13.01ºC Chișinău
Joi 21 martie 2019

Dodon a fost adus la audit. De ce în Moldova s-a decis să fie numărați banii turcești pentru reparația președinției

La inițiativa comuniștilor, parlamentul a decis să se efectueze un audit al proiectului de reparație a clădirii administrației prezidențiale, care a fost realizată de o companie turcească pe bani turcești. Comuniștii susțin că o parte a banilor a fost cheltuită în alte scopuri. Cei de la Curtea de Conturi spun că vor putea să se ocupe de acest audit nu mai devreme decât la primăvară, întrucât el este neplanificat. Experții „leagă” această situație cu alegerile parlamentare care se apropie, însă consideră că un audit în Moldova nu este de prisos. NM a analizat, de ce autoritățile moldovenești doresc să numere banii turcești.

Ce s-a întâmplat

newsmaker.md/rus/novosti/prezidenture-ustroyat-audit-schetnaya-palata-proverit-na-chto-potratili-turetskie-41622
 

La sfârșitul săptămânii trecute, parlamentul a aprobat inițiativa Partidului Comuniștilor, care a cerut organizarea unui audit public al reparației și renovării clădirii administrației președintelui, aceste lucrări fiind îndeplinite cu bani din Turcia. Auditul trebuie să fie efectuat de Curtea de Conturi (CC).

Cei de la CC încă nu știu când se vor ocupa de auditul acestui proiect. Serviciul de presă al CC a comunicat pentru NM că, în primul rând, instituția așteaptă publicarea deciziei parlamentului în Monitorul Oficial (după aceasta, decizia va intra în vigoare). Victoria Balan, purtător de cuvânt al CC, a spus că în al doilea rând, deocamdată nu este clar, ce fel de audit trebuie efectuat – audit al eficienței, audit de corespundere sau audit financiar. „Aceste audituri au scopuri diferite și termene de efectuare diferite”, a menționat Balan, adăugând că CC „va decide reieșind din indicațiile parlamentului”.

De asemenea, ea a menționat că acest audit nu este planificat, el trebuie introdus în programul de verificări financiare al CC pentru anul 2019, care a fost adoptat la sfârșitul anului trecut. În opinia lui Balan, auditul va fi efectuat nu mai devreme de mijlocul primăverii.

1 of 2

Reamintim că în luna iulie 2017, președintele Turciei Recep Tayyip Erdoğan a acceptat rugămintea președintelui Moldovei Igor Dodon de a repara clădirea administrației prezidențiale, care a avut de suferit în timpul dezordinelor din luna aprilie 2009. Autoritățile Turciei au decis că această reparație va fi un ajutor gratuit acordat moldovenilor de poporul turc. În luna octombrie anul trecut, Dodon și Erdoğan au organizat deschiderea oficială a clădirii reparate și renovate a președinției.

Comuniștii au explicat inițiativa lor de a efectua auditul proiectului reparației prin faptul că firma Sonbay Metal Sanazi Insaat Taahhut Ticaret A.S., care a îndeplinit lucrările, a fost scutită de către autoritățile moldovenești de TVA pentru livrarea de mărfuri și servicii, la fel, i-au acordat privilegii la plata taxelor și impozitelor, adică bugetul nu a obținut venituri din aceasta.

Comuniștii mai susțin că reparația clădirii administrației președintelui a fost efectuată cu unele încălcări, iar proiectul de reconstrucție nu a fost prezentat societății. La fel, comuniștii indică asupra faptului că firma care a realizat lucrările de reparație a fost aleasă fără organizarea unui concurs, iar cheltuielile declarate în raportul despre reparație nu corespund lucrărilor îndeplinite. În afară de aceasta, nu există documente cu privire la darea în exploatare a clădirii.

Potrivit afirmațiilor liderului PCRM Vladimir Voronin, unul dintre principalele motive ale inițiativei auditului este diferența de costuri ale reparației. „Evaluarea clădirii după evenimentele din anul 2009 a demonstrat că lucrările de reparație vor costa în jur de 300 mii de euro, iar acum apare cifra de 10 milioane de euro. De unde a apărut, brusc, această diferență?”, s-a revoltat Voronin. El afirmă că a discutat cu câțiva angajați ai administrației președintelui și aceștia i-au spus că în clădire nu s-a schimbat aproape nimic, mobila și utilajul au rămas aceleași. De aceea, în opinia lui Voronin, o astfel de creștere a cheltuielilor pare dubioasă.

La fel, potrivit liderului PCRM, provoacă întrebări și faptul că sediul președinției nu a fost dat în exploatare și nu a fost înregistrat de Agenția de Cadastru conform noii valori de bilanț. „Și de ce mai întrebați? Voi singuri ați scris că pedagogii turci au fost deportați din Moldova în schimbul reparației administrației președintelui”, s-a adresat Voronin jurnaliștilor care l-au întrebat despre inițiativa comuniștilor, în timpul unei conferințe de presă, în cadrul căreia PCRM și-a prezentat programul electoral.

newsmaker.md/rus/novosti/moldavskiy-pashalyk-kak-v-kishineve-otreagirovali-na-skandal-s-vysylkoy-turetskih-38982
 

Reamintim că la începutul lunii septembrie anul trecut, Serviciul de Informații și Securitate a reținut, apoi a expulzat în Turcia șapte angajați ai Liceului Moldo-Turc „Orizont”. Atunci, opoziția a considerat că acest lucru ține de reparația clădirii administrației prezidențiale și construcția complexului sportiv Arena.

La rândul său, Dodon insista că nu există nicio legătură dintre reparația clădirii administrației președintelui și reținerea angajaților Liceului „Orizont”.

Ce spun turcii

newsmaker.md/rus/novosti/posolstvo-turtsii-remont-zdaniya-prezidentury-v-kishineve-bezvozmezdnaya-pomoshch-35688

Când au aparut întrebări cu privire la cheltuielile pentru reparația președinției, iar presa a început să se adreseze cu solicitări despre antreprenor și suma de bani cheltuită pentru reparație, Ambasada Turciei a difuzat o declarație. Prin aceasta, ambasada informa că Agenția pentru Colaborare și Coordonare din Turcia (TIKA), responsabilă de proiect, a organizat o licitație la care au participat trei companii. Învingătoare a devenit compania Sonkay (Ankara), care a propus cele mai mici prețuri. „Despre decizia Turciei de a repara clădirea președinției Moldovei am comunicat autorităților moldovenești, în special, guvernului. Toate procedurile s-au efectuat transparent”, se menționa în comunicatul de presă.

De asemenea, în acesta se menționa că, la fel ca și în cazul altor proiecte de dezvoltare care se realizează în Moldova cu bani turcești, toate aspectele financiare sunt coordonate de Agenția TIKA, care monitorizează în totalitate realizarea proiectelor. În comunicatul de presă se mai menționa că proiectele de dezvoltare nu solicită semnarea acordurilor.

Una dintre instituțiile media din Turcia a scris că aproximativ 70 la sută din materialele utilizate în timpul reconstrucției clădirii au fost de origine moldovenească, iar lucrările de renovare au fost îndeplinite de 120 de lucrători locali.

Cei de la TIKA au spus că nu vor comenta decizia cu privire la audit, deoarece nu doresc să fie implicați în campania electorală din Moldova. Surse de la agenția turcească au precizat că inițial, pentru reparație s-au planificat aproximativ 7 milioane de euro, însă în timpul reconstrucției s-a constatat că vor fi necesare lucrări suplimentare și dotarea parțială cu mobilă. În final, acest lucru a dus la creșterea costurilor lucrărilor până la 10 milioane de euro.

Anterior, despre aceasta a vorbit șeful companiei de construcții Sonbay Group Murat Sonbay, la festivitatea de lansare a lucrărilor de reparație. El a spus că proiectul este estimat la 7 milioane de euro, însă nu-i exclus că bugetul ar putea ajunge până la 10 milioane de euro. 

Coordonatorul TIKA în Moldova Selda Özdenoğlu a precizat pentru NM că cifra de 7 milioane de euro a fost declarată în timpul licitației, însă aceasta nu înseamnă că prețul proiectului nu poate crește.

La fel, cei de la TIKA au comunicat că ei dispun de un act de predare-primire, însă au refuzat să-l prezinte.

Unde au dispărut 3 milioane de euro

Potrivit afirmațiilor președintelui fracțiunii PCRM Inna Șupac, în acest caz, comuniștii au fost cel mai mult deranjați de diferența de 3 milioane de euro dintre suma inițială și cea finală a lucrărilor de reparație. „Au apărut întrebări, unde au dispărut cele 3 milioane de euro, nu și le-a pus oare Dodon în propriul buzunar?”, a precizat Inna Șupac pentru NM. Ea a adăugat că în acest proiect, nu a fost încheiat un acord interguvernamental, ceea ce este la fel de dubios.

În opinia sa, în primul rând Dodon trebuie să fie interesat de acest audit, pentru a demonstra că toate mijloacele au fost cheltuite conform destinației.

Întrebată de NM de ce ideea auditului a apărut în ajunul alegerilor și nu în toamna anului trecut, de exemplu, imediat după deschiderea clădirii renovate, Inna Șupac a spus că ei au început să acționeze doar când în mâinile lor au apărut documentele care confirmă încălcările diferite. Potrivit lui Șupac, ei au primit documentele de la persoane din anturajul președintelui.

Cei de la TIKA insistă că au organizat concursul pentru efectuarea reparației reședinței președintelui Moldovei, așa cum prevede legislația Turciei atunci când e vorba de administrarea mijloacelor publice. În același timp, ei au refuzat să prezinte documente sau vreun indiciu către anunțul cu privire la organizarea licitației, motivând prin regulile interne ale organizației.

În același tip, reprezentanții TIKA au menționat că au acționat în conformitate cu decizia guvernulu RM din 4 octombrie 2017 și cu protocoalele de colaborare semnate anterior de guvernul Molovei și cel al Turciei, în care au fost stipulate termenii și condițiile generale.

Cei de la TIKA au mai menționat că Turcia este membră a Organizației de Cooperare și Dezvoltare Eonomie (OECD), unde transmite toate rapoartele privind cheltuielile ce țin de asistența tehnică. „Și raportul privind reparația clădirii administrației prezidențiale va fi expediat la OECD”, au precizat cei de la TIKA.

 „Aceasta fi niciodată nu va în plus”

Întrebați de NM dacă dispun de actul de predare-primire al lucrărilor și actul de dare în exploatare, iar dacă nu le au – de ce, cei din administrația președintelui nu au răspuns.

Expertul economic Victor Ciobanu este sigur de faptul că decizia cu privire la audit este una politică în proporție de 90%, care a fost „descoperită” chiar în ajunul alegerilor parlamentare. „Tovarășii [comuniștii] și-au îndreptat tunurile asupra socialiștilor și a lui Dodon și își flutură drapelele. Ei așteaptă, care tun va împușca”, a explicat Ciobanu.

Pe de altă parte, a adăugat el, trebuie verificată și administrarea granturilor. „Toți din jur spun că granturile sunt furate, de ce să nu se verifice, cum sunt cheltuite?”, a menționat expertul și a concluzionat: „Să-și facă treaba Curtea de Conturi – niciodată nu va fi ceva în plus”.

Autor: Natalia Melnic

Партнерские ссылки