Dodon a spus că SIS arde dovezile referitoare la interceptări și furtul miliardului

Liderul Partidului Democrat Vladimir Plahotniuc, la fel ca și întreaga societate, trebuia să creadă că socialiștii nu vor face niciun fel de coaliție cu cei de dreapta, adică cu blocul electoral ACUM, și că vor fi alegeri anticipate. Dacă despre o asemenea coaliție s-ar fi aflat mai devreme de 8 iunie, democrații nu ar fi admis nici crearea majorității și nici formarea guvernului. Despre toate acestea, Igor Dodon a vorbit în cadrul emisiunii „Politica cu Natalia Morari», din 10 iunie, de la TV8. El nu a răspuns direct la toate întrebările moderatoarei, iar la unele chiar a refuzat să răspundă. NM l-a ascultat pe președinte și a ales principalul din ceea ce el a spus și nu a spus.

Despre dizolvarea parlamentului

Cel mai probabil, după ședința Consiliului Superior de Securitate, preconizată pentru dimineața din 11 iunie, voi anula decretul premierului interimar Pavel Filip cu privire la dizolvarea parlamentului, pe care el l-a semnat în locul președintelui. Filip a încălcat procedura ce ține de dizolvare, întrucât înainte de aceasta, el era obligat să se consulte cu fracțiunile, însă nu a făcut acest lucru. Eu mă voi consulta cu fracțiunile și voi anula acest decret.

Despre coaliția PSRM-ACUM

De ce coaliția a fost formată în ultima zi? Dar nu v-ați gândit că, în afară de societate, trebuia să se gândească la aceasta și însuși Plahotniuc? Dacă această coaliție ar fi fost creată în aprilie-mai, presiunea asupra deputaților ar fi fost și mai mare. Eu am luat această presiune asupra mea și o iau până în prezent. După decizia Curții Constituționale, Plahotniuc era sigur că nu va fi nimic, că nu se va îndrăzni să se meargă împotriva hotărârii CC.

Țineți minte că pe când eram în Sankt-Peterburg, am sugerat că va fi o coaliție a concilierii naționale. Prin definiție, ea nu putea fi cu Plahotniuc.

Despre șantaj

Sunt șantajat cu securitatea familiei.

Despre rolul Rusiei în crearea coaliției

Cum anume ne-am înțeles cu ACUM și cine ne-a ajutat în acest sens, nu contează. Și eu nu pot dezvălui toate detaliile. În ansamblu însă noi am comunicat foarte mult cu rușii.

Despre vectorul proeuropean

Vectorul proeuropean este parte a politicii externe echilibrate a Moldovei. Acesta înseamnă implementarea Acordului de Asociere.

Despre primul scenariu

Va avea loc transmiterea pașnică a puterii sub presiunea externă și cea internă. Dacă Plahotniuc va propune pactul – recunoașterea noului guvern în schimbul securității pentru el și anturajul său, eu nu voi accepta. Plahotniuc va răspunde pentru toate conform legii. Noi avem deja semnale că la procuratură sunt oameni care doresc să-și dea demisia ori să se subordoneze noii guvernări.

Despre cel de-al doilea scenariu

Va fi destabilizare și nedorința de a ceda puterea. Eu nu exclud aceasta. Ei își vor scoate «țuțișii» pentru a-i provoca pe participanții la protestele pașnice.

Despre acțiunile SIS și CNA

Eu dispun de informații că pe tot parcursul zilei de ieri, la Centrul Național Anticorupție și la Serviciul de Informații și Securitate, erau arse documente referitoare la «furtul» miliardului și interceptările din ultimii ani.

Despre omorul la comandă al lui Dodon

Primesc mesaje: «Te-au comandat daghestanezilor, printr-o grupare din Odessa. Avansul este un milion de euro. În total, îs două. S-a luat sub control». Nu știu, să cred ori să nu cred. Iată așa lucrează la noi Partidul Democrat. Mă voi ocupa de aceasta. Îi voi ruga pe colegii din exterior.

Despre federalizare

Federalizarea Moldovei este imposibilă. Punct. Acest lucru poate distruge pacea fragilă.

Acest lucru a fost propus de Plahotniuc rușilor, în anul 2016. A fost un asemenea scop, ca el să semneze ceea ce a propus cu doi ani în urmă. Nimic mai mult. Eu nu pot dezvălui întreaga bucătărie a acestei acțiuni. Acesta a fost un scenariu bun de-al nostru. Bine, să zicem, scenariul mei. Și el a avut efect.

Credeți că nu știu că am fost filmat? El s-a ocupat toată viața de aceasta, noi înțelegeam cu cine am avut de a face.

Despre surpriza pentru Plahotniuc

Totul este un joc. Plahotniuc a prins momeala. Dacă nu ar fi fost asta, noi nu ne-am fi înțeles sâmbără. Acestea sunt riscurile reputației mele. Conștiente.

Despre timpul întrevederii cu Plahotniuc

Nu-mi amintesc.

Despre bani

Este informație că se scot bani din Moldova. Trebuie să verificăm, până la noi ajung detalii. Vom analiza această situație la 11 iunie, la 9 dimineața, la ședința Consiliului Superior de Securitate.

Despre viitorul noii guvernări

Socialiștii nu vor coopera nici cu actualii democrați, nici cu foștii. Dacă din cauza ideologiilor diferite, PSRM nu va putea lucra cu ACUM, vom declara alegeri anticipate, niciun fel de coaliții dubioase.

Autor: Anastasia Moraru

Партнерские ссылки