„E devreme să vorbim despre încălzire”. Când ambasadorul moldovean Neguța va reveni la Moscova?

Termenul de revenire la Moscova a ambasadorului Moldovei în Federația Rusă Andrei Neguța, rechemat în luna decembrie la Chișinău „pentru consultări”, rămâne incert. „Sperăm că va reveni cât mai repede posibil”, a spus pentru NM președintele Moldovei Igor Dodon. Conform surselor din cadrul Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, „consultările continuă”. Potrivit informațiilor NM, revenirea lui Neguța ar putea fi anunțată săptămâna viitoare.

Despre faptul că Andrei Neguța se va putea întoarce la Moscova deja în această săptămână a scris anterior publicația rusă „Kommersant”, care a menționat că acest lucru ar putea însemna începutul unei încălziri a relațiilor moldo-ruse.

Șeful serviciului de presă al MAEIE Alexandr Roitman a comunicat pentru NM că aceste consultări cu ambasadorul încă nu s-au încheiat.

Iar președintele Dodon a spus pentru NM: „Sperăm că va reveni cât mai repede posibil”. Despre încălzirea relațiilor moldo-ruse, potrivit lui, e devreme să vorbim. „Însă sper că guvernele celor două țări vor face anumiți pași în întâmpinare. Anume despre aceasta a fost vorba la ultima întâlnire cu Putin, la sfârșitul lunii decembrie anul trecut, la Moscova”, a spus Dodon. „La nivelul șefilor de stat, noi avem un dialog bun și productiv, acest lucru trebuie asigurat și la nivel de guverne și parlamente”, a adăugat el.

Despre normalizarea relațiilor dintre Chișinău și Moscova s-a vorbit după ce la 17 februarie șeful MAEIE Tudor Ulianovschi și colegul său rus Serghei Lavrov s-au întâlnit pentru prima oară în cadrul Conferinței internaționale de securitate.

Relațiile dintre Moscova și Chișinău s-au înrăutățit anul trecut. La început, partea moldovenească a învinuit Rusia de faptul că funcționarii și deputații din Moldova sunt supuși examinării umilitoare îndelungate la hotarul rus. După aceea, din republică au fost expulzați cinci colaboratori ai ambasadei FR în frunte cu atașatul militar. Rusia a răspuns cu aceeași monedă.

Vara, vicepremierul Federației Ruse Dmitrii Rogozin, care este și reprezentant special al președintelui Rusiei pentru Transnistria și co-președinte al comisiei interguvernamentale moldo-ruse pentru cooperare economică, a fost declarat persona non-grata în Moldova.

Autor: NewsMaker

Партнерские ссылки