13.01ºC Chișinău
Joi 21 martie 2019

Gaze mai scumpe cu 20% după alegeri? ANRE: „Este un fals”!

Tarifele la gazele naturale ar putea fi majorate semnificativ după alegeri, ceea ce va conduce la scumpiri în lanț la produsele de primă necesitate. Portalul Mold-Street scrie că posibila majorare va fi generată nu de jocurile politice, ci de politica tarifară din ultimii trei ani și de majorarea prețului de import.

Potrivit sursei, semnele unui astfel de scenariu sunt tot mai vizibile: preţul mediu de import al gazelor naturale pe parcursul anului 2018 s-a majorat cu aproximativ o treime - de la 215,7 dolari pentru o mie de metri cubi în primul trimestru al anului, la 283,2 dolari pentru o mie de metri cubi în ultimul trimestru.

În acelaşi timp în calculul tarifului mediu pentru 2018 a fost inclus un preţ mediu de numai 178,5 dolari pentru o mie de metri cubi. Astfel, doar în ultimul trimestru al anului trecut, când importul a înregistrat 400 milioane metri cubi (40% din consumul mediu anual) preţul de import a fost cu 100 de dolari mai mare decât cel inclus în tarif.

Doar de aici s-a format o deviere financiară de 700 milioane lei, iar dacă luăm în calcul şi devierile din trimestrele precedente - diferenţa este și mai mare şi poate fi recuperată doar prin majorarea tarifului. O estimare preliminară arată că tariful la gaze ar putea fi majorat cu 20% la sută.

O eventuală majorare a tarifelor la gaze va genera ajustări în lanț - de la energia electrică şi termică la serviciile de alimentare cu apă.

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică susține că informația apărută în presă referitor la majorarea tarifelor la gazele naturale și energia electrică este un fals. ANRE nu a discutat și nici nu are în plan o decizie vizând o astfel de majorare de tarife. ANRE se declară deschisă în ceea ce privește colaborarea cu jurnaliștii, dar, în comunicatul remis presei, nu spune nimic despre calculele invocate de jurnaliștii de la Mold-Street.

Партнерские ссылки