16.52ºC Chișinău
Duminică 26 mai 2019

Groapă radioactivă. E adevărat că Moldova este învăluită de radiație din cauza avariei de la Râbnița?

Cei de la Agenția Națională de Reglementare a Activităților Nucleare și Radiologice din Moldova susțin că nivelul radiației în țară este în normă și nicio creștere a acestuia nu a fost înregistrată în ultimele zile. Acest anunț al instituției a fost difuzat după ce în rețelele sociale și în presă au apărut informații precum că la uzina metalurgică din Râbnița s-ar fi produs o avarie, în urma căreia a fost stopată activitatea cuptorului și au reacționat detectorii de radiație.

Despre faptul că nivelul radiației este în normă și nu a fost nicio creștere a acestuia săptămâna trecută, NM a fost informat de către șeful Secției Control și Supraveghere de Stat din cadrul Agenției Naționale de Reglementare a Activităților Nucleare și Radiologice Vasile Benea. Comentând informația apărută în rețelele sociale și în presă despre avaria de la 5 martie la uzina metalurgică moldovenească, el a spus că „nici la 4, nici la 5, nici la 6, nici la 7 martie, în Moldova nu a fost înregistrată vreo creștere a nivelului radiației”.

Benea a menționat că nivelul radiației este măsurat în cinci locuri situate în diferite regiuni ale Moldovei. „Noi nu putem comenta incidentul de la uzină, pentru că nu avem acces acolo (uzina se află pe teritoriul controlat de administrația regiunii transnistrene. – NM)”, a spus funcționarul. Totodată, potrivit lui, la uzină sunt instalate sisteme de control radioactiv. „Fiecare mașină care transportă metale și se îndreaptă spre uzină, trece controlul direct la întreprindere”, a precizat Vasile Benea.

Comentând informația despre avaria de la uzina din Râbnița, Biroul de Reintegrare a comunicat că un „incident” care a provocat stoparea activității cuptorului într-adevăr a fost, însă în luna februarie și nu a fost nevoie de intervenția Inspectoratului General pentru Situații de Urgență. De asemenea, cei de la Biroul de Reintegrare au menționat că, potrivit informațiilor Tiraspolului, la locul incidentului se efectuează investigații interne. Ei nu au oferit alte detații în acest sens.

NM nu a reușit să obțină un comentariu al reprezentanților uzinei. Cei de acolo au comunicat că niciunul dintre șefi nu este pe loc și ne-au propus să revenim cu un apel mâine, 12 martie.

Informația despre avaria de la uzina din Râbnița a apărut săptămâna trecută, în rețelele sociale, în grupurile cu tematică transnistreană. Unul dintre distribuitorii acestei informații a fost Evghenii Șevciuk, ex-liderul Transnistriei. El a comunicat pe Facebook că s-a produs „o emisie a unei mizerii” și cică, pentru curățarea cuptorului de „praful radioactiv”, se caută voluntari, propunându-li-se pentru această muncă 500 de dolari.

Iar în comunitatea «НашаРыбница» („Râbnița noastră”) din rețeaua VKontakte a apărut o postare anonimă despre faptul că la 5 martie, cuptorul de la uzina metalurgică s-a oprit „din cauza că utilajul pentru curățarea de gaze a fondului radioactiv pur și simplu a început să răsune”. „Apoi au venit o grămadă de șefi, vreo 40 de persoane, și oameni în costume și măști chimice. Și au început să măsoare. Fondul este foarte înalt, în unele locuri, depășește [norma] de 300 de ori! Alaltăieri, voluntarii, pentru bani, curățau canalele de scurgere a gazelor [...] Cineva spune că pentru 4 ore, se dădeau câte 200 de dolari, cineva – că se propunea un salariu, nu pot spune exact. Conducerea se preface că nu se întâmplă nimic, pentru că acest lucru ar provoca agitație”, se menționează în postare.

 

 
Autor: Nicolai Paholinitchi

Партнерские ссылки