14.42ºC Chișinău
Miercuri 24 aprilie 2019

„Eu voi fi puternică și voi lucra!” Reportajul NM despre marșul feminist pentru susținerea solidarității femeilor

Aproximativ 200 de persoane au participat la marșul feminist organizat cu scopul de a susține solidaritatea femeilor. Conform observațiilor NM, o jumătate dintre participanți ai marșului au fost bărbați, iar unicul politician care s-a alăturat mișcării a fost liderul Partidului „Acțiune și Solidaritate” Maia Sandu. Detalii despre eveniment aflați in reportajul Marinei Șupac, reporter NM.

Marșul

„Mimoze, ieftin, nu treceți pe alături!” – la doar câteva zeci de metri de locul întâlnirii feminiștilor și feministelor se vând, vioi, buchete de flori de sărbătoare. De fapt, printre participanții marșului erau și dintre cei care au venit cu flori.

Principalii organizatori ai marșului au fost Platforma pentru Egalitate de Gen și organizația neguvernamentală care apără și promovează drepturile LGBT GenderDoc-M. Așteptând începutul evenimentului, participanții și participantele marșului împărțeau pancarte pregătite din timp de către organizatori, cu lozinci despre solidaritate cu diferite grupuri de femei: în etate, rome, transsexuale, bisexuale și lesbiene, cu dizabilități, migrante.

Unii au venit cu pancarte pregătite de ei înșiși și lozinci cu tentă feministă, ce nu aveau legătură directă cu solidaritatea. De exemplu, un tânăr a venit cu o pancartă pe care scria: „Nu e târziu să avortăm Patriarhatul”, iar un grup de femei a afișat pancarta cu inscripția „Nu vrem flori, vrem șanse egale”.

Coloana participanților la marș era condusă de reprezentantele GenderDoc-M Anastasia Danilova și Angelica Frolova, avocatul Asociației Promo-LEX Tatiana Chebac și ex-ministrul tineretului și sportului, actualmente președintă a Clubului Politic al Femeilor 50/50 Loretta Handrabura. Ele purtau o pancartă cu inscripția „Solidaritatea feminină” tradusă în mai multe limbi: română, rusă, romani, ucraineană, engleză, găgăuză și bulgară.

Toate lozincile care erau scandate de către coloana de participanți la marș se repetau în limbile română și rusă. Unele dintre cele mai populare lozinci de la marș erau „Solidaritate în numele egalității”, „Femeile sunt o forță”, „Noi suntem solidari cu fiecare femeie”, „Solidaritate în numele demnității”.

Scandând aceste lozinci, participanții la marș se îndreptau de la Centrul Comercial UNIC spre Teatrul de Operă și Balet „Maria Bieșu”, pe partea carosabilă a bulevardului Ștefan cel Mare și Sfânt. Ei erau însoțiți de vreo zece colaboratori ai poliției și de o mașină de polițiști. Ce-i drept, intervenția loc nu a fost necesară. Toate au decurs în mod pașnic.

Participanții la marș

Reporterul NM a constatat că cea mai mare parte a persoanelor care au venit la marș erau reprezentanți sau reprezentante ale organizațiilor neguvernamentale sau internaționale. Din personalitățile publice au fost observate avocata Doina Ioana Străisteanu și psihologul Oxana Gumennaia – membre ale Consiliului pentru Egalitate, directorul Institutului de Politici Publice Arcadie Barbăroșie și soția sa, expert în domeniul egalității de gen Daniela Terzi-Barbăroșie, șeful Oficiului Înaltului Comisariat ONU pentru Drepturile Omului Veaceslav Balan ș.a.

„Aș vrea ca un număr cât mai mare de oameni să înțeleagă că noi avem nevoie de mai multe femei în funcții de conducere. Da, noi dorim o remunerare a muncii egală pentru volumul de munca egal cu cel al bărbaților”, a relatat Străisteanu pentru NM.

Reporterul NM a observat un singur politician prezent la marș – liderul Partidului „Acțiune și Solidaritate” Maia Sandu, însoțită de câțiva colegi de-ai săi. „Eu sunt aici ca să reamintesc societății că în această țară nu sunt respectate drepturile tuturor femeilor. Noi știm despre problemele de pe piața muncii. Salariile femeilor sunt mai mici decât cele ale bărbaților. Noi știm despre discriminarea în spațiul public. Unii politicieni își permit să vorbească urât despre femei și despre drepturile acestora. Se pare însă că cea mai mare problemă este violența asupra femeilor”, a spus ea pentru NM.

newsmaker.md/rus/novosti/beltskiy-sud-zaymetsya-greshnym-delom-pochemu-mayya-sandu-suditsya-s-episkopom-mar-36013

Maia Sandu a mai declarat că ea personal a simțit asupra sa efectele stereotipurilor gender în campania electorală prezidențială. Potrivit afirmațiilor sale, ea s-a adresat instanței de judecată pentru lezarea onoarei și a demnității „din partea unor personalități publice”, însă „judecătoriile moldovenești nu funcționează”.

Liderul Partidului „Casa Noastră – Moldova” Grigore Petrenco și-a exprimat susținerea prin intermediul rețelelor de socializare. Politicianul care a primit azil politic în Germania a scris că ar fi participat neapărat la marș dacă s-ar fi aflat în Chișinău.

 

Comparativ cu marșurile feministe precedente, de data aceasta, printre participanți au fost mult mai mulți bărbați. Activistul civic Rodion Gavriloi a explicat pentru NM participarea sa prin faptul că femeile din Moldova se confruntă cu diferite forme de inegalitate și de aceea au nevoie de susținerea societății.

„Foarte mulți oameni din Moldova sunt discriminați: ei suferă din cauza violenței, inclusiv în sistemul prenatal. Femeile îndeplinesc muncile casnice fără a fi remunerate. Cu regret, treburile casnice sunt îndeplinite, implicit, de către femeie. Dar ar fi bine ca aceste treburi să fie împărțite în jumătate”, a declarat activistul.

Mulți au venit la marș cu întreaga familie. „Aceasta este modalitatea noastră de a demonstra femeilor, care au trecut prin violență și discriminare, că suntem alături de ele, că le susținem”, a declarat pentru NM o participantă a marșului, care s-a prezentat Doina. În semn că este de acord cu afirmațiile ei, alături a dat din cap afirmativ soțul cu un copil mic în brațe.

Trecătorii

Trecătorii reacționau diferit la eveniment. Uneori, părea că în piețele de flori improvizate de-a lungul bulevardului erau la fel de mulți oameni ca și la eveniment. Apropiindu-se de unul dintre punctele de comercializare a florilor, participanții la marș au început să scandeze: „Nu vrem flori, vrem șanse egale”. Vânzătoarele de flori s-au întors mirate. Vânzătoarele de mărțișoare i-au însoțit pe participanții la marș cu priviri mirate, obosite.

„Bravo, eu sunt cu voi!”, a strigat la un moment dat o femeie în etate, apropiindu-se de șosea. Demonstranții au salutat-o.

„So-li-da-ri-ta-te”, citea pe silabe inscripția de pe o pancartă o fetiță de vreo șase ani, trecând pe lângă coloană. „Să mergem mai repede de aici”, a tras-o de mână mama nemulțumită.

„Ei, ce mai e și asta?”, au izbucnit în râs câteva femei văzând marșul feministelor. Observând camerele de luat vederi, ele și-au acoperit fețele cu buchetele de lalele pe care le duceau în mâini.

În scuarul Teatrului de Operă și Balet „Maria Bieșu”, participanții marșului, evitând cu greu mașinile parcate, s-au aranjat pe trepte. S-a început mitingul. Pe rând, au vorbit bărbați și femei care au participat la marș. Cele mai multe ovații le-a provocat mesajul unei liceene de 16 ani, care nu a dorit să-și spună numele.

„Societatea ne spune că noi suntem slabe, însă noi suntem puternice! Eu am obosit că la școală, băieții ne pot trage de mâini și să râdă, considerând normal acest lucru. Odată, un băiat m-a tras de mână atât de tare, că am venit acasă plină de vânătăi. L-am rugat să se oprească, dar el râdea. L-am rugat pe alt băiat să mă apere, dar și acela a început să râdă, din cauza că sunt atât de neajutorată”, și-a mărturisit fata experiența.

Ea a mai povestit că nu demult a vorbit cu bunica sa și aceea i-a spus că femeile trebuie să fie slabe și să se ocupe de casă. „Dar eu voi fi puternică și voi lucra!”, a exclamat liceana.

„Ura!”, au susținut-o feministele și feminiștii, fluturând pancartele pe fundalul giganticelor bannere publicitare, acoperite cu flori și inscripții de genul „Doar femeia...” și „Sunetele muzicii pentru ea”.

Autor: Marina Supac

Партнерские ссылки