Despre diete, înfometare, suplimente alimentare, vegetarianism și gastrită. Interviu NM cu medicul care vă vede din interior

De ce bolile sistemului digestiv în Moldova sunt printre principalele cauze ale mortalității? Ce provoacă aceste îmbolnăviri? Ce simptome ar trebui să ne impună să mergem imediat la medic? Nu se face oare abuz de gastroscopie? Dietele, înfometarea, suplimentele alimentare – ce provoacă toate acestea mai des: folos ori daune? NM a fost ajutat să afle răspunsuri  la aceste și alte întrebări de către medicul endoscopist de la Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga”, Andrei Rudico.

Care simptome denotă faptul că trebuie să ne grăbim la medic

Conform datelor Biroului Național de Statistică, cauza a aproape 10% din decesele din Moldova sunt provocate de bolile sistemului digestiv. De ce la noi, aceste îmbolnăviri sunt printre principalele cauze ale mortalității și care este situația în acest sens în Europa și în lume?

În Moldova, aproximativ 80% din decesele din această categorie sunt cauzate de hepatită și ciroză hepatică. Moldova este una dintre primele țări din Europa după numărul de îmbolnăviri de aceste maladii. Printre cele mai răspândite cauze pot fi menționate utilizarea în masă a pesticidelor în perioada sovietică, dezinfectarea insuficientă (agentul care cauzează hepatita B este deosebit de rezistent) și alcoolismul. Dacă hepatita B sau C este complicată din cauza alcoolismului, riscul cirozei crește de câteva ori. De obicei, un astfel de pacient ajunge la medic atunci când procesul se află deja într-o etapă ireversibilă.

Iar ulcerul este periculos prin complicațiile care pot avea sfârșit fatal. Cele mai periculoase sunt hemoragia internă, malignitatea (transformarea ulcerului în tumoare malignă), holangitele (inflamații ale căilor biliare) ș.a.

Cu ce tipuri de boli vă confruntați cel mai adesea?

Diferite forme ale gastropatiei, ulcerul peptic și complicațiile acestuia – colitele, varicele esofagiene, tumorile benigne și maligne etc.

Ce mai provoacă îmbolnăvirile sistemului digestiv, în afară de alcool?

În afară de abuzul de alcool, în șirul factorilor periculoși mai poate fi adăugată încălcarea regimului de alimentare, fumatul, stresul, consumul frecvent de medicamente antiinflamatorii, bolile cronice, predispoziția ereditară.

Care simptome ar trebui să fie un motiv pentru a ne adresa la medic?

Durerile în regiunea tractului intestinal, balonarea îndelungată, care se repetă și greutatea în stomac, arsurile stomacale, voma, dereglările scaunului și prezența sângelui în acesta. Toate acestea sunt motive pentru adresare imediată la medic și pentru investigații.

De obicei, la orice acuze de probleme de digestie, medicii îi trimit imediat pe pacienți la gastroscopie. Nu se face abuz în acest sens în Moldova? Pentru că este o procedură destul de dureroasă și neplăcută. 

Gastroscopia permite să fie studiată detaliat problema și diagnosticarea corectă, iar în unele cazuri – să fie depistată faza timpurie a cancerului. Tratamentul prescris în baza rezultatelor grastroscopiei va fi mult mai exact și corect.

Din proprie experiență, știu că multora le este frică de această procedură nu doar din cauza disconfortului, dar și pentru că astfel, pot căpăta vreo infecție. Pot spune cu siguranță că metodele moderne de dezinfectare a utilajului distruge completamente virusurile și urmele acestora. Iar în ce privește disconfortul, la necesitate, gastroscopia poate fi efectuată cu anestezie locală sau generală.

În Moldova este practicată gastroscopia prin capsula endoscopică?

Da, însă numai în instituțiile medicale private. Această procedură nu este dureroasă – pacientul trebuie doar să înghită o capsulă cu cameră video. Acestea sunt de unică folosință, însă destul de costisitoare – aproximativ 600 de euro. Această procedură este bună prin faptul că permite să vedem așa-numitele «zone oarbe», de exemplu, intestinul subțire, la care nu se junge în cazul gastroscopiei și colonoscopiei. Însă dacă această cameră va depista ceva periculos, va fi nevoie de gastroscopia obișnuită și biopsie.

Merită să fie efectuată gastroscopia în scopuri de profilaxie?

Da, merită. Dacă este vorba despre tineri și persoane care nu sunt predispuse ereditar, acest lucru poate fi efectuat o dată la trei-cinci ani.

Cum ne putem proteja de gastrite și ulcere

Ați spus că cele mai răspândite diagnosticuri în domeniul gastroenterologiei sunt gastrita și ulcerul. Ce provoacă apariția lor?

În primul rând, alimentația incorectă și stresurile frecvente. O altă cauză este bacteria Helicobacter Pylori, care colonizează mucoasa stomacului. Bacteria se poate transmite cu ușurință de la o persoană la alta prin sărut, veselă comună ori prost spălată. De aceea este necesar să faceți analize, periodic, pentru a depista prezența ei în organism.

Apariția gastritei și a ulcerelor mai poate fi provocată de medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene, antibiotice, cistostatice, substanțele hipotenzive. Unele tipuri de ulcer ar putea fi provocate de diferite maladii cronice, de exemplu, diabet zaharat sau pancreatită. Un rol negativ îl poate avea și dieta aleasă greșit sau obiceiurile alimentare greșite, chiar și consumul mâncării prea reci sau a celei prea fierbinți. Nu există produse speciale care provoacă gastrita, totul depinde de cantitatea și modalitatea de preparare a acestora. Nu trebuie să aveți un meniu care abundă în produse prăjite, grase ori prea picante.

Întotdeauna este vorba despre gastrită sau uneori, medicii doresc să se asigure, stabilind un asemenea diagnostic?

Adesea noi folosim termenul «gastrită» sau «gastropatie», pentru a-i putea explica mai simplu pacientului că el are o anumită problemă. Gastropatia este o denumire generală a bolilor de stomac, atunci când pereții sunt inflamați. Gastrita este o tulburare complexă. Ea are diferite faze și forme, în funcție de acestea, se stabilește tratamentul. De aceea nu trebuie să intrați în panică atunci când auziți cuvântul «gastrită», pur și simplu trebuie să urmați recomandările medicului și să nu vă ocupați de automedicație, cu informații din internet.

Despre diete, suplimente alimentare și vegetarianism

Cât de frecvent vă confruntați în activitatea dvs. cu cazuri de bulimie, anorexie și alte tipuri de dereglări alimentare?

Nu e chiar atât de frecvent. Aceste maladii pot fi considerate psihologice și trebuie tratate împreună cu psihiatrul. Un simplu tratament medicamentos, în acest caz, va trata doar simptomele, însă nu va elimina problema din capul pacientului.

În prezent, sunt populare metodele de detoxifiere a organismului – cu ajutorul dietelor speciale, înfometării ș.a. Toate acestea nu afectează organismul?

Noile metode – «în vogă», care devin tot mai numeroase, nu pot fi universale, organismul fiecărei persoane este individual și ceea ce este valabil pentru cineva poate dăuna altcuiva. Trebuie să se țină cont de particularitățile individuale, să se facă analize și să se aleagă o dietă individuală, în funcție de scopuri și posibilități. Organismul este capabil să elimine toxinele de sine stătător, mult mai sigur și eficient, de exemplu, cu ajutorul apei și al exercițiilor fizice.

Cum se răsfrânge asupra activității gastrointestinale și a întregului organism vegetarianismul care, la fel, devine tot mai popular? Poate oare proteina vegetală să înlocuiască definitiv produsele din carne? Printre pacienții dvs., au fost persoane cu probleme ce țin anume de vegetarianism?

În practica mea, astfel de persoane au fost puține. Dar iarăși, totul este individual. Sunt oameni al căror organism nu suportă lactoza sau glutenul, ei au nevoie să li se creeze un regim alimentar special. Dacă însă vă decideți să vă schimbați radical tipul alimentației, acest proces tebuie ținut sub controlul specialiștilor, pentru a nu dăuna organismului.

Ce tipuri de diete pentru slăbit pot fi considerate sigure pentru sănătate? Și cât de des vă confruntați în activitatea dvs. cu rezultatele înfometării de dragul slăbitului?

Eu practic propria metodă de slăbit, pe care am testat-o pe mine personal. Înainte de a începe o dietă, trebuie să concretizați anumiți indici: procentul de apă, masa musculară și cea a grăsimii în organism, analize generale. În timpul unei diete, trebuie să vă alimentați corect, obținând cantitatea necesară de proteine, grăsimi și carbohidrați și, desigur, toate acestea să fie însoțite de un complex de antrenamente.

Și antrenamentele sunt individuale și depind de scopurile fiecărei persoane. Să presupunem că doriți să vă creșteți masa musculară, dar mergeți la sală și pur și simplu alergați pe bandă. În acest caz, nu veți observa schimbări esențiale, pentru că presiune se va face asupra altor mușchi decât cei doriți. Ori doriți să slăbiți cât mai repede și excludeți definitiv din meniu carnea și alte produse «grele». În consecință, greutatea parcă scade, dar corpul își pierde elasticitatea. Aceste lucruri se întâmplă din cauza că dacă nu obține proteinele necesare, organismul începe să ardă mușchii și nu grăsimile.

Când alegem dieta și regimul de alimentație, putem avea încredere în bloggerii «atleți», care au devenit foarte mulți și care, în baza propriilor exemple, recomandă orice – de la semințe de chia până la suplimente alimentare? În genere, poate fi un sfat universal «cum să ne alimentăm pentru a fi zvelți și sănătoși»?

În dilema dintre alimentația echilibrată, fără suplimente de fitness, și alimentația sportivă, deocamdată nu a învins nimeni. Cercetările continuă, așa că vom mai avea titluri și concluzii răsunătoare. Se pare că oamenii nu pot fără produse speciale în condițiile unui meniu divers. Însă și suplimentele sportive nu vor dăuna dacă nu vor fi depășite recomandările ce țin de doză și dacă vor fi cumpărate de la producători testați.

În acest context însă trebuie să menționez că spectrul de substanțe necesare pentru «construcția» corpului pe care îl visați poate fi obținut din produse alimentare combinate corect. Combinarea se poate face cu vitamine, alimente sportive, însă cele din urmă nu pot schimba nimic. Tratamentul complet cu suplimente alimentare sau un corp frumos și sănătos doar datorită suplimentelor alimentare, fără o alimentație corectă, la fel, este imposibil. Înțelegeți, încă nu a fost inventată acea pastilă universală pe care ai băut-o și gata: ești și sănătos, și frumos    

Autor:

Партнерские ссылки