22.71ºC Chișinău
Luni 20 mai 2019

„Este o părere subiectivă”. Banca Națională a respins declarațiile lui Platon despre pregătirea celui de-al doilea „jaf al secolului”

Actualul cadru juridic nu va permite o nouă folosire a băncilor moldovenești pentru a repeta furtul miliardului. Aceasta este declarația Băncii Naționale a Moldovei (BNM) drept răspuns la acuzațiile businessmanului condamnat la închisoare Veaceslav Platon, care a declarat, la 19 februarie, că demisia lui Sergiu Cioclea din funcția de guvernator al BNM indică pregătirea unui nou „jaf al secolului”.

 „Nu au trecut nici două luni și a devenit clar motivul demisiei guvernatorului Băncii Naționale a Moldovei Sergiu Cioclea. Nedorind să participe la o nouă escrocherie de-a liderului PDM Vladimir Plahotniuc, cea de a jefui o nouă bancă, Cioclea n-a acceptat să ofere bulgarilor misterioși permisiunea de a cumpăra Moldindconbank. Nu trebuie să ai un intelect deosebit ca să înțelegi că în spatele bulgarilor atârnă urechile lui Plahotniuc”, a scris Platon pe Facebook. El a  adăugat că anterior, Cioclea a refuzat intenția holdingului bulgar Doverie United-Holding să cumpere acțiunile băncilor moldovenești și acum Plahotniuc a găsit „un băiat mult mai ascultător”.

În replică, Banca Națională a publicat un comunicat de presă în care a menționat că declarația lui Platon este „o părere subiectivă, exprimată în mod tendențios de o persoană interesată, și nu corespunde adevărului”. Cei de la BNM susțin că holdingul Doverie United-Holding nu a primit vreodată refuzul Băncii Naționale. Dimpotrivă, mai devreme, această companie a obținut permisiunea prealabilă a BNM pentru achiziționarea pachetului de acțiuni al Victoriabank, însă tranzacția nu s-a materializat din cauza investitorului bulgar.

„Indicatorii financiari din sistemul bancar din Moldova arată că astăzi avem un sector sigur și transparent, supus unui control riguros din partea BNM. În consiliul Moldindconbank sunt experți străini profesioniști și imparțiali. Mai mult decât atât, actualul cadru juridic exclude posibilitatea unor scheme scheme frauduloase prin intermediul băncilor licențiate”, se menționează în comunicatul BNM.

newsmaker.md/rus/novosti/pravitelstvo-vykupilo-63-89-aktsiy-moldindconbank-41842

Reamintim că în ajun, Agenția Proprietății Publice a cumpărat 63,89% din acțiunile Moldindconbank, din numele guvernului Moldovei, pentru a vinde o parte din ele unui investitor privat. Permisiunea de a achiziționa acțiunile MICB a fost obținută deja de holdingul Doverie United-Holding din Bulgaria. 

Mai devreme, Banca Națională a comunicat că Doverie United-Holding a fost supus verificărilor și că aceasta este o companie sigură. Potrivit datelor regulatorului, aceasta dispune de suficiente mijloace pentru a cumpăra acțiunile MICB și pentru a susține banca în continuare. La fel, cei de la BNM au dat asigurări că viitorul cumpărător nu are nicio legătură cu Moldova, iar în conducerea companiei nu sunt cetățeni moldoveni.

Doverie United-Holding face parte din grupul de companii Sopharma. Acesteia îi aparține aproape o treime din acțiunile holdingului. Un alt acționar important este compania Telekomplet AD, care deține cota de 6,92%. Aceste companii sunt controlate de milionarul bulgar Ognean Donev, care a fost învinuit, mai devreme, de spălare de bani și de evaziune fiscală.

Doverie United Holding  nu este deranjat de imaginea nefavorabilă a Moldindconbank, pentru că „în doi ani de administrare externă, activitatea băncii a fost racordată la standardele europene”. La fel, cei din holding au menționat că toate scandalurile în jurul MICB țin de nume concrete ale persoanelor care deja nu mai au nicio atribuție față de bancă.

Autor: Vera Balahnova

Партнерские ссылки