Dosarul proprietarului Andy’s Pizza, Karamalak, urmărirea, demisia. Viorel Morari a spus, a executat sau nu ordinele lui Plahotniuc

Fostul șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari a vorbit, la întâlnirea din 18 iunie cu membrii Clubului Jurnaliștilor de Investigație, despre cauzele demisiei sale, de ce o consideră ilegală, despre relațiile cu proprietarul Andy’s Pizza, Andrei Tranga și dacă a primit sau nu indicații de la liderul Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc. NM a selectat cele mai importante declarații ale lui Morari.

Despre demisie

Au fost trei cauze ale demisiei. Prima – de a nu dăuna imaginii procuraturii. Eu sunt procuror de carieră și este inadmisibil ca procuratura să fie compromisă. [...] În plus, eu nu am niciun fel de ambiții de «mare șef».

Cea de-a doua cauză – investigația [dosarului businessmanului Viorel Varzari] trebuia să fie obiectivă. Iar eu am fost învinuit de conflicte de interese, de corupție.

Cea de-a treia cauză – personală.

La 18 aprilie, am aflat despre scrisoarea anonimă (cu învinuiri de fărădelegi la adresa lui Morari. – NM), pe care au primit-o instituțiile media și ambasadele. În aceeași zi, m-am adresat către procurorul general cu cererea de a investiga acest caz.

La 25 și 26 aprilie, eu m-am adresat din nou la Procuratura Generală și la Autoritatea Națională pentru Integritate, cerând efectuarea investigațiilor.

Despre ilegalitatea ordinului de demisie

Eu am depus o cerere de restabilire în funcție la 26 aprilie, seara. Conform Codului administrativ și Codului muncii, nu poți demite o persoană în aceeași zi.

De aceea eu doresc ca acest ordin de demisie să fie anulat. După aceasta, eu voi depune încă o dată cerere de demisie, pentru a fi anunțat concurs pentru această funcție (Morari a adăugat că și el va participa la acest concurs. – NM). Eu nu am nevoie de funcția propriu-zisă. Dacă sunt [suspiciuni] că nu aș fi onest, să vină un om [în bază de concurs].

După înlăturarea din funcție, am fost transferat la Procuratura Generală. Da, acolo sunt cele mai mari salarii, însă, conform legii, trebuia să mi se propună oferte și eu trebuia să aleg. Ar fi putut fi Procuratura Anticorupție, dar poate Procuratura pentru Combaterea Crimei Organizate și Cauze Speciale, sau poate procuratura orașului Bălți.

Despre campania în presă

Pentru mine, era clar că ținta acestei scrisori [anonime] sunt eu. Ea a fost bine gândită, pregătită, redactată. După ce a apărut cea de-a doua situație, cu dosarul Tranga, am înțeles că este o campanie regizată împotriva mea și apoi va fi demisia mea.

Primul articol împotriva mea a apărut pe «Sputnik». Din câte îmi dau seama, «Sputnik» nu publică nimic împotriva autorităților fără acordul acestora. Și mi-am dat seama, dar și «o păsărică mi-a șoptit»: «Morari este aruncat».

Știți care este problema? Am fost în relații tensionate cu mulți oameni, inclusiv cu șeful CNA [Bogdan Zumbreanu] și cu șeful Procuraturii pentru Combaterea Crimei Organizate [Nicolae Chitoroagă]. Nu este vorba despre relații personale, ci de diferite viziuni asupra activității noastre și a reorganizării ei.

Despre urmărire

Eu am fost urmărit. A fost un automobil Hyundai, cu însemnele YCY, acesta aparține Centrului Național Anticorupție (CNA). Mai era o Skoda, a aceleiași instituții, și Ford Fusion, cu diferite numere (acestea erau schimbate), care aparține Serviciului pentru Informații și Securitate (SIS).

Eu nu știu dacă este un dosar penal împotriva mea. Dacă nu este, înseamnă că aceste măsuri sunt ilegale.

Despre proprietarul Andy’s Pizza

Eu nu-l cunosc pe domnul Tranga. Nu m-am întâlnit cu el niciodată, nu am vorbit cu el la telefon, nu am nici numărul lui de telefon. Dacă în dosarul său sunt aceleași dovezi ca și împotriva mea, atunci nu știu care este gradul de vinovăție a acestor oameni... Dar nu vreau să-mi expun opinia atâta timp cât durează ancheta. Colegii mei, sper, nu au admis niciun fel de încălcări.

Despre Karamalak

El (Viorel Varzari – în baza declarațiilor sale a fost deschis dosarul împotriva lui Tranga. – NM) a depus mărturii. Despre faptul că Karamalak e cumva implicat [în caz], în protocol nu este nimic.

Despre relațiile cu șeful Procuraturii pentru Combaterea Crimei Organizate

Eu pot fi în relații tensionate cu mulți dintre cei care figurează în dosare, dar și cu procurorii. [Cu Chitoroagă, noi am lucrat împreună]. Când am început să activăm în structuri diferite, nu eram în cele mai bune relații. Însă acest lucru nu influențează în niciun fel relațiile noastre de lucru. El este șeful unei procuraturi specializate, eu am fost șeful altei procuraturi specializate. Este o concurență între procuraturi: cine instrumentează mai multe cazuri, unde este o transparență mai mare.

Despre presiunea din partea autorităților și ordinele de la Plahotniuc

Nu, nu s-a întâmplat ca cineva din politicieni să-mi spună ce trebuie să fac. Pentru orice decizie, eu răspund prin propria reputație și riscul de a-mi pierde libertatea.

Când doar a apărut Procuratura Anticorupție, deputații trimiteau demersuri oficiale și veneau în biroul meu, lucru la care au dreptul. Nu era vorba despre ceva ilegal, pur și simplu îmi comunicau că acolo sau dincolo pot fi încălcări. Nu erau indicații că trebue să fac ceva.

La întrebarea de precizare, dacă au fost indicații de la liderul Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc, Morari a răspuns:

Nu au fost. Au fost declarații ale Partidului Democrat precum că este foarte importantă combaterea corupției și noi trebuie să facem tot posibilul pentru a obține rezultate.

De ce unele procese durează ani în șir

În primul rând, judecătoriile au un volum de muncă foarte mare. În al doilea rând, Codul de procedură penală prevede posibilitatea de a tărăgăna examinarea cazului în instanță, pe cale legală. De exemplu, cauza împotriva fostului ministru al sănătății, Andrei Usatîi (a fost ministru în perioada de guvernare a liberal-democraților. – NM) nu a început să fie examinat nici de instanța primară. Deși noi am cerut ca aceasta să fie examinată în regim de urgență, însă este complicat, pentru că în dosar sunt mulți învinuiți și avocați. Fiecare dintre aceștia poate afirma că s-a îmbolnăvit și judecătorul poate amâna ședința.

La întrebarea, de ce acest lucru nu a împiedicat judecătoriile să examineze mai operativ dosarele lui Vladimir Filat și ale lui Veaceslav Platon, Morari a menționat:

Sunt de acord, aici apare întrebarea: de ce în raport cu unii, procesele de judecată durează mult, iar în raport cu alții – foarte repede. Însă [în sistemul judiciar], la fel ca și în procuratură, sunt oameni care lucrează repede și organizat, dar sunt și din cei care au nevoie de timp pentru a se ordona, pentru a analiza.

Despre justiția selectivă

Da, cred că [la noi, justiția selectivă] există. Voi aduce un exemplu. Am fost lector la Institutul Național de Justiție. Am propus două situații. La început – ce facem dacă s-a constatat că anchetatorul a luat mită? Fără a sta mult pe gânduri, mi s-a răspuns: deschidem dosar, investigăm. Apoi am întrebat, ce facem dacă mita a fost luată de un ministru sau de prim-ministru. Și aici, studenții au întârziat cu răspunsurile.

Despre cazul Antifa

Îmi amintesc de acest caz penal. Acolo au fost găsite arme, dosarul a fost transmis în judecată. Investigațiile au durat câțiva ani. Acuzații consideră că procuratura acționează ilegal sau și altceva. După încheierea examinării cazului [în instanță], materialele acestuia pot deveni publice. Și atunci se va putea spune dacă în acțiunile mele au fost semne de abuz de putere.

Autor: Nicolai Paholinitchi

Партнерские ссылки