25ºC Chișinău
Joi 23 mai 2019

Grigorciuc vs Sârbu, runda a doua. Deputatul pătimit se va confrunta cu agresorul

În dosarul despre huliganism, intentat pe numele lui Pavel Grigorciuc după incidentul cu deputatul democrat Sergiu Sârbu, va fi organizată confruntarea acestora. Ce-i drept, încă nu se știe, când ea va avea loc. Despre aceasta a anunțat avocatul Alexandru Bodnariuc. El a mai spus că cererea apărării despre organizarea unei expertize medicale independente a „bătăilor”, care ar fi fost aplicate lui Sârbu de către Grigorciuc, a rămas fără atenție. În plus, procuratura nu a demonstrat apărării înregistrarea video a incidentului.

Alexandru Bodnariuc a vorbit despre toate acestea jurnaliștilor, în pauzele ședinței de la Judecătoria sectorului Ciocana al capitalei, care a examinat, la 16 aprilie, cererea procurorilor cu privire la prelungirea arestului preventiv pentru Pavel Grigorciuc pe un termen de 30 de zile. Este vorba despre incidentul de lângă cefeneaua Penthouse din capitală, când, potrivit afirmațiilor lui Sârbu, Grigorciuc l-a atacat. Instanța urma să pronunțe decizia cu privire la cererea procurorilor la ora 17:15.

Practic, imediat după ce a fost reținut, la 21 martie, Pavel Grigorciuc a insistat să fie organizată confruntarea sa cu Sergiu Sârbu. Și Eduard Rudenco, cel de-al doilea învinuit în acest caz, insistă să fie organizată această confruntare. Avocatul Alexandru Bodnariuc, care apără interesele lui Grigorciuc în acest dosar, a comunicat jurnaliștilor că procurorul Armen Oganesean a acceptat cererea cu privire la organizarea confruntării, însă deocamdată nu se știe, când aceasta va avea loc. Bodnariuc a mai spus că, din câte știe, Sârbu nu-și dorește acest lucru.

La partea apărării au mai apărut întrebări referitoare la expertiza bătăilor care ar fi fost aplicate lui Sârbu de către Grigorciuc. Potrivit afirmațiilor lui Bodnariuc, la dosar a fost anexat doar un certificat medical din spital, care confirmă că Sârbu ar fi obținut leziuni corporale minore. „Încă de la bun început, noi am insistat ca Sârbu să fie examinat de un expert, iar bătăile să fie fotografiate. Acest lucru nu s-a făcut. La dosar a fost anexat doar un certificat medical. Noi am introdus în protocol această observație”, a precizat Bodnariuc.   

De asemenea, avocatul nu a văzut nici până astăzi înregistrările camerelor de supraveghere instalate în cafeneaua lângă care a avut loc incidentul dintre Grigorciuc și Sârbu. Bodnariuc zice că procurorii ar putea nici să nu mai demonstreze înregistrarea.

Bodnariuc a mai spus că nu i se permite să se întâlnească cu clientul său în penitenciar. „Mi-au permis să intru, o dată, am început să fiu verificat, însă m-au întors înapoi”, a spus Bodnariuc.

Procurorul Armen Oganesean, care instrumentează acest caz, a refuzat să discute cu jurnaliștii. El a declarat că procuratura va veni cu o declarație pentru presă, după ce va încheia investigarea cazului.

Menționăm că la început, dosarul lui Grigorciuc a fost încredințat procurorului Daniel Precup. Mai târziu, acesta a fost preluat de Armen Oganesean.

Incidentul dintre Grigorciuc și Sârbu, din cauza căruia a fost intentat dosarul penal, a avut loc la 21 martie, lângă cafeneaua Penthouse din capitală. Sârbu susține că Grigorciuc l-a bătut. La rândul său, Grigorciuc spune că între el și Sârbu a fost o „neînțelegere” în timpul căreia el l-a pălmuit pe democrat. După aceasta, din cafenea au ieșit colegii de partid ai lui Sârbu și au promis să „se clarifice” cu Grigorciuc. Sârbu a fost internat. Mai târziu, surse de la Institutul de medicină urgentă au anunțat că Sârbu a suferit un traumatism cranio-cerebral închis, o comoție și contuzie a țesuturilor moi pe partea dreaptă a feței.

Grigorciuc a fost reținut pentru 72 de ore, într-un dosar penal pentru huliganism săvârșit de un grup de persoane. În calitate de complice al lui Grigorciuc, în acest dosar mai este și avocatul său Eduard Rudenco, care a fost prezent la incident. Rudenco susține că nu a participat la conflict, ci doar îl liniștea pe Grigorciuc.

La 23 martie, la cererea procurorilor, Judecătoria sectorului Ciocana al capitalei l-a plasat pe Grigorciuc în arest, pentru o perioadă de 30 de zile. Avocatul lui Grigorciuc a încercat să conteste decizia despre arest la Curtea de Apel, însă magistrații au lăsat măsura preventivă fără schimbări.

Autor: Nadejda Coptu

Партнерские ссылки