— Noi credeam că este un serviciu special care se ocupă de așa ceva.
— Căutați în internet, dar nu prea cred că veți găsi.
— Iar dacă sunt medicamente expirate, unde le putem preda?
— Varianta ideală e să fărâmițați pastilele și să le aruncați în wc. Acolo ele se vor dizolva. Doar dacă vreo rozătoare va bea această apă și se va simți «bine».

Denis Macovschi, specialist principal în cadrul Direcției Monitorizare a Agenției Mediului, a spus că deocamdată, în Moldova, nu este un loc special pentru predarea dispozitivelor cu mercur. El a menționat că în curând, în țară va trebui să-și înceapă activitatea o întreprindere care va administra deșeurile toxice. Aceasta va colecta deșeurile toxice și le va expedia peste hotare, pentru reciclare.

La întrebarea dacă medicamentele pot fi aruncate în canalizare, Macovschi a răspuns negativ. În loc de aceasta, el a sugerat ca medicamentele învechite să fie aruncate în coșurile de gunoi din instituțiile medicale. Atunci, ele vor fi utilizate corect.

NM a aflat și ce trebuie de făcut atunci când acasă, s-a spart un termometru. În acest caz, persoana trebuie să se adreseze la Serviciul Protecției Civile și Situații Excepționale. Cei de acolo ne-au spus că ei colectează doar termometrele deteriorate: «Trebuie să apelați la numărul 112, noi vom veni și le vom lua. Însă noi nu colectăm termometre în stare funcțională».

Autor:

Партнерские ссылки