Dodon „a făcut față tuturor provocărilor”. Președintele și-a prezentat raportul pentru doi ani de activitate

Președintele Igor Dodon a prezentat, la 20 decembrie, totalurile activității sale de doi ani. În general, potrivit lui, s-a făcut mult și tot posibilul în „situația creată”. Dodon a descris detaliat, ce a realizat și cum guvernul și parlamentul l-au împiedicat să lucreze, însă el a răbdat, ca să nu fie destabilizare, însă acum – ajunge. În încheiere, președintele a anunțat că a venit timpul să trecem Rubiconul. NM a selectat principalele declarații ale șefului statului.

Declarația președintelui în regim online a fost transmisă de televiziunea publică. Conferința de presă de totalizare a lui Dodon s-a desfășurat în sediul palatului prezidențial, inaugurat recent după reparație. Cu aceasta, de fapt, a și început președintele. Șeful statului i-a felicitat pe toți cetățenii Moldovei cu faptul că după mulți ani, în sfârșit, „simbolul statalității” a fost reparat. El i-a adresat mulțumiri președintelui Turciei Recep Tayyip Erdoğan și poporului pentru reparația palatului presidential. Și a adăugat că „în opinia experților, aceasta este cea mai frumoasă clădire administrativă din republică”. De asemenea, el a anunțat că, de la 15 ianuarie, în fiecare săptămână, în palatal prezidențial va fi organizată ziua ușilor deschise. Săptămâna viitoare, într-o excursie prin reședință vor participa peste 500 de copii din familii vulnerabile, a precizat Dodon.

Despre decizia corectă

Înainte de a prezenta raportul despre activitatea desfășurată, Dodon le-a povestit jurnaliștilor, cum a fost împiedicat să îndeplinească aceste realizări. El nu a precizat nume, dar a făcut trimitere la majoritatea de la guvernare.

Dodon s-a plâns că cei care controlează parlamentul și guvernul au făcut tot posibilul pentru a controla și președintele. „În ultimii doi ani, a fost o administrare dublă”, a declarat șeful statului. Dodon a amintit că în ultimii 20 de ani, el a devenit primul președinte ales de popor. Doar că, potrivit lui, a avut legitimitate maxima, însă un set minim de împuterniciri, iar majoritatea parlamentară – invers.

Dodon a dat asigurări că i-au limitat împuternicirile, deoarece nu-l pot controla. Însă, potrivit lui, a reușit să facă față tuturor provocărilor și a întors încrederea cetățenilor față de institutul președinției.

Dodon a explicat că în situația creată, el a avut două variante. Prima – „de a scoate oamenii în stradă, destabilizare, revoluție”. „A doua – calea diplomatică, democratică, de a încerca să blocheze tot cu ce nu este de acord și de a propune inițiative. Eu am ales cea de-a doua”, a amintit din nou Dodon.

Și a adăugat că își consideră corectă decizia. „Eu am evitat destabilizarea, am avut motive. Eu văd ce se întâmplă în alte țări”, a precizat Dodon.

Despre mișcarea populară în susținerea președintelui

Însă „noi am ajuns lângă Rubicon”, a continuat el. De aceea, a comunicat șeful statului, în țară va fi înființată mișcarea națională de susținere a președintelui. Dodon a precizat că ideea aparține cetățenilor. „Au trecut doi ani. Cred că ajunge. Astăzi noi vom trece Rubiconul. Mai departe, așa ceva nu se poate. De aceea am decis să accept inițiativa cetățenilor de a înființa mișcarea națională populară „Un președinte puternic – un stat puternic”. Și nu este vorba despre Dodon. Nu putem avea o asemenea atitudine față de institutul președinției”, a subliniat el.

Dodon a îndemnat să fie creată această mișcare „de jos în sus, în apărarea statalității și a principiilor noastre”. El a promis că în luna ianuarie 2019, îi va invita la Chișinău pe reprezentanții diferitelor raioane ale republicii și, împreună, vor decide, ce-i de făcut mai departe.

Despre lupta pentru statalitate

Președintele a povestit cum, timp de doi ani, a făcut tot posibilul pentru consolidarea statalității și apărarea identității moldovenești.

În special, el a propus ca în școli să se predea istoria Moldovei. Dodon a precizat că pentru a aduce la cunoștința tinerilor importanța acestei chestiuni, a fost turnat filmul „Istoria Moldovei”. Șeful statului a anunțat că pelicula a fost vizionată de peste un milion de persoane.

De asemenea, el a propus să fie sărbătorită ziua de 2 februarie – Ziua statalității Moldovei (la 2 februarie 1918, a fost înființată Republica Populară Moldovenească).

Președintele a mai menționat că se declară pentru interzicerea prin lege a unionismului. „Noi suntem moldoveni, în Republica Moldova e limba moldovenească și istoria noastră este istoria Moldovei. Punct. Președintele trebuie să respecte Constituția și nu interpretările ei”, a subliniat președintele.

Despre înțelegerile cu Estul și cu Vestul

Președintele a mai anunțat, la conferința de presă, că, împreună cu consilierii săi, a elaborat noua concepție a politicii externe a Moldovei.

Potrivit afirmațiilor sale, aceasta a fost prezentată deja la Moscova, Washington, Berlin, Viena și Paris. „Abordarea noastră a fost salutată și la Est, și la Vest. Toți consideră că Moldova trebuie să aibă relații foarte bune cu toți vecinii, de altfel, va fi destabilizare”, a spus președintele.

Despre înțelegerile cu Putin

Potrivit afirmațiilor lui Dodon, el a reușit să restabilească relațiile de cooperare cu Federația Rusă, să asigure accesul pe piața rusă a unui număr de 230 de companii din Moldova, astfel fiind posibilă, în doi ani, creșterea continuă a exportului de produse agroalimentare în Rusia.

Președintele a amintit că a convenit cu președintele Rusiei, Vladimir Putin, asupra a două etape ale amnistierii migranților, care au obținut interdicția de a intra pe teritoriul Federației Ruse. „În prezent, în cea de-a doua etapă, peste 170 de mii de cetățeni moldoveni vor putea să beneficieze de această amnistiere”, a spus Dodon.

Președintele a menționat că, datorită înțelegerilor sale cu Putin, orașele moldovenești vor obține 100 de unități de tehnică municipală. El a precizat că 12 mașini sunt deja în drum spre Moldova, două dintre care vor rămâne la Chișinău.

Despre perspectivele integrării europene

Dodon este sigur: „În următorii 15 ani, Moldova nu va intra în componența UE”

Acordul cu Uniunea Europeană, potrivit afirmațiilor sale, trebuie examinat ca o posibilitate de a face viața mai bună acasă, în Moldova.

Depre reintegrare

Președintele a spus că a avut patru întrevederi cu liderul Transnistriei, Vadim Krasnoselskii. Cea de-a cincea va avea loc la 25 decembrie, agenda este deja întocmită.

Dodon a mai spus că există o singură platformă pentru dialog în problema Transnistriei dintre președinte, parlament și premier. Datorită acestei platforme, a precizat el, au fost organizate 11 întrevederi la nivel de consilieri, la trei dintre care au participat președintele, speakerul și premierul.

Despre coaliția în noul parlament

Jurnaliștii l-au întrebat pe președinte, cu cine, în noul parlament, va face coaliție Partidul Socialiștilor pro-prezidențial.

Dodon nu se îndoiește de faptul că PSRM este unicul partid care poate obține majoritatea la alegerile parlamentare. „În parlament, cel mai probabil, vor trece trei forțe politice: socialiștii, democrații și blocul de dreapta. Dacă socialiștii nu vor obține majoritatea, cel mai probabil, vor avea loc alegeri anticipate”, a declarat Dodon.

El a asigurat că socialiștii nu vor face coaliție cu democrații. În același timp, Dodon consideră că este posibilă coaliția dintre PDM și partidele de opoziție de dreapta. El a lăsat să se înțeleagă că acest lucru se poate întâmpla sub presiunea partenerilor externi. „Ca aricii care plângeau, se înghimpau, dar continuau să mănânce cactus”, a adăugat el.

În ce privește participarea președintelui la campania electorală, el a promis că va declara decizia sa în acest sens la 20-24 ianuarie.

Despre respectul opiniei majorității

Dodon a fost întrebat și dacă a devenit președinte al tuturor cetățenilor, așa cum a promis. Șeful statului a menționat că se consideră președinte pentru toți cetățenii care sunt de acord cu cinci teze: păstrarea statalității, a neutralității, prietenia cu Rusia și valorile tradiționale.

 „Aceste valori sunt împărtășite de majoritatea covârșitoare a cetățenilor. Pentru ei, eu am devenit președinte. Sunt la noi și diferite minorități, dacă ei cred altfel – atunci c’est la vie. Respectați opinia majorității”, a precizat Dodon.

Despre sistemul judiciar

NM l-a întrebat pe Dodon dacă el consideră că statul a garantat respectarea dreptului la o justiție corectă a membrilor „grupului Petrenco”, activistului „Platformei Demnitate și Adevăr” Gheorghe Petică, primarului de Orhei Ilan Șor și lui Veaceslav Platon, condamnat la 25 de ani privațiune de libertate.

 „Eu consider că toate aceste dosare au subtext politic. Dvs. i-ați menționat pe membrii unui oarecare grup. Ei au fost eliberați după ce noi ne-am luat angajamentul în privința lor. Noi vedem cum ei se comportă. Consider însă că este nevoie de o abordare unică față de toți”, a răspuns Dodon.

El a mai adăugat că știe despre investitorii care pleacă din Moldova anume din cauza justiției. „Noi, politicienii, trebuie să facem un pas într-o parte și să nu intervenim în aceasta. Atunci, credeți-mă, și judecătorii vor lua decizii corecte”, este sigur președintele.

El a adăugat că în paralel, „acestor patru-cinci judecători, care au luat decizii politice, trebuie să le fie confiscată averea”. „Și atunci, totul va fi bine”, a concluzionat Dodon.

Despre activitatea lui Dodon în cifre

Președintele a anunțat că timp de doi ani, a semnat 1020 de decrete, a promulgat 368 de legi, a întors în parlament 56 de legi, a semnat 20 de decrete despre demisia miniștrilor, a înmânat distincții de stat pentru 700 de persoane.

În doi ani, Dodon a vizitat peste 300 de localități. La întrevederile cu șeful statului, potrivit datelor administrației prezidențiale, au participat peste 38 de mii de persoane.

În doi ani, Dodon a efectuat 34 de vizite oficiale în străinătate. A avut întrevederi cu 23 de șefi de stat, 10 președinți de parlament, 13 prim-miniștri.

Autori: Evghenii Ceban, Olga Gnatcova

Партнерские ссылки