Directorul unui liceu moldovenesc a scris despre «jidanii de la guvernare» în Ucraina. Cum a explicat ea acest lucru?

Directorul Liceului «Ștefan cel Mare» din Grigoriopol, cu predare în limba română, Eleonora Cercavshi a comentat în rețelele de socializare situația politică din Ucraina. «Jidanii sunt la guvernare – hai jive Ucraina!», a scris ea, comentând informația despre revenirea în țară a ex-guvernatorului regiunii Dnepropetrovsk, Igori Kolomoiski, după victoria lui Vladimir Zelenski la alegerile prezidențiale (ambii sunt de etnie evrei). În comentariile NM, Cercavschi a spus că s-a emoționat, însă nu crede că a insultat pe cineva. Ce-i drept, după discuția cu reporterul NM, ea și-a retras comentariul.

Comentariul de pe profilul Eleonorei Cercavschi a apărut pe Faebook sub informația NM despre aterizarea, în noaptea de 16 mai,pe aeroportul Dnepr, a avionului ce aparține fostului guvernator al regiunii Dnepropetrovsk, businessmanul Igori Kolomoiski. Acesta este asociat cu campania prezidențială a lui Vladimir Zelenski.

Implicându-se în polemica despre cum se scrie corect «в Украине» sau «на Украине»,  (utiliarea corectă a prepozițiilor «в» și «на» – nota trad.), Cercavschi a decis, totodată, să comenteze situația din politica ucraineană în ansamblu. A făcut acest lucru într-un mod specific, prin prisma apartenenței etnice a politicienilor ucraineni.

Eleonora Cercavschi este directorul Liceului «Ștefan cel Mare» din Grigoriopol – unul dintre cele opt instituții de învățământ cu predare în grafie latină din regiunea transnistreană. Liceul se subordonează Ministerului Educației din Moldova.

NM nu a reușit să obțină un comentariu al reprezentanților Ministerului Educației, Culturii și Cercetării. Pe parcursul întregii zile, serviciul de presă al ministerului nu a răspuns la apelurile noastre. NM a expediat și o cerere în scris pe adresa autorității, dar deocamdată nu avem un răspuns.

La alegerile în parlamentul Moldovei din februarie 2019, Cercavschi a candidat în circumscripția electorală uninominală «transnistreană» nr. 47 (Camenca, Râbnița, Dubăsari, Grigoriopol) din partea blocului de opoziție ACUM, însă nu a ajuns în parlament.

Vicepreședintele Partidului «Acțiune și Solidaritate» (PAS face parte din blocul de opoziție ACUM) Mihail Popșoi a spus pentru NM că astfel de declarații sunt inadmisibile. «Ea nu este membră a Partidului PAS și eu nu sunt sigurr dacă ea face parte din platformă [DA]. Însă ea a candidat din partea ACUM, de aceea oricum, eu prezint scuzele de rigoare», a spus Popșoi pentru NM.

Mai târziu, într-o discuție cu NM, Cercavchi a recunoscut că a greșit și a exagerat din cauza evenimentelor din Ucraina. Totodată, ea a precizat că nu s–a referit la președintele nou ales Zelenski, ci presupune că acesta ar putea fi influențat de Kolomoiski.

Întrebată de NM dacă nu consideră mesajul său ofensator, directorul a răspuns: «De ce ofensator? Noi, moldovenii, suntem numiți cum vreți. [...] Și mămăligari... Mie îmi place foarte mult mămăliga. Ce, noi trebuie să ne supărăm?», a spus Cercavschi. După discuția cu reporterul NM, ea și-a retras comentariul.

Președintele Consiliului pentru Prevenirea și Eliminarea Discriminării și Asigurarea Egalității, Yan Feldman a menționat pentru NM că, potrivit explicației site-ului «Грамота.ру» («Gramota.ru»), cuvântul «jidan» înseamnă «nume ofensator al evreilor». «Asemenea declarații pot fi periculoase, pentru că sunt expuse public. Ele promovează stereotipuri negative, seamănă ură și, posibil, pot fi hate speech», a menționat Feldman.

Autori: Nicolai Paholinitchi, Irina Ivaschina

Партнерские ссылки