Din fracțiune în Franța. De ce Marian Lupu n-a ajuns în lista electorală a Partidului Democrat

În lista electorală a Partidului Democrat nu s-a regăsit ex-președintele partidului și actualul lider al fracțiunii parlamentare PDM Marian Lupu. La fel, în lista de partid a candidaților la funcția de deputat în parlamentul viitoarei legislaturi nu s-a găsit loc nici pentru „veteranii” PDM –Valentina Buliga și Valentina Stratan. În primii zece de pe lista de partid a nimerit doar un democrat din „primul val”.

Consiliul Politic Național al Partidului Democrat a aprobat, la 26 decembrie, lista candidaților la funcția de deputat. În primii zece de pe lista electorală a PDM a ajuns doar unul dintre „veteranii” formațiunii – președintele de onoare al PDM Dumitru Diacov. În schimb, unii foști comuniști, care au aderat la Partidul Democrat în parlamentul actualei legislaturi, au obținut locuri în primii 20: Violetei Ivanova i-a revenit locul 13, cu potențial de trecere, lui Vladimir Vitiuc – locul 15, iar lui Igor Vremea – locul 16.

Iar pentru „veteranii” PDM: șeful comisiei parlamentare pentru protecție socială, sănătate și  familie Valentina Buliga și vicepreședintele aceleiași comisii Valentina Stratan – nu s-au găsit locuri în listă. De fapt, Valentina Buliga nu va rămâne fără funcție: Partidul Democrat a desemnat-o în funcția de președinte al Casei Naționale de Asigurări Sociale.

Nu sunt în lista de partid de circumscripție națională nici deputații parlamentului Constantin Țuțu, Eugen Nichiforciuc, Elena Bacalu, Cornel Podnevici și Cornel Dudnic. Potrivit datelor NM, toți aceștia, cu excepția lui Dudnic, vor candida în circumscripții uninominale.

În lista electorală a PDM nu s-a regăsit nici ex-liderul formațiunii Marian Lupu. Una dintre sursele NM, care a dorit să-și păstreze anonimatul, ne-a comunicat că Lupu ar putea fi numit ambasador al Moldovei în Franța și, prin cumul, în Monaco.

La sfârșitul lunii noiembrie, guvernul l-a rechemat pe Emil Druc din funcția de șef al misiunii diplomatice moldovenești din Franța. Mandatul său nu a expirat, el a ocupat această funcție din luna iunie current. Președintele Igor Dodon a spus pentru NM că încă nu a semnat decretul cu privire la rechemarea lui Druc din funcția de ambasador. „Examinăm”, a menționat el.

NM  nu a reușit să-l contacteze pe Marian Lupu. Purtătorul de cuvânt al MAEIE Alexandr Roitman nu a infirmat și nici nu a confirmat informația cu privire la posibila numire a lui Lupu. Roitman a promis că va reveni cu un sunet, însă după aceasta nu a mai răspuns la apelurile noastre.

Conform circumscripției naționale, în parlament vor candida, din partea democraților, 53 de persoane. Primul pe lista Partidului Democrat este Vladimir Plahotniuc. În primii zece, în afară de el, mai sunt președintele parlamentului Andrian Candu, premierul Pavel Filip, secretarul general al PDM Constantin Botnari, ministrul educației Monica Babuc, deputatul PDM Sergiu Sârbu, fostul ministru al agriculturii Vasile Bâtcă, ex-ministrul justiției Vladimir Botnari și președintele de onoare al Partidului Democrat Dumitru Diacov.

Autor: Galina Vasilieva

Партнерские ссылки