25ºC Chișinău
Joi 23 mai 2019

Ereditatea, ecologia, alimentația. De ce persoanele alergice din Moldova devin tot mai numeroase

Alergia este numită boala secolului XX. În orice caz, acest termen a apărut la începutul secolului trecut. Însă ținând cont de cât de mult se scrie și se vorbește despre aceasta, se pare că în secolul XXI, numărul persoanelor alergice devin tot mai mare. Această boală este de mai multe tipuri, însă cei mai mulți oameni suferă din cauza alergiei sezoniere. Într-un interviu acordat pentru NM, pediatrul alergolog, doctorul în medicină Tatiana Culeșina a vorbit despre cum apare alergia sezonieră, poate oare să fie tratată, cine face parte din grupul de risc și de ce puful de plop nu este atât de periculos precum se consideră.

Ereditatea, ecologia, alimentația

E adevărat că numărul persoanelor alergice este tot mai mare? Sau este doar o părere?

Nu, nu este o părere. Dacă e să vorbim despre copii, pot să vă spun că aproape fiecare al treilea copil din lume suferă din cauza unui tip de alergie. În Moldova, la fel ca și în toată lumea, numărul copiilor și cel al maturilor care suferă din cauza alergiei este din ce în ce mai mare. Acest lucru este cauzat de un șir de factori. Cei mai răspândiți sunt: predispoziția genetică, ecologia, cultura alimentației.

Spuneți-ne, vă rog, mai multe despre alimentație.

Produsele fast food, alimentele hipoalergenice, cele modificate genetic și cele care conțin nitrați pot provoca alergie în organism, pot să-l facă mult mai sensibil față de alimentele dăunătoare. În unele cazuri, acest lucru poate contribui la apariția alergiei.

Dacă e să vorbim despre ereditate, cine face parte din grupul de risc?

Predispoziția ereditară este un factor foarte important. Se transmite prin ereditate nu doar boala propriu-zisă, dar și predispoziția la aceasta, caracteristicile sistemului imun. Chiar dacă niciunul dintre părinți nu a avut probleme din cauza alergiei, această boală se poate manifesta cu probabilitatea de 12%. Dacă unul dintre părinții copilului are probleme din cauza alergiei, probabilitatea de a se îmbolnăvi constituie 30-40%. Iar dacă ambii părinți au astfel de probleme, este vorba de 70%.

Bineînțeles, sunt și alți factori care influențează această stare de lucruri: de exemplu, fumatul mamei în timpul sarcinii, nașterea prin cezariană, meniul mamei în timpul sarcinii și al alăptării. În această perioadă, femeile nu trebuie să consume produse hipoalergenice: citrice, nuci, ciocolată, alimente afumate. Însă factorul principal rămâne a fi totuși ereditatea.

Unii consideră că alergia e „din cap”. Ea poate fi de natură psihosomatică?

Nu, nu poate. Însă există tulburări neurologice, ale căror simptome sunt asemănătoare cu cele ale alergiei: mâncărimi ale pielii, tuse convulsivă, probleme de respirație. Aceste simptome trec după tratarea tulburărilor neurologice pe care le-a provocat. De acest lucru se ocupă neurologul și nu alergologul.

Mesteacănul, arinul, plopul

În Moldova s-a început sezonul înfloririi. Care sunt plantele cele mai alergenice?

În timpul primăverii, cei mai periculoși alergeni de la noi este polenul de mesteacăn, arin, plop și nuc. În ce privește puful de plop, pe care se plâng cel mai adesea oamenii, nu e chiar atât de simplu. Plopul nu este nici pe departe cel mai puternic alergen în regiunea noastră. Din cauza că semințele polopului sunt mășcate și pufoase, acestea transportă polenul altor plante, de exemplu, cel al mesteacănului, care este foarte alergenic.

În timpul verii, vine o altă perioadă periculoasă pentru persoanele alergice – încep să înflorească buruienile: la începutul verii – timoftica, golomozul, iar de la mijlocul lunii august și până la sfârșitul lunii septembrie – pelinul și ambrozia. Și în orașele, și în satele din Moldova sunt foarte multe buruiene alergenice.

Iar ambrozia este cu adevărat atât de periculoasă, încât chiar și guvernul a decis să se ocupe de ea?

Da, în toamna anului trecut, guvernul a aprobat un regulament cu privire la combaterea ambroziei, iar pentru încălcarea acestuia sunt prevăzute amenzi. Acest lucru este foarte important, însă noi tebuie să combatem nu numai ambrozia, dar și alte buruiene periculoase. Pentru că dacă omul nu va fi în contact cu sursa de alergeni, nici alergia nu va fi. Acest lucru se referă numai la buruiene. Copacii alergeni nu trebuie tăiați în niciun caz. Pentru că ei produc foarte mult oxigen, în special plopul.

Dar cum putem afla, care plantă anume ne provoacă alergie?

Pentru a afla acest lucru, trebuie să dați o analiză specială a sângelui. Poate fi verificată reacția la câțiva alergeni, pentru a începe tratamentul, cunoscându-vă „dușmanul” în față. 

Mai departe de alergeni

Alergia poate fi tratată odată și pentru totdeauna?

Sunt câteva tipuri de boli alergice. Practic, toate sunt cronice. Cu mici excepții, ele nu pot fi tratate în totalitate. Pot fi slăbite doar simptomele. Pentru aceasta, trebuie fie să evitați contactul cu alergenul, fie să vă mențineți starea normală, cu ajutorul medicamentelor. Nu trebuie să lăsați boala să progreseze, pentru că astfel, dintr-o formă ușoară, ea poate trece în una mult mai complicată.

Cum este tratată alergia?

Noi avem medicamente calitative care vin de hac alergiei. Este vorba despre preparatele antihistaminice de generația a doua, steroizii topici și sistemici, antileucotrienele. În prezent, noi nu ne mai confruntăm deja cu astfel de cazuri complicate, așa cum era înainte. Tratamentul corect, de obicei, dă rezultate bune.

Cel mai eficient tratament al alergiei este imunoterapia specifică (ASIT). În calitate de vaccin, omului i se introduce un alergen în doză mică. Acesta este un tratament costisitor și durează mult timp – de la trei până la cinci ani, însă el îmbunătățește semnificativ starea pacientului. În unele cazuri, este posibilă chiar însănătoșirea completă.

Acum însă, cu părere de rău, metoda ASIT nu este utilizată în Moldova, pentru că la noi nu sunt înregistrate preparatele medicale necesare în acest scop.

Am putea să ne pregătim cumva de perioada de înflorire, dacă suntem predispuși la alergie?

Pregătirea de sezonul alergiei începe cu două săptămâni înainte de înflorire. Trebuie să vă adresați la alergolog și să începeți să administrați medicamentele pe care vi le va prescrie. Acestea vor slăbi simptomele maladiei.

În timpul procesului poate fi redusă manifestarea alergiei sezoniere?

Trebuie neapărat să fie redus contactul bolnavului cu sursa alergiei. Deci, dacă alergia este provocată de plantele sau copacii înfloriți, trebuie să fiți mai puțin timp afară. Să închideți geamurile automobilului, să nu vă aflați prea mult la natură. Să ieșiți afară doar purtând ochelari, ca polenul să nu pătrundă în ochi. Trebuie să vă acoperiți capul și să purtați îmbrăcăminte cu mâneci lungi, ca polenul să nu pătrundă pe piele și pe păr. Revenind acasă, trebuie să faceți duș, să schimbați toate hainele, să vă spălați nasul și ochii. La fel, e de dorit ca geamurile să fie acoperite cu plasă specială, care nu va permite polenului să pătrundă în interiorul casei sau al apartamentului.

Care sunt cele mai răspândite greșeli pe care le comit oamenii atunci când încearcă să combată alergia cu forțele proprii?

Cele mai mari greșeli sunt cele ce țin de tratamentul de sine stătător și adresarea cu întârziere la alergolog. Adesea, bolnavii confundă simptomele rinitei alergenice cu cele ale răcelii. Însă dacă alergia nu este tratată corect, ea va progresa. Este demonstrat faptul că aproximativ 40 la sută din cazurile de astm bronșic – o boală mult mai complicată decât alergia – este rezultatul unei rinite alergice declanșate.

Cum poate fi deosebită alergia de răceală?

Majoritatea simptomelor rinitei alergice seamănă foarte mult cu cele ale răcelii. E vorba de tuse, strănut, nas înfundat. Deosebirea constă în faptul că în cazul alergiei nu se atestă temperatură înaltă și simptomele se manifestă mai mult de o săptămână. O altă caracteristică a alergiei este perioada sezonieră. Dacă e vorba de o reacție provocată de o plantă, aceasta se manifestă câțiva ani la rând, mereu în aceeași perioadă.

Autor:

Партнерские ссылки