„Despre ce să mai vorbim, dacă familia președintelui Krasnoselski are cetățenia României”. Interviu NM cu un unionist din Transnistria

La începutul acestei campanii electorale, Partidul Liberal a declarat că l-a desemnat în circumscripția electorală uninominală din Transnistria pe liderul filialei PL din Tiraspol Vladimir Meleca. NM s-a interesat, cum trăiește în stânga Nistrului unionistul și colegul de partid al lui Mihai Ghimpu. În timp ce realizam acest interviu, s-a constatat că Meleca nu a fost înregistrat în calitate de candidat. Dar pentru că interviul a depășit subiectul alegerilor, am decis să-l publicăm. Din acesta veți afla, care este atitudinea celor din Transnistria față de Unire, ce îi unește pe Ghimpu și Jirinovski și cum filiala Partidului Liberal din Tiraspol a făcut agitație în favoarea lui Evghenii Șevciuk și a lui Vadim Krasnoselski.

„Până la moarte, voi visa să se unească malurile Nistrului”

De ce ați decis să participați la aceste alegeri?

Consider că cetățenii Moldovei din stânga Nistrului trebuie neapărat să aibă un reprezentant în parlamentul Moldovei, care le-ar soluționa problemele. Guvernarea noastră, cea din regiunea transnistreană, nu reușește întotdeauna să cuprindă toate problemele cu care se confruntă cetățenii din stânga Nistrului.

De exemplu?

De exemplu, medicina, educația, sportul. Eu sunt membru al unui club de atletică grea. Antrenorii primesc salarii mizere, sportivii nu au niciun fel de finanțare, nu sunt susținuți nicicum. Iar între timp, la Tiraspol, sunt foarte mulți sportivi care au devenit campioni mondiali. Noi aducem medalii, datorită sportivilor tiraspoleni, Moldova crește în ratingurile mondiale. Noi stabilim recorduri, inclusiv eu. Cu părere de rău, administrația de la Tiraspol nu acordă atenție sportului, în afară de fotbal și canotaj.

În dreapta Nistrului este aceeași situație.

Nu sunt de acord cu dvs. La sfârșitul anului, Federația moldovenească de powerlifting a oferit sportivilor noștri din Tiraspol premii bune – de la 8 până la 25 mii de lei. Pentru băieții noștri, acestea sunt sume fabuloase.

Mai este un exemplu. Noi avem o universitate, însă știm că aceasta, practic, nu este recunoscută nicăieri. Copiii mei au absolvit această universitate și au devenit medici, însă pentru ei, este dificil să plece undeva [peste hotare] și să-și susțină ori să-și perfecționeze calificarea – nimeni nu-i recunoaște.

Dacă e să generalizez, eu sunt de mult timp în politică. Cred că m-am copt ca, în amurgul vieții, să devin deputat. Până la moarte, voi visa să se unească malurile Nistrului. Noi nu avem dreptul să trăim separat.

Dvs. ați colectat deja semnăturile? (interviul a fost realizat la 24 ianuarie – NM)

În regiunea transnistreană, am adunat 902 semnături. Deocamdată, nu m-am înregistrat.

 „Eu nu am împușcat nici dintr-o parte, nici din alta”

Ați spus că sunteți de mult timp în politică. Cum ați ajuns până la ea?

Pentru prima dată m-am implicat în politică în anul 1986, în Kazahstan, unde locuiam atunci. Acolo s-a format un grup de tineri, probabil, prima de acest gen în Uniunea Sovietică. Apropo, acolo era și Vladimir Jirinovski. Noi eram tineri, entuziaști, înțelegeam că Partidul Comunist nu mai are mult, ne doream ceva nou.

Și când ați revenit în Moldova?

Am revenit din Kazahstan în anul 1991. Atunci s-a început divizarea, rupeau republica. S-a început conflictul, războiul – ziceți-i cum doriți. Am venit în apărarea pământului meu, a poporului meu. Atunci, eu nu înțelegeam că trebuie să ne unim cu România. Atunci, în capetele noastre încă era suflul Uniunii Sovietice.

V-ați implicat în acțiunile militare?

Nu, eu am participat ca medic. Atunci, eu trăiam pe malul stâng. Eu nu am împușcat nici dintr-o parte, nici din alta.

Cum ați ajuns în Partidul Liberal?

Am venit în Partidul Liberal acum 11 ani. Până atunci, eram în Partidul Umanist din Moldova, însă am plecat de acolo și am trecut la PL. Cu un singur scop: de a uni malurile Nistrului.

 „Să unim malurile Nistrului și apoi cele ale Prutului”

Partidul Liberal este unionist. Dvs. sunteți adeptul acestei idei?

Eu sunt adeptul acestei idei, dar cum... La ședințele biroului politic al PL, eu spun întotdeauna: să unim malurile Nistrului, apoi cele ale Prutului. Nouă ni se spune că oamenii nu doresc să ne unim cu România, însă nu e adevărat. Oamenii care doreau acest lucru, nu mai sunt, ei au plecat. În stânga Nistrului, 70 la sută din sate sunt pustii, eu nu exagerez. Așa că, dacă s-ar spune că astăzi, malul stâng nu dorește unirea cu România, ne-am minți pe noi înșine.

În anul 2006, în Transnistria, s-a desfășurat un referendum. Atunci, peste 90% au votat pentru independența Transnistriei.

Și eu am participat la acel referendum. Să vă spun cum a fost. Noi toți îl ținem minte pe Iosif Stalin: nu contează cum se votează, dar cum se numără voturile. Iar voturile sunt numărate întotdeauna așa cum îi convine guvernării. Credeți-mă, astăzi, în multe sate din Transnistria, oamenii au cetățenie română. Apropo, eu nu o am. Nu știu, să mă mândresc sau nu cu aceasta, deși încă în anul 1992, am avut posibilitatea s-o obțin.

Ideea dvs. e că mai întâi trebuie unificată Moldova, apoi, împreună, să intrăm în componența României. Însă teritoriul Transnistriei nu a fost niciodată românesc. De ce ea trebuie să fie în România?

România a fost până la Odessa, Chilia, Cetatea Albă și partea ucraineană a Carpaților. Eu consider că mai devreme sau mai târziu, malul stâng al Nistrului se va uni cu Moldova, însă nu cred că în următorii 15-20 de ani, [Moldova] se va uni cu România. Poate că în viitorii 25-30 de ani, însă nu mai devreme. În primul rând, astăzi, Europa nu este pregătită de România Mare. În al doilea rând, situația propriu-zisă din Moldova: chiar dacă astăzi, Partidul Liberal ar obține 51 sau 61 de mandate, Moldova nu s-ar uni niciodată cu România. Pentru aceasta, e nevoie să protesteze tineretul, trebuie repetat eroismul Germaniei, felul în care a fost distrus zidul și s-a unificat țara.

Desigur, eu visez la unirea cu România. Eu doresc ca sportivii noștri – tineretul, copiii dvs., nepoții mei – să aibă aceleași dividende ca și sportivii din România. Eu vreau să primesc pensie ca cea din România – să nu fie mai mică de 500 de euro. În prezent, eu administrez două noduri de cale ferată – Bender și Chișinău. Sunt responsabil de gările din Basarabeasca până la Ungheni. Mi-i rușine să spun, ce salariu am: 4 mii de lei și copeici. În România, o asistentă medicală primește de la 300 de euro până la 700 de euro, iar un angajat al căii ferate din România primește de la 12 mii de lei până la 30 mii de lei. Dacă nu ați fost, vă sugerez să mergeți în România.

Eu am fost în România, recunosc că nivelul de trai este acolo mai înalt, dar...

E clar că nu vom trăi o veșnicie în condiții de dictatură – nici aici, nici pe celălalt mal. Noi trebuie mai întâi să facem ordine în țara noastră. Pentru ca atunci când merg din Bender spre Varnița, să nu fiu nevoit să cotrobăiesc de cinci ori în portbagajul automobilului, să ridic și să cobor torpedoul. Eu vreau să fac tot posibilul pentru că aceste bariere să nu mai existe.

Și apropo, astăzi, foarte mulți tineri din Tiraspol au deja cetățenia României. Despre ce să mai vorbim dacă și familia președintelui [a lui Vadim Krasnoselski] are cetățenia României.

„Nu știu de ce voi, vorbitorii de limba rusă, aveți frică de limba română”

În România, în general, salariile sunt mai mari decât aici. Însă în ultimii ani, Partidul Liberal a fost la guvernare. Ce l-a împiedicat să îmbunătățească nivelul de trai?

Aș spune mai mult chiar: președintele nostru Mihai Ghimpu a fost președinte de țară. Da, și miniștrii noștri au fost la guvernare. Dar pentru că noi nu eram în majoritate, eram puțini, se făceau în permanență încercări de a ne înăbuși. [Fostul prim-ministru Vladimir] Filat a plătit oamenilor o sumă foarte mare și i-a rupt de la noi...

Știți ce sumă?

Sigur că știu. Ei au primit câte un milion de euro. Și au plecat de la noi șase deputați odată.

În Partidul Liberal Reformator?

Da, și ei au plecat la Filat. Noi am fost întotdeauna în minoritate. Eu îl compar adesea pe Ghimpu cu Jirinovski. La fel ca și partidele, ei sunt ca niște frați. Apropo, ei s-au întâlnit de mai multe ori.

În ce relații sunt ei?

Relațiile lor sunt bune. Eu au găsit întotdeauna limbaj comun. S-au întâlnit de mai multe ori la Geneva, cu chestiuni de partid, nu doar ca doi deputați, ci ca lideri. Și partidul lui Jirinovski are declarații la fel de dure. Jirinovski a spus: „Eu voi deveni președinte și îmi voi spăla cizmele în Oceanul Indian”. E clar că el niciodată nu-și va spăla cizmele acolo, cu siguranță, așa cum nici Ghimpu, pe care îl stimez, nu va uni țara cu România.

Și iată ce vreau să mai spun. Desigur, îmi este foarte dureros că în regiunea mea se spune că noi, moldovenii, suntem 31% din populație. În realitate, suntem mult mai mulți. Și mie, ca unui moldovean, mi se oferă 30 de minute ca să urmăresc televiziunea noastră în limba mea, moldovenească. Îmi doresc să vorbesc în limba mea maternă, însă la Tiraspol, adesea mi se spune: „Hai, vorbește într-o limbă normală”. Desigur, eu consider că aceasta este o insultă. Uneori, eu tac, însă uneori le reproșez că trebuie să știm limbile. Însă nu știu de ce voi, vorbitorii de limba rusă, aveți frică de limba română.

 „Filiala Partidului Liberal din stânga Nistrului le-a adus lui Șevciuk și Krasnoselski de la 10% până la 12%”

Câți membri are filiala Partidului Liberal din Tiraspol?

În prezent, sunt 165 de persoane. Dar au fost 240. Toți aceștia trăiesc în Transnistria – din Camenca până în Slobozia. Majoritatea dintre ei – în Tiraspol și Bender.

Pentru un locuitor din Transnistria, aveți niște viziuni destul de neobișnuite: sunteți adeptul reintegrării, al Unirii. Nu aveți probleme cu serviciile speciale?

S-a întâmplat, o dată sau de două ori, probabil – am fost reținut. Însă colegii mei au avut probleme mult mai grave. Eu cred că serviciilor de securitate de la noi nu le este interesant să aibă de-a face cu Meleca – aceasta este Europa. Adică despre aceasta află imediat toată Europa – că Meleca a fost arestat. Odată, am fost reținut pentru cinci ore...

Pentru ce?

Acum doi ani, era campania electorală prezidențială din Moldova. Desigur, eu l-am susținut pe Ghimpu. Aveam în mașină un banner și tematică agitațională. Era la hotarul de la Dubăsari. Eu le-am spus: degeaba faceți toate acestea, pentru că peste o jumătate de oră, aici vor fi toate televiziunile moldovenești și nimeni nu are nevoie de coflict. Am stat în vagonul lor de înregistrare până au venit doi tineri de la Ministerul Securității de Stat. Aceștia au înțeles că nu s-au comportat corect, mi-au cerut scuze. Însă au trecut cinci ore. S-au scuzat, mi-au restituit totul, pentru că președintele Șevciuk a ordonat. Între timp, toate televiziunile vuiau – au fost cinci posturi: și Pro TV, și Prime...

Îi numiți pe Șevciuk și Krasnoselski președinți. Ce atitudine aveți față de administrația transnistreană, o recunoașteți?

Da, eu îi recunosc ca pe niște conducători. Eu i-am ajutat la alegeri și pe unul, și pe altul. Filiala Partidului Liberal din stânga Nistrului – nu mi-i teamă să afirm acest lucru – le-a adus acestora de la 10% până la 12%. Lui Șevciuk – cu siguranță. Lui Krasnoselski, se prea poate, mai puțin – în jur de 7-8%. Eu nu sunt sigur că el [Krasnoselski] știe exact că anume Meleca a făcut acest lucru, însă în realitate, noi am făcut.

Deci, ați făcut agitație pentru ei?

Da, am făcut agitație. A doua oară, oamenii mei au votat pentru Krasnoselski, și nu pentru Șevciuk. Pentru că Șevciuk nu și-a respectat promisiunile. El a promis că peste o jumătate de an, va vorbi în limba moldovenească. El i-a convins de aceasta pe toți cei care au venit la întâlnirea cu locuitorii satului Parcani. Anume acolo, de la tribună, a spus acest lucru.

De ce a spus asta? Că doar este un sat bulgar.

Dar anume acolo a promis. Și nu a făcut.

Deci, recunoașteți că în Republica Moldovenească Nistreană este guvernare, că Vadim Krasnoselski este președintele Transnistriei, că Alexandr Martînov este prim-ministru.

Eu îi recunosc ca pe niște conducători ai regiunii din stânga Nistrului. Pentru mine, Transnistria există de facto și de jure. Pentru mine, nu există Republica Moldovenească Nistreană – eu nu recunosc aceste cuvinte. Recunosc conducătorii Transnistriei, eu lucrez cu ei, inclusiv în chestiuni ce țin de calea ferată.

 „Atâta timp cât în acest conflict se implică Rusia, noi vom trăi separat”

Cum intenționați să reintegrați Moldova?

Eu consider că atâta timp cât în acest conflict se implică Rusia, noi vom trăi separat. Cât Rusia se implică, malurile nu se vor unifica. Când în Moldova guvernarea va fi mai bună și salariile și pensiile vor fi majorate, atunci ne vom uni.

Dar înțelegeți că Rusia nu-și va slăbi influența asupra regiunii și nici nu preconizează să facă acest lucru.

Până atunci, vom trăi iată așa. Vă rog să rețineți: eu merg [la alegeri] nu din partea Partidului Liberal, eu am plecat din PL, vreau să menționez acest lucru.

O clipă, în tot interviul ați vorbit despre Partidul Liberal.

Astăzi, acolo este alt președinte. Eu am plecat temporar. Pur și simplu nu am dorit să reprezint PL.

Adică ați plecat pentru perioada alegerilor?

Desigur. Dar eu nu-i voi minți pe oameni. Dacă eu voi deveni deputat, voi reveni în Partidul Liberal.

Cum apreciați șansele dvs. la victorie?

100%. Dacă eu mă voi înregistra astăzi, eu nu am acolo concurenți. Este Vitalii Evtodiev de la socialiști, Alexandr Iovcev de la blocul ACUM. Desigur, nu-i putem subaprecia pe concurenți, însă pentru Iovcev vor vota cel mult 50-100 de oameni. Socialiștii... Știți, eu cred că va fi o rușine pentru cei care îl vor vota în Transnistria. Un locuitor al Chișinăului, la fel ca și un cetățean al Rusiei, niciodată nu va fi interesat de problemele transnistrenilor. La fel ca și pe socialist, ca și numele său...

Evtodiev.

Evtodiev. Ei bine, ascultați-mă, este businessman din Chișinău – da, tare se va mai interesa de problemele locuitorilor Transnistriei? Nu, Meleca se va interesa de problemele copiilor, pensionarilor. Problemele transnistrenilor ii vor interesa pe cei care trăiesc în stânga și nu în dreapta Nistrului.

Autor: Nicolai Paholinitchi

Партнерские ссылки