Grigori Karamalak - NM: „După ceea ce le-au făcut prietenilor mei, voi fi nevoit să povestesc multe”

Grigori Karamalak, pe care procuratura din Moldova l-a numit comanditar al atentatului asupra liderului PDM Vladimir Plahotniuc, a oferit pentru NM un comentariu la acest subiect. El a numit acest caz o „clounadă” și a spus că „după ceea ce le-a fost făcut prietenilor săi, el va fi nevoit să povestească multe”.

Reporterul NM a reușit să ia legătura cu Grigori Karamalak, care a comentat pentru prima oară învinuirile ce îi sunt aduse referitor la comanda de asasinare a lui Vladimir Plahotniuc. „Eu văd și cred că mulți oameni văd și înțeleg că aceasta e doar o clounadă”, a spus Karamalak, menționând că prietenii săi, cu care a crescut, a făcut sport, acum suferă din cauza prieteniei cu el.

„Am obosit atât de tare din cauza acestei denigrări, încât după ceea ce le-au prietenilor mei, voi fi nevoit să povestesc multe”, a spus Karamalak.

De asemenea, el a confirmat că îl cunoaște personal pe Vladimir Plahotniuc, ei au discutat și s-au întâlnit de nenumărate ori, însă deocamdată a refuzat să ofere detalii despre unde și în ce circumstanțe. „Regret foarte mult că din cauza relațiilor mele cu Plahotniuc, oamenii mei sunt condamnați la termene mari. Toate acestea vor fi spulberate la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului”, consideră Karamalak.

Potrivit lui, Plahotniuc „a inventat acest show pentru sine – chipurile, vedeți, vor să mă omoare”.

„Eu înțeleg un singur lucru: dacă nu ar fi fost Bulgaru, el ar fi trebuit să fie inventat, ca să aibă cui pune în cârcă. Așa au făcut și cu 20 de ani în urmă, și acum continuă”, a menționat Grigori Karamalak, alias Bulgaru.

În Moldova au fost intentate câteva dosare penale împotriva lui Grigori Karamalak, acum, el trăiește în Moscova. Autoritățile moldovenești l-au anunțat în căutare.

În versiunea procuraturii, Grigori Karamalak a fondat, în anul 2016, o grupare pentru pregătirea atentatului asupra lui Plahotniuc. Conform informațiilor procuraturii, din grupare făceau parte Valerii Zabolotnîi, vicepreședinte al Fondului de Ajutorare a Veteranilor de Sport IFAVIS (președinte al acestuia este Karamalak), precum și persoanele apropiate de Bulgaru: Stepan Kirov și Dmitrii Șevcenko. Mai târziu, potrivit datelor anchetei, Zabolotnîi și Kirov l-au angajat pe Iurii Parhomenko, locuitor al regiunii transnistrene, care trebuia să planifice atentatul. Anterior, Parhomenko a mai fost judecat pentru omor la comandă.

Astăzi, 30 martie, procurorul Tatiana Vidrașco a cerut condamnarea a șase acuzați în dosarul  despre atentatul asupra lui Plahotniuc la privațiune de libertate cu temene de la 11 până la 24 de ani. Procurorul a cerut cel mai mare termen – 24 de ani de închisoare de tip închis – pentru vicepreședintele Fondului IFAVIS Valerii Zabolotnîi.

Toți cei șase acuzați pledează nevinovați. Unii dintre ei au declarat în timpul procesului că atentatul a fost o înscenare organizată de Parhomenko. Acesta a fost condamnat separat de ceilalți acuzați, deoarece și-a recunoscut vina. Și a fost condamnat la cinci ani și patru luni de închisoare, deși procurorul a cerut pentru el 10 ani.

Autor: Alexandra Batanova

Партнерские ссылки