Există viață după Plahotniuc? Ce se va întâmpla cu Partidul Democrat din Moldova

Consiliul politic național al Partidului Democrat s-a întrunit, la 29 iunie, la Chișinău, pentru a discuta viitorul formațiunii politice. După ce Vladimir Plahotniuc a părăsit țara și a plecat din funcția de lider al partidului, cei din PDM au început să vorbească despre necesitatea schimbărilor serioase în cadrul formațiunii. Împreună cu câțiva experți, NM a încercat să analizeze, ce înseamnă toate acestea, cine ar putea prelua conducerea partidului și încotro îl va duce.

Unde pleacă PDM?

Despre eventualele schimbări în Partidul Democrat a anunțat, pentru prima dată, președintele de onoare al PDM Dumitru Diacov. El a anunțat despre convocarea Consiliului politic național al partidului. «Pe unii noi îi vom ruga să demisioneze», a declarat el, la începutul săptămânii, în cadrul unei emisiuni la TV8.

Diacov a menționat că la ședința consiliului politic național, «va fi o discuție dură, amplă și principială». «Va fi o discuție cu durere pe suflet – despre ce trebuie să facem pentru a corecta situația, pentru ca Partidul Democrat să fie respectat», a spus el, adăugând că membrii partidului doresc să analizeze totul.

Diacov și-a exprimat opinia precum că Plahotniuc a demisionat «pentru totdeauna». El nu a exclus că partidul nu doar că va alege o nouă conducere, dar și va schimba în timpul apropiat sediul principal al formațiunii. Deocammdată nu se știe unde va fi acest oficiu. Însă la sfârșitul săptămânii deja, a apărut o informație precum că democrații pleacă și din alte sedii. De exemplu, pe site-ul Proimobil, a apărut un anunț cu privire la darea în arendă a oficiului organizației de partid din sectorul Centru.

Ex-deputatul Partidului Democrat Stela Jantuan a presupus, în cadrul aceleiași emisiuni, că cel mai degrabă, noul șef al Partidului Democrat va deveni ex-ministrul culturii Monica Babuc. Ea a spus că acest lucru «va fi foarte europenește», «foarte egal gender», iar imaginea Monicăi Babuc va fi folosită împotriva prim-ministrului Maia Sandu, lider al Partidului «Acțiune și Solidaritate».

Nicolae Ciubuc, ex-ministru al agriculturii, actualmente deputat PDM, a menționat pentru NM că schimbările din partid se vor produce în primul rând la conducere, deoarece Plahotniuc a demisionat. Întrebat cine ar putea conduce partidul, el a spus că pot fi multe candidaturi, însă acesta trebuie să fie o persoană «din interiorul partidului».

«El trebuie să dispună de aceleași calități și capacități de lider [ca și Vladimir Plahotniuc]. Acesta trebuie să fie o persoană din interiorul partidului, care are autoritate și în interior, și în afara partidului. Printre sarcinile acestuia trebuie să fie consolidarea partidului și promovarea acestuia», a menționat Ciubuc.

Întrebat dacă nu vor apărea probleme de finanțare după plecarea lui Plahotniuc, el a evitat să răspundă, menționând că nu s-a ocupat de finanțarea partidului și nu știe nimic despre aceasta.

NM a încercat să obțină comentarii de la mai mulți democrați din rândul reprezentanților consiliului republican al partidului, însă nimeni din aceștia nu a răspuns nici la apelurile telefonice, nici la SMS.

Ce spun experții?

Expertul politic Corneliu Ciurea consideră că acum, sarcina Partidului Democrat este «de a-și reveni după evenimentele neașteptate». «Criza va continua și după schimbarea conducerii. Important e ca noul lider să nu fie nici din cercul de oameni ai lui Plahotniuc, nici din cercul lui Diacov. Acum, scopul Partidului Democrat este de a deveni un partener comod pentru forțele pro-europene. Ei trebuie să schimbe conducerea, pentru a deveni agreați. Ei au nevoie de aceasta fie pentru a rămâne o opoziție puternică, fie pentru a reveni la guvernare», a spus Ciurea pentru NM.

În opinia sa, Plahotniuc sau anturajul său ar fi putut face Partidul Democrat o forță politică importantă dacă ar fi rămas în Moldova. «Dar pentru că acest lucru nu se constată, e mai bine ca ei să fie lăsați pe planul doi, pentru că sunt vulnerabili. Candu și Filip – la fel, sunt vulnerabili, împotriva lor se promovează atacuri politice. Nu se știe, cât timp ei vor putea să se afle în Moldova», a spus el.

Expertul nu a exclus că pentru rolul de lider al partidului este posibilă înaintarea unei persoane «din cel de-al doilea eșalon». El consideră prea puțin probabilă și invitația la rolul de lider a unui politician din afară: «Acum, imaginea partidului este «șifonată» și, de exemplu, Leancă, Tănase și alți politicieni din afară nu au șanse să devină lider al PDM».

Vorbind despre finanțarea partidului după plecarea lui Plahotniuc, expertul a presupus că partidul «va trece printr-o secetă financiară», însă pentru ei, important este să se păstreze o parte a holdingului media și unele «persoane influente» în structurile de stat.

Analistul politic Anatol Țăranu consideră că viitorul Partidului Democrat depinde de ce fel de reformă va fi anunțată. «Fie va rămâne un partid de clientelă de tip vechi, păstrându-și predispoziția spre sistemul oligarhic, fie va încerca să facă un salt și să se reorienteze spre un partid doctrinar. În acest caz, ei trebuie să devină un partid social-democrat pro-european de stânga. Eu nu știu dacă ei au vreun potențial interior pentru o transformare atât de profundă», a menționat Țăranu.

El nu a exclus că în cazul poziționării sale pe flancul stâng, Partidul Democrat ar putea deveni un potențial aliat al socialiștilor, cu perspectiva eliminării ACUM din coaliție. Ce-i drept, în acest caz, ei vor fi un partid secundar, «ajutori ai socialiștilor», mai spune expertul.

Țăranu presupune că e prea puțin probabil ca în timpul apropiat, Vladimir Plahotniuc să revină în Moldova. Expertului i-a fost dificil să spună cine ar putea prelua conducerea partidului în locul lui Plahotniuc: «Cele mai mari șanse, bineînțeles, le are dl Filip. Însă nu-i exclus că se va miza pe o persoană din cel de-al doilea eșalon».

La rândul său, expertul Victor Ciobanu «înțelege cu greu», cum ar putea fi reformat Partidul Democrat. «După ce Plahotniuc a demisionat, anturajul său cel mai apropiat trebuia să plece, însă ei, se pare, au de gând să rămână și să se oprească în parlament», a menționat el.

În opinia lui Ciobanu, partidul se va confrunta cu probleme financiare. «Acesta este finanțat de jos în sus, prin toate canalele corupte. Și când finanțarea va începe să frâneze, partidul va începe să se ruineze. Într-un fel oarecare, ei vor încerca să se mențină ori să revină la origine, dar nu poți intra în apa aceluiași râu de două ori», consideră Ciobanu.

Cine va deveni conducător al partidului, depinde de cel «a cărui fracțiune va învinge la consiliul național», consideră expertul. «Diacov a spus că oamenii lui Plahotniuc trebuie să plece. Vom vedea, cum vor reuși să depășească situația. Plahotniuc ar putea avea alte planuri – ceva de genul Candu sau Filip. Primul – este «om al familiei», al doilea – unica persoană cu un rating și rezultate oarecare. Ar putea să apară și o anumită Monica Babuc», menționează Ciobanu.

La fel, el a atras atenția asupra faptului că în ultimul timp, Plahotniuc «a eliminat» din partid «oamenii lui Diacov» și «oamenii lui Lupu».

Arcadie Barbăroșie, directorul Institutului de Politici Publice, consideră că deocamdată, nu există un răspuns la întrebările dacă Plahotniuc a plecat definitiv din Partidul Democrat și dacă va continua să-l susțină. «Mi s-a creat impresia că Diacov nu a înțeles nimic. Îmi pare că trebuie să închidem definitiv Partidul Democrat, să anunțăm alegeri preliminare și să oferim oamenilor posibilitatea de a vota pe cine ei doresc», a menționat Barbăroșie, adăugând că astfel, în locul PDM, ar putea apărea un nou partid de centru.

Autor: Nicolai Paholinitchi

Партнерские ссылки