20ºC Chișinău
Miercuri 22 mai 2019

„Furtul miliardului a descoperit o realitate murdară”. Interviu NM cu Heidi Hautala, vicepreședinte al Parlamentului European

În Parlamentul European va fi discutat, la 13 noiembrie, raportul despre îndeplinirea de către Moldova a angajamentelor pe care și le-a asumat în cadrul Acordului de Asociere cu UE. În acest raport, Uniunea Europeană amintește Chișinăului, pentru prima oară, că în caz de neîndeplinire a angajamentelor privind combaterea corupției și respectarea drepturilor omului, UE ar putea anula regimul de vize. Vicepreședintele Parlamentului European Heidi Hautala a acordat un interviu reporterului NM Marina Șupac, în care spune de ce raportul a fost scris înstr-un stil atât de dur și care este implicarea în acest sens a liderului Partidului Democrat Vladimir Plahotniuc.

În Parlamentul European, Dvs. abordați problemele ce țin de drepturile omului. Cum apreciați situația privind drepturile omului în UE și în țările din vecinătate?

Astăzi, rămân încă foarte multe probleme privind drepturile omului. Recent, am participat la o conferință organizată de EU Justice Stakeholders Forum (platformă pentru discutarea proiectelor finanțate de UE; la conferință au participat oficiali din UE. – NM). Noi am discutat acțiunile ce trebuie întreprinse pentru a fi asigurată respectarea articolului doi al Acordului despre Uniunea Europeană (în acesta sunt stabilite bazele legislației UE), în care se stipulează despre supremația democrației, a legii, a drepturilor omului etc. Una dintre principalele observații în acest sens a fost expusă de reprezentanții Open Society Foundations (Fundația pentru o Societate dechisă, întemeiată de George Soros. – NM). Observația constă în faptul că în prezent, este foarte necesară protejarea celor care apără drepturile omului.

Sunt multe cazuri de intimidare a militanților pentru apărarea drepturilor omului. Au loc chiar și omoruri, mai ales ale jurnaliștilor de investigație. Dvs., cu siguranță, ați auzit despre asasinarea Katerinei Gandziuk, o militantă împotriva corupției din Ucraina. Evident, nu putem avea o atitudine superficială față de asemenea cazuri. Este necesar să ne convingem că guvernarea țării a inițiat o investigație independentă. Parlamentul European trebuie să ceară o investigație internațională independentă în acest caz. Cu regret, numărul acestor cazuri este în creștere.

În ultimul timp, în Moldova, au devenit mai frecvente declarațiile despre intimidare a militanților pentru drepturile omului și a jurnaliștilor. Există vreun instrument pe care cetățenii unei țări din afara UE le-ar putea folosi pentru a obține protecție din partea Parlamentului European, în caz de pericol?

Desigur, sunt. Ce-i drept, se poate spune că protecția este în cuvinte, însă uneori, aceste cuvinte pot fi mai puternice decât acțiunile. Zilele acestea, m-am întâlnit în Parlamentul European cu un fost deținut politic din Ucraina. El a spus că datorită scrisorii semnate de 30 de deputați din Parlamentul European, el a fost eliberat.

În fiecare lună, Parlamentul European alege trei dintre cele mai îngrijorătoare cazuri [pentru adoptarea rezoluției]. Această alegere trebuie să fie susținută de toate grupurile politice din Parlamentul European, apoi rezoluția este propusă spre votare la ședința în plen. Săptămâna aceasta, parlamentul iarăși va examina asemenea cazuri. Grupurile politice încă nu au ajuns la o opinie unică referitoare la respectivele cazuri, însă eu am toate temeiurile să presupun că și cazul Katerinei Gandziuk face parte din aceste puncte.

Adesea, scrisorile, declarațiile, rezoluțiile Parlamentului European joacă un rol important. Însă dacă declarațiile publice ale Parlamentului European pot afecta peroana asupra căreia se fac presiuni, atunci se folosește un alt instrument - European Instrument for Democracy and Human Rights (susținerea financiară a proiectelor în domeniul drepturilor omului, libertăților fundamentale și democrației în țările care nu fac parte din UE). În plus, noi avem și un premiu în domeniul drepturilor omului „A. Saharov”, care va fi înmânat, anul acesta, lui Oleg Sențov (regizor și scenarist din Ucraina, condamnat în anul 2015, în Rusia, la 20 de ani de închisoare, fiind învinuit de terorism. – NM).

Parlamentul European acordă suficientă atenție cazurilor de încălcare a drepturilor omului din Moldova?

Moldova este foarte importantă pentru noi. Săptămâna aceasta, noi vom discuta, apoi vom vota raportul privind îndeplinirea de către Moldova a Acordului de Asociere cu UE. Eu nu cred că după discuții, proiectul raportului va fi modificat, pentru că cei din Parlamentul European știu ce se întâmplă în Moldova. În raport este foarte multă informație despre cum este promovată în Moldova supremația legii și good governance (guvernare eficientă – NM), cum sunt protejate drepturile și libertățile fundamentale ale omului. De asemenea, în raport se vorbește despre lipsa unei justiții imparțiale și eficiente în Moldova. Probabil, va fi corect să spun că în Moldova, a avut loc acapararea statului, prin parlament, de către oligarhul Plahotniuc, care face un joc din culise.

Cred că acest lucru a fost cauza colapsului din Moldova, ceea la ce UE nu s-a așteptat. În UE întotdeauna se spunea că Moldova este lider al „Parteneriatului Estic”. Însă în anul 2014, a avut loc furtul miliardului [din băncile moldovenești] și întreaga imagine s-a ruinat, descoperind o realitate foarte murdară. Eu nu știu, în ce măsură au fost făcute publice rezultatele investigației acestui jaf. Această investigație trebuia să fie independentă, dar a fost comandată de guvern. Moldova trebuie să facă multe pentru a îndeplini condițiile Acordului de Asociere. Noi avem un program de asociere a cărui îndeplinire este supravegheată de Serviciul European de Acțiune Externă. Însă Parlamentul European, cu ajutorul rapoartelor despre îndeplinirea Acordului, la fel urmărește acest proces.

Ce noutăți sunt în raportul Parlamentului European în ce privește nerespectarea drepturilor omului în Moldova?

În proiectul raportului se menționează că în Moldova continuă să fie reduse posibilitățile societății civile, se face presiune asupra judecătorilor independenți (este vorba despre Domnica Manole și Gheorghe Balan), precum și asupra jurnaliștilor și tuturor celor care critică Partidul Democrat și liderul acestuia Vladimir Plahotniuc.

Grupurile politice din Parlamentul European conștientizează toate acestea?

Parlamentul European este constituit din câteva grupuri politice și Partidul Democrat din RM este parte a grupului social-democraților. În opinia mea, adesea, partidele politice europene îi favorizează excesiv pe prietenii lor de partid. Eu cred, eu pot spune aceasta: eu sunt din Partidul Verzilor și noi avem foarte puțini colegi de partid în Moldova, Ucraina, Georgia și alte țări din regiune. De aceea constatarea mea este destul de obiectivă. Social-democrații noștri pot păstra tăcerea dacă e vorba despre prietenii lor de partid, însă doar până în momentul când nu se va mai putea tăcea.

Adesea, asemenea pretenții apar și față de Partidul Popular European. Noi am avut întrebări față de Partidul Republican din Armenia, pe care Nikol Pashinyan l-a înlăturat de la guvernare. Cred că PPE avea o atitudine neserioasă față de ceea ce făcea Partidul Republican din Armenia de-a lungul deceniilor. Partidele politice europene trebuie să aibă o poziție mult mai responsabilă față de partidele care doresc să li se afilieze. Iar Uniunea Europeană trebuie să fie consecventă și dură în raport cu țările cu care a semnat Acordul de Asociere. Noi vedem ce se întâmplă și în UE. Noi vedem problemele privind independența justiției și călcarea în picioare a legilor anticorupție în România.

În opinia dvs., ce trebuie să facă militanții pentru drepturile omului din Moldova ca situația din țară privind repectarea drepturilor omului să nu se înrăutățească și mai mult? Recent, despre presiunea din partea autorităților moldovenești a declarat  chiar și o organizație atât de influentă cum este Amnesty International.

Este foarte greu să dau vreun sfat. Obligațiunea noastră este de a ține mâna pe puls. Și sunt bucuroasă să văd că acum, Parlamentul European este deosebit de solidar în ce privește conștientizarea situației din Moldova.

Партнерские ссылки