5.9ºC Chișinău
Luni 25 martie 2019

Eurodeputații au spart lobby-ul. Reprezentanții PPE s-au întrecut în laude la adresa lui Ilan Șor

Partidul Popular European (PPE) a publicat o declarație oficială prin care respinge orice legătură cu primarul de Orhei Ilan Șor și cu partidul său. Această declarație a fost motivată de un nou scandal cu implicarea „popularilor europeni” și a lui Șor: un grup de europarlamentari ai Partidului Popular European a vizitat orașul Orhei, unde l-au lăudat pe primar și i-au promis susținere. Mai târziu, patru din cei cinci europarlamentari care au fost în ospeție la Șor au publicat o declarație comună, în care au numit cele întâmplate la Orhei „manipulare a partidului lui Șor” și încercare de discreditare a PPE și a opoziției de centru-dreapta din Moldova.

„Fracțiunea Partidului Popular European nu are nimic în comun cu domnul Șor sau partidul său”, se spune în declarația difuzată de grupul PPE în Parlamentul European. În ea se menționează că decralațiile europarlamentarilor din partea PPE Fulvio Martusciello, Stefano Maullu, Alberto Cirio, Salvatore Domenico Pogliese și Tomas Zdechovsky din timpul vizitei la Orhei, la începutul acestei săptămâni, nu constituie poziția oficială a PPE.

Timp de câteva zile, cinci europarlamentari din partea Partidului Popular European s-au aflat în ospeție la Orhei, la invitația primarului Ilan Șor. Ei au participat la o masă rotundă organizată de primărie și partidul lui Șor, unde l-au lăudat pe primarul de Orhei ca fiind unicul purtător al „spiritului european” în politica moldovenească și i-au promis orice susținere.

„Această primărie (de Orhei), acest partid (al lui Șor) sunt unicul exemplu al construirii unui dialog real cu Europa. Aș fi vrut să menționez exemplul dvs., experiența dvs. Acestea oferă speranța unei viitoare consolidări a spiritului european și posibilitatea de a deschide mai multe uși pentru colaborare. Europa va susține o asemenea activitate, va susține primăria de Orhei și Partidul Șor”, a declarat eurodeputatul Martusciello (aici și în continuare citatele europarlamentarilor expuse la masa rotundă sunt extrase din comunicatul de presă al „Partidului Șor”).

„Sunt sigur că dacă fiecare cetățean al Moldovei ar petrece la Orhei măcar o zi, nivelul de încredere față de dvs. ar atinge 100%, deoarece aici devine clară diferența dintre cei care doar promit și cei care fac”, a spus Alberto Cirio.

El a fost susținut de Salvatore Domenico Pogliese: „Toți politicienii vorbesc bine, însă nici pe departe nu sunt toți la fel de buni când vine vremea să facă ceva. Dvs. ați obținut rezultate concrete, inclusiv magazine sociale, locuințe sociale și chiar azil pentru animale”.

El a fost susținut de Salvatore Domenico Pogliese: „Toți politicienii vorbesc bine, însă nici pe departe nu sunt toți la fel de buni când vine vremea să facă ceva. Dvs. ați obținut rezultate concrete, inclusiv magazine sociale, locuințe sociale și chiar azil pentru animale”.

La finalul vizitei eurodeputaților la Orhei, pe site-ul „Partidului Șor” au apărut patru relatări însoțite de numeroase fotografii. În toate este accentuată cu multă grijă apartenența oaspeților europeni la PPE. Tăblițele cu numele europarlamentarilor și simbolica Partidului Popular European se intersectează cu drapelele „Partidului Șor”. Într-o fotografie eurodeputatul Cirio aplaudă cuvântarea primarului orheian.

Masa rotundă nu a fost finalul evenimentului. Într-un interviu acordat jurnaliștilor, eurodeputatul Martusciello a comentat raportul Kroll despre „furtul miliardului” din sistemul bancar al Moldovei. Amintim că în acesta, detectivii care au efectuat investigațiile la comanda Băncii Naționale a Moldovei au demonstrat că furtul a fost coordonat și condus de grupul de companii ale lui Șor.

Potrivit afirmațiilor lui Marusciello, aceasta este o opinie personală: „Eu am luat cunoștință de informația care a fost difuzată de agenția privată. Noi nu trebuie să uităm că aceasta este doar o agenție privată și concluziile ei nu pot avea o importanță decisivă. Ultimul cuvânt trebuie să fie decizia calificată a justiției. Iar opinia unei structuri private rămâne o opinie privată. Mai ales dacă e să ținem cont de astfel de circumstanțe cum ar fi presiunea asupra partidului și a liderului din partea presei și a diferitelor formațiuni politice”.

Subiectul escrocheriei bancare a fost abordat și la întâlnirea lui Șor cu eurodeputatul Tomas Zdechovsky. În comunicatul de presă al „Partidului Șor” el este prezentat ca „membru al Comisiei pentru control bugetar din Parlamentul European, care a organizat audieri speciale în cazul respectiv”. „Ascultând atent informația lui Ilan Șor”, eurodeputatul a dat asigurări că va participa activ la investigație, pentru a evalua nivelul de implicare a anumitor persoane în această infracțiune. „Noi vom susține neapărat elucidarea obiectivă a acestui caz”, l-a asigurat el pe Șor.

newsmaker.md/rus/novosti/vse-lobbi-v-gosti-k-nam-kak-evrodeputat-ot-evropeyskoy-narodnoy-partii-gostil-v-or-35289

Peste câteva zile după vizita eurodeputaților la Orhei, pe site-ul grupului PPE din Parlamentul European a apărut declarația comună a lui Martusciello, Cirio, Maullu și Pogliese. În aceasta se spune că ei „regretă profund manipulările răutăcioase ale „Partidului Șor și ale presei” în legătură cu vizita lor. „Această vizită în Moldova a fost efectuată de către noi în mod privat și nicidecum nu reprezintă intențiile sau dorința Partidului Popular European de a exprima susținerea sau colaborarea cu Ilan Șor sau cu „Partidul Șor”, au declarat eurodeputații.

Potrivit afirmațiilor lor, presa controlată de partidul lui Șor și de Partidul Democrat aflat la guvernare au folosit această vizită pentru a ataca opoziția de centru-dreapta din Moldova, pentru a discredita PPE și pentru a induce în eroare opinia publică.

newsmaker.md/rus/novosti/polzuytes-nami-kak-evrodeputaty-tantsevali-horu-za-ilana-shora-na-otkrytii-predsta-35355

Vizita grupului de deputați la Orhei nu este unicul eveniment cu participarea europarlamentarilor, organizat în ultimul timp în susținerea lui Ilan Șor. La sfârșitul lunii decembrie 2017, în Bologna, a fost deschisă cu mult fast reprezentanța orașului Orhei. La eveniment au cântat artiști din Moldova, la fel, au fost invitați mulți politicieni europeni care l-au lăudat pe Șor. Întrucât nu poate părăsi țara prin decizia judecății, primarul de Orhei s-a adresat celor prezenți cu un mesaj video.

Iar unul dintre dintre actualii oaspeți – Alberto Cirio – a vizitat deja orașul Orhei la începutul lunii decembrie. Și atunci el s-a întâlnit cu Șor și l-a lăudat foarte mult, declarând că timp de doi ani acesta a făcut mai mult pentru a se apropia de Europa decât alți politicieni timp de 20 de ani.

Cirio s-a declarat și mai devreme în susținerea lui Șor. În luna iunie, el a cerut să fie apărate „libertatea și drepturile cetățenești ale primarului de Orhei care au fost încălcate” în investigarea cazului despre spălarea banilor și furtul bancar. Iar în luna octombrie, el a participat la organizarea vizitei controversate a lui Șor în Parlamentul European, unde pentru acesta au fost aranjate întâlniri cu mulți reprezentanți ai PPE. La organizarea întâlnirilor de atunci a participat și Martusciello. Anume el a semnat invitația lui Șor de a vizita Parlamentul European și a apărut alături de el în mai multe fotografii.

newsmaker.md/rus/novosti/mest-vstrechi-kto-i-zachem-organizoval-vizit-ilana-shora-v-evroparlament-34000

Conducerea PPE consideră că aceasta este o răzbunare pentru poziția fără compromis a partidului față de autoritățile moldovenești.

La începutul lunii octombrie, cu doar câteva zile înainte de vizita controversată a lui Șor la Strassbourg, Partidul Popular European a propus pe agenda Parlamentului European proiectul unei rezoluții dure despre situația din Moldova, cu critici la adresa autorităților moldovenești și propunerea de distanțare de acțiunile lor, care afectează imaginea Uniunii Europene în ochii cetățenilor Moldovei.

La începutul lunii decembrie, PPE a primit în rândurile sale, în calitate de observatori, două partide moldovenești de opoziție – „Acțiune și Solidaritate” (PAS) al Maiei Sandu și „Platforma Demnitate și Adevăr” (DA) al lui Andrei Năstase. Reprezentanți ai PPE au declarat că „au încredere în aceste două formațiuni politice, care susțin vectorul democratic pro-european al Moldovei și luptă cu corupția, din cauza căreia suferă republica”.

Autor: Evgheni Solari

Партнерские ссылки