-0.18ºC Chișinău
Marți 26 martie 2019

Epopeea apariției extraselor de conturi din băncile letone în dosarul lui Platon

Procuratura din Letonia nu a primit nicio cerere din Moldova cu privire la susținerea juridică în cazul furtului miliardului. Despre aceasta se spune în răspunsul oficial al Procuraturii Generale a Letoniei, prin băncile căreia au fost retrași banii. Răspunsul a fost oferit la solicitarea avocaților lui Veaceslav Platon, care a fost condamnat pe acest caz la 18 ani de închisoare. Avocații nu exclud că extrasele de conturi din băncile letone, care au fost folosite în calitate de dovezi ale vinei lui Platon, puteau fi falsificate.

Avocații lui Platon au primit răspunsul oficial al Procuraturii Generale a Letoniei (NM este în posesia acestuia), în care se spune că din luna octombrie 2013 până în prezent, din Moldova nu a venit nicio cerere pentru acordarea susținerii juridice în cazul nr. 2015970346 (despre furtul miliardului din trei bănci moldovenești).

În cererea adresată procuraturii letone, avocații lui Platon au solicitat informații care ar confirma transmiterea de către organele de drept ale Letoniei colegilor din Moldova extrase de tranzacții ale băncilor letone Privatbank și Trasta comercbanka de pe conturile companiilor, inclusivZenit Management, care, potrivit versiunii anchetei, aparține lui Veaceslav Platon (această companie aparține primarului de Orhei Ilan Șor, care conducea anterior consiliul de administrare al Banca de Economii, prin care a fost extras miliardul, susține Platon).

În cererea lor adresată procuraturii letone, avocații lui Platon au menționat că procurorii moldoveni nu au prezentat în instanță o confirmare în scris din partea organelor de drept letone despre faptul că extrasele de pe conturile prezentate în dosarul penal au fost primite din Letonia.

Șeful Procuraturii Anticorupție Viorel Morari susține, la rândul său, că procuratura moldovenească a expediat o cerere colegilor letoni. „Există așa ceva, există în dosarul penal”, a spus Morari pentru NM. Potrivit afirmațiilor sale, extrasele din tranzacțiile bancare au fost oferite de către organele de drept din Letonia. „Noi nu expediem asemenea demersuri, noi scriem cerere Procuraturii Generale a Moldovei, iar aceasta deja transmite demers procuraturii generale a Letoniei. Aceasta din urmă, la rândul său, oferă instrucțiuni de rigoare organelor de drept respective”, a explicat Morari.

Potrivit indicațiilor Procuraturii Anticorupție din 15 noiembrie 2016 (este în posesia NM), cauza penală împotriva lui Veaceslav Platon a fost extrasă din dosarul penal nr. 2015970346 despre furtul miliardului. Cazului lui Platon i-a fost atribuit numărul 2016970681. Dispoziția a fost semnată de procurorul Andrei Băieșu.

În dispoziție se spune că în acest dosar penal au fost acumulate suficiente dovezi pentru a fi trimis în judecată. Băieșu a mai dat indicații ca la dosarul lui Platon să fie adăugate dovezile din cauza penală despre furtul miliardului. Adică în dosarul nr. 2016970681 au fost utilizate dovezile din dosarul nr. 2015970346.

Potrivit declarațiilor lui Eduard Rudenco, avocatului lui Platon, procuratura nu putea folosi în calitate de dovezi în cazul lui Platon extrasele de conturi ale băncilor letone fără confirmarea provenienței lor. De asemenea, Rudenco a atras atenția asupra faptului că în dosarul penal sunt extrase în două limbi: engleză și rusă și datele din acestea coincid. În opinia lui Rudenco, acest lucru poate demonstra falsificarea actelor.

Extrasele din conturi puteau fi obținute și pe alte căi. În anul 2009, Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice și Corupției din Moldova  și Oficiul pentru Prevenirea Spălării Banilor din Letonia, obținuți pe cale criminală, au semnat un memorandum de colaborare. În articolul 2 al documentului se spune că „părțile își asumă obligațiunea să nu transmită persoanelor terțe informația obținută, să nu o utilizeze în scopuri administrative și judiciare sau în scopuri de urmărire penală fără acordul prealabil al părților care au difuzat informația”.  

Avocații lui Veaceslav Platon au explicat că procuratura moldovenească, în corespundere cu prevederile acestui memorandum, nu putea utiliza extrasele din conturile băncilor letone în procesul de urmărire penală și în instanță, fără acordul colegilor letoni.

Potrivit afirmațiilor lor, ofițerul Oficiului pentru Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor al Centrului Național Anticorupție a informat procuratura despre faptul că dispune de extrasele din conturile băncilor letone care au fost obținute de la oficiul Letoniei, în corespundere cu statutul departamentelor Grupului de investigații financiare EGMONT. Avocații menționează că în materialele dosarului nu era acordul în scris al serviciului leton care ar permite procurorilor moldoveni să utilizeze extrasele ca dovezi în cauza penală.

În luna mai 2017, Platon a fost condamnat la 18 ani de închisoare în dosarul retragerii banilor din Banca de Economii (BEM), considerat vinovat de escrocherie în proporții deosebit de mari și de spălare de bani. Platon și avocații săi susțin că banii extrași ilegal din BEM care, potrivit versiunii procuraturii, i-a primit Platon, prin intermediul „grupului de companii” al lui Șor, în realitate au ajuns în conturile companiei controlate de liderul Partidului Democrat Vladimir Plahotniuc.  

Autor: Alexandra Batanova

Партнерские ссылки