20ºC Chișinău
Miercuri 22 mai 2019

Goodbye, Lenin! Cum încercarea de a redenumi strada Lenin din Comrat a fost întâmpinată cu rezistență

Decizia Consiliului Municipal Comrat de a redenumi strada centrală Lenin în cinstea primului președinte al Republicii Găgăuze, Stepan Topal, a stârnit vâlvă în Găgăuzia. Un grup de activiști a cerut imortalizarea numelui lui Topal, care a decedat cu două luni în urmă. Iar acum, alți activiști colectează semnături pentru a cere revenirea la denumirea străzii Lenin și fac o paralelă cu lupta contra trecutului sovietic din Ucraina. Experții explică controversata polemică despre aceasta prin dificultățile ce țin de regândirea trecutului istoric al Găgăuziei.

Noi am întârziat cu 25 de ani”

Decizia de a redenumi strada centrală din Comrat, care poartă numele lui Vladimir Lenin, în cinstea primului președinte al Republicii Găgăuze, Stepan Topal, a fost adoptată de către consilierii municipali la 30 noiembrie. Acest lucru a fost precedat de dezbateri îndelungate. Însă cei care sunt împotriva schimbării denumirii străzii s-au pomenit în minoritate.

Ideea de a redenumi strada a fost auzită prima dată la funeraliile lui StepanTopal, la 30 septembrie. Această inițiativă aparține lui Leonid Dobrov, persoană publică și unul dintre participanții la întemeierea Găgăuziei. El a fost susținut de alți adepți ai lui Topal, inclusiv câțiva consilieri municipali din Comrat.

„La noi, au apărut eroii noștri, își motivează Dobrov inițiativa. Poporul și-a creat statalitatea pe cale pașnică și în fruntea acestei mișcări a fost anume președintele Topal. El a meritat ca strada centrală să-i poarte numele”.

Faptul că strada centrală din Comrat poartă până acum numele lui Lenin înseamnă că „noi pur și simplu am întârziat cu 25-27 de ani, comparativ cu alte țări postsovietice”, susține Dobrov.

Redenumirea străzii Lenin a fost discutată și în cadrul audierilor publice. Schimbarea denumirii a fost susținută de primarul de Comrat, Serghei Anastasov, care a îndemnat să fie comemorați liderii poporului găgăuz: „Toți spun că îl țin minte pe Lenin. Însă el nu este eroul nostru! Noi trebuie să-i ținem minte pe liderii noștri, printre care este și Stepan Topal”.

Unul dintre argumentele celor care sunt împotriva redenumirii a fost povara financiară și cea birocratică, care va fi pusă pe seama cetățenilor. Însă fostul președinte al Adunării Populare a Găgăuziei, Dmitrii Constantinov, a promis că va acoperi din contul său cheltuielile financiare ce țin de redenumirea străzii. Conform estimărilor preliminare, despre care s-a vorbit la ședința consiliului municipal, acest lucru va costa aproximativ 2 milioane de lei.

Noi nu vom repeta exemplul Ucrainei”

În cazul redenumirii străzii Lenin au apărut și adversari ideologici – comuniștii locali. Ei vorbesc despre memoria istorică a poporului și avertizează să nu fie repetate evenimentele ucrainene – maidanul, demolarea monumentelor lui Lenin și lupta contra trecutului sovietic.

În ziua următoare după decizia consiliului municipal de a redenumi strada, câteva grupuri de inițiativă din Comrat au inițiat concomitent colectarea semnăturilor împotriva acestei hotărâri.

Unul dintre inițiatorii colectării semnăturilor, consilierul Anna Bratunova, a motivat acest lucru prin faptul că strada Lenin este „istoria în care ea a crescut” și nu trebuie „repetat exemplul Ucrainei și al României”.

Potrivit ei, faptul că la conducerea Găgăuziei, la începutul anilor 90, a fost Topal, a fost o decizie întâmplătoare care a fost adoptată în mod nechibzuit. „După aceasta, el și-a înaintat de trei ori candidatura la postul de bașcan al Găgăuziei și poporul nu l-a ales. De ce noi trebuie să redenumim strada Lenin în cinstea lui?”, este nedumerită Bratunova.

Ea susține că în zilele de odihnă, a adunat 400 de semnături și „oamenii singuri vin pentru a semna”. Potrivit afirmațiilor lui Bratunova, de colectarea semnăturilor împotriva redenumirii străzii Lenin se ocupă și adepții ex-deputatului parlamentului din partea PDM, liderul Mișcării „Găgăuzia Niuă”, Nicolai Dudoglo.

Consilierul liderului „Găgăuzia Nouă”, Vasilii Neicovcen, nu a confirmat această informație. Colegii lui Dudoglo nu au nimic în comun cu colectarea semnăturilor, a menționat el. Însă Neicovcev a semnat contra redenumirii străzii Lenin.

Fotografiile cu Putin au propriul preț”

Cei din Consiliul Municipal Comrat știu despre colectarea semnăturilor împotriva redenumirii străzii. Președintele consiliului, Gheorghii Zlatov, a spus că va fi examinată și această adresare, imediat ce ea va ajunge în consiliul municipal.

Poporul și-a ales consilierii, consilierii și-au spus cuvântul. Va veni o altă cerere – o vom examina și vom formula decizia”, a spus el. Potrivit lui Zlatov, încă urmează să fie rezolvată problema suportului financiar. „Vom lucra, că doar nu este o problemă pentru o zi”, a concluzionat președintele consiliului municipal.

Directorul executiv al organizației neguvernamentale „Piligrim-Demo”, Mihail Sirkeli, este de părere că perceperea negativă de către o parte a societății găgăuze a ideii de redenumire a străzii Lenin ține de dificultățile privind conștientizarea trecutului istoric.

Aceeași reacție, potrivit lui, a fost și atunci când a fost instituită ziua de comemorare a victimelor foametei din anii 1946-1947. Atunci, câțiva deputați din Adunarea Populară a Găgăuziei au văzut în această inițiativă „o amenințare pentru monumentul lui Lenin”.

„Ambele chestiuni țin de trecutul sovietic. Acesta este un teren favorabil pe care pot juca forțele care nu doresc să regândească trecutul istoric”, menționează Sirkeli. El mai spune că acest lucru ține și de influența puternică a Rusiei, unde conștientizarea crimelor stalinismului și ale leninismului la fel este împiedicată, inclusiv la nivel oficial.

Sirkeli consideră că autoritățile găgăuze privesc spre Rusia atunci când e vorba de astfel de probleme. Anume prin aceasta, zice el, se explică faptul că bașcanul Irina Vlah nu și-a expus, până în prezent, poziția referitoare la această întrebare sensibilă: „Fotografiile cu Vladimir Putin au propriul preț pentru autoritățile regionale”.

Solicitat să ofere un comentariu al șefului autonomiei, purtătorul de cuvânt al bașcanului, Andrei Vedutenco a menționat că redenumirea străzilor este prerogativa autorităților locale, iar Irina Vlah nu comentează acest subiect, pentru că nu dorește ca poziția ei să fie considerată presiune asupra autorităților locale.

Anna Dmitrieva, Comrat

Articolul este scris în cadrul Școlii NM pentru jurnaliștii regionali

 

Партнерские ссылки