16.35ºC Chișinău
Luni 22 aprilie 2019

Eu am acumulat 20 000 de lei. Unde îi pot investi?

 Salariile medii din Moldova abia acoperă cheltuielile pentru produse alimentare și utilități. Cu toate acestea, analizând numărul și volumele depozitelor bancare deschise de persoanele fizice, constatăm că mulți reușesc să economisească o anumită sumă de bani. În colaborare cu experții, NM a încercat să clarifice, unde în Moldova pot fi investiți, de exemplu, 20 de mii de lei, ca aceștia să „funcționeze”. Desigur, suma este mică și nu sunt atât de multe idei de investiții pentru a înmulți acești bani sau măcar pentru a-i proteja de inflație. Totuși, ele există.

Valuta

 Cea mai simplă și mai accesibilă modalitate este convertirea leilor în valută și păstrarea lor ca economii. Experții susțin că dacă leul se va devaloriza, posesorul banilor va câștiga în echivalentul de lei. „Leul moldovenesc nu este prea stabil, mai ales în ultimii ani. De aceea mulți preferă să convertească leii în dolari sau euro”, a menționat economistul Alexandru Fala de la Centrul Analitic Independent Expert-Grup.

El a precizat că o asemenea metodă este mai degrabă o posibilitate de a păstra banii decât de a primi vreun venit datorită lor. Deși se poate câștiga din diferența de valută: de exemplu, în anul 2015, era posibilă vânzarea dolarilor la un curs înalt – 19-20 de lei pentru un dolar, iar în prezent un dolar poate fi procurat cu 17 lei. Pentru aceasta însă trebuie să înțelegi cum funcționează piața valutară și cum ea poate evolua.

Depozitul

În opinia experților, acum, în Moldova, aceasta este practic unica posibilitate de a investi o sumă mică. Deschizând un depozit însă trebuie să analizezi condițiile diferitelor tipuri de depozite, pentru a-l alege pe cel mai potrivit.

Depozitele sunt de scurtă durată (până la un an) și de lungă durată (pe câțiva ani). De termenul pe care îl alegi pentru a-i da băncii banii tăi depinde dobânda: cu cât e mai mare termenul, cu atât mai mari sunt procentele.

Analizând informațiile de pe site-ul specializat, în prezent, dobânda medie a depozitului bancar pe un termen de cinci ani este de aproximativ 8%. Adică, peste cinci ani, cei 20 de mii de lei ai tăi vor crește cu 8 mii. Dobânda la depozite de scurtă durată este de 6-6,5%. Adică, timp de doar un an, ea abia va acoperi inflația, iar suma ta va crește cu 1,2-1,3 mii de lei.

Totodată, dacă trebuie să extragi bani până la expirarea termenului depozitului (în contract este indicat, câți din ei pot fi retrași), vei pierde procentele. În afară de aceasta, unele bănci percep comision dacă banii sunt extrași de la depozit în prima lună.

De asemenea, trebuie să știi că băncile pot propune o dobândă „flotantă”, pe care banca are dreptul s-o modifice într-o parte sau alta, în funcție de conjunctura pieței. În acest caz, e foarte greu să prognozezi veniturile pe care le poți obține din depozite.

În plus, depozitele în lei pot fi deosebit de riscante în cazul deprecierii valutei, așa cum s-a întâmplat în luna februarie 2015. În acest caz, poți aștepta ca leul să se întărească din nou, așa cum se întâmplă în prezent (totodată, nimeni din experții financiari nu a prognozat o asemenea derulare a lucrurilor) ori să te împaci cu ideea pierderii unei părți a banilor în echivalent valutar.

De asemenea, poate fi deschis concomitent un depozit în valută. Acest lucru este mai puțin riscant, dar și mai puțin avantajos. Dobânzile la depozitele de scurtă durată în valută nu depășesc 2-2,5%, iar la depozitele pe un termen de cinci ani – 3%.

Potrivit datelor Băncii Naționale, la sfârșitul lunii decembrie 2017, în băncile moldovenești erau depozite în lei în valoare totală de 34,2 miliarde de lei și 25,6 miliarde de lei (în echivalent) în depozite deschise în valută străină.

Hârtii de valoare

Încă o metodă accesibilă de a investi 20 de mii de lei este achiziționarea hârtiilor de valoare de stat. În prezent, potrivit ghidului Moldindconbank pentru cumpărătorii hârtiilor de valoare de stat, sunt emise bonuri de trezorerie pe un termen de trei luni, o jumătate de an și un an și obligațiuni de stat pe un termen de la un an până la cinci ani.

Emitentul obligațiunilor de stat este Banca Națională. Ea plasează obligațiunile de stat pe piață. Nu vei putea să le procuri de sine stătător. Acest lucru vor putea să-l facă pentru tine băncile comerciale (participanții profesioniști ai pieței), cu care va trebui să închei un contract de servicii de brocheraj”, a menționat expertul IDIS Viitorul Veaceslav Ioniță.

De fapt, în prezent, dobânzile hârtiilor de valoare de stat practic nu se deosebesc de cele ale depozitelor bancare. De exemplu, dobânda anuală la bonurile de trezorerie constituie 4,71% - 5,69%. Iar dobânda hârtiilor de valoare de stat de lungă durată pe un termen de doi ani este de aproximativ 6,7% anual. În afară de aceasta, pentru serviciile de intermediere în domeniul hârtiilor de valoare de stat băncile percep comision.

Cryptovaluta

Experții atribuie cryptovaluta investițiilor cu risc înalt și nu recomandă să investești în ea sume importante pentru tine. Autorul acestui articol va povesti din proprie experiență, cum poți investi bani în cryptovalută.

Autoritățile moldovenești nu reglează în niciun fel piața cryptovalutei și procurarea acesteia nu este atât de simplă. Unele servicii de pe internet, care își propun ajutorul în procurarea cryptovalutei prin intermediul cardului bancar, cer confirmarea datelor din pașaport și nu sunt accesibile locuitorilor Moldovei.

Cryptovaluta poate fi procurată în punctele de schimb valutar specializate. Însă și în acest caz, banii trebuie mai întâi transferați pe contul sistemului de plăți Qiwi sau «Яндекс.Деньги» („Yandex.Bani”). Adică să deschizi la ei un cont și să-l completezi. De obicei, contul poate fi suplinit cu ajutorul cardului bancar.

Pentru păstrarea valutei trebuie creat un portmoneu cryptovalutar. Cel mai simplu e să-l creezi pe portmoneele-online speciale, care propun posibilitatea păstrării banilor în una sau mai multe cryptovalute. De exemplu, Coin.space oferă posibilitatea de a păstra banii în patru cryptovalute: bitcoin, ethereum, litecoin și bitcoin cash. La înregistrare utilizatorul primește 12 cuvinte-cheie cu care poate primi sau restabili accesul spre portmoneele sale. Dacă utilizatorul pierde aceste 12 cuvinte, el pierde pentru totdeauna accesul la portmoneu.

Pentru o păstrare mult mai sigură se recomandă procurarea unui portmoneu-offline, care presupune un dispozitiv separat. Ce-i drept, în cazul unei investiții de 20 de mii de lei, prețul lui poate constitui aproximativ 10% din această sumă.

După aceasta, banii obișnuiți trebuie schimbați în cryptovalută, cu ajutorul unuia dintre punctele de schimb valutar online. Acesta poate fi găsit, de exeplu, aici, iar urmărirea cursului - aici. Unii utilizatori câștigă la bursă prin vânzarea cryptovalutei.

Însă investițiile în cryptovalută au câteva dezavantaje semnificative. Cele mai importante sunt oscilațiile bruște ale cursului, atât într-o parte, cât și în alta. Prognozarea dinamicii cursului este deosebit de complicată. De aceea la fel de ușor se poate fi și înmulțirea propriilor bani, și pierderea lor.

În afară de aceasta, este deosebit de problematică atît investirea banilor în cryptovalută, cît și extragerea lor: serviciile care se ocupă de aceasta percep un comision înalt care poate atinge câteva zeci de procente din suma investită.

Altele

Unii experți propun investirea celor 20 de mii de lei acumulați, de exemplu, în dezvoltarea personală, în procurarea monedelor rare sau în deschiderea unei afaceri mici. De fapt, pentru business, în opinia experților, 20 de mii de lei sunt o sumă prea mică.

Autor: Nicolai Paholinitchi

Партнерские ссылки