Ia mai dați voi! Ucraina va investiga extrădarea lui Platon în Moldova

Organele de anchetă din Ucraina au intentat o cauză penală în baza unei cereri a businessmanului Veaceslav Platon, condamnat la 25 de ani pentru escrocherie. În scrisoare, autorul susține că a fost extrădat ilegal din Ucraina în Moldova. NM a intrat în posesia unui extras din «Registrul unic al investigațiilor premergătoare proceselor de judecată», care demonstrează acest lucru.

În luna mai 2019, prin intermediul avocaților săi, Veaceslav Platon, care este condamnat la 25 de ani pentru escrocherie, a adresat o cerere Biroului de Stat pentru Investigații al Ucrainei. Cererea este semnată cu numele Kobalev. Acesta este numele fostei soții a omului de afaceri și pe acest nume, în anul 2002, i-a fost acordat un pașaport ucrainean.

Platon menționează în cererea sa că în anul 2016, Procuratura Generală a Ucrainei, la indicația președintelui Ucrainei Petro Poroșenko, care acționa la rugămintea partenerului său de afaceri, cetățeanul Moldovei Vladimir Plahotniuc, «a organizat extrădarea ilegală» în Moldova a cetățeanului Ucrainei Veaceslav Kobalev. Potrivit lui, extrădarea s-a făcut în baza unei hotărâri a adjunctului procurorului general al Ucrainei Evghenii Enin, care nici nu intrase în vigoare conform legii.

Заявление Вячеслава Платона... by on Scribd

 

Platon indică în cererea sa încălcările de procedură, precum și faptul că a fost lipsit de posibilitatea de a contesta decizia cu privire la extrădare. De asemenea, el a atras atenția asupra faptului că Ucraina nu-și extrădează cetățenii.

Platon a cerut să fie trași la răspundere ex-președintele Ucrainei Petro Poroșenko, politicianul moldovean Vladimir Plahotniuc, procurorul general interimar al Ucrainei Iurii Luțenko, șeful Serviciului de Securitate al Ucrainei Vasilii Grițak și alte persoane implicate în acest caz.

Cererea lui Platon a fost înregistrată în «Registrul unic al investigațiilor premergătoare proceselor de judecată», la 13 iunie 2019.

NM s-a adresat cu un demers la Biroul de Stat de Investigații al Ucrainei pentru a afla ce statut are cererea lui Platon, precum și ce statut au persoanele care figurează în cererea acestuia. La momentul publicării materialului, nu am primit răspuns.

O sursă informată, care a dorit să-i fie păstrat anonimatul, a comunicat pentru NM că înregistrarea cererii lui Veaceslav Platon în «Registrul unic al investigațiilor premergătoare proceselor de judecată» înseamnă, de fapt, că cererea a fost acceptată și a fost deschis un dosar penal în baza faptelor descrise în document.

 

Platon cere, în mesajul său, ca figuranții în acest caz să fie trași la răspundere penală, conform art. 365, p. 3 a Codului penal al Ucrainei – «Abuz de putere sau depășirea atribuțiilor de serviciu de către colaboratorii organelor de drept» (prevede pedeapsă de la 7 până la 10 ani de închisoare) și «Încălcarea dreptului la apărare prin acord preliminar de către un grup de persoane, având ca rezultat consecințe grave» (prevede pedeapsă de la 3 până la 7 ani).

La 12 noiembrie 2015, Rada Supremă a adoptat o lege cu privire la crearea Biroului de Stat pentru Investigații. Această autoritate a preluat de la procuratura Ucrainei funcțiile de investigație premergătoare proceselor de judecată. Biroul investighează infracțiunile care au fost săvârșite de persoane cu funcții înalte, demnitari din instituțiile de stat, infracțiunile care au fost comise de reprezentanții organelor de drept sau ale sistemului judiciar.

Reamintim că Veaceslav Platon a fost extrădat în Moldova la 29 august 2016, unde a fost condamnat la 25 de ani de închisoare în două dosare penale pentru escrocherie în proporții deosebit de mari. În prezent, Judecătoria Chișinău examinează cel de-al treilea dosar penal pe numele lui Platon, la fel, pentru escrocherie în proporții deosebit de mari.

În timpul ședințelor de judecată, businessmanul a declarat de nenumărate ori că toate dosarele intentate pe numele său sunt fabricate, iar extrădarea lui a fost ilegală. Potrivit lui, Petro Poroșenko «l-a vândut» lui Vladimir Plahotniuc «ca pe un sclav, la piață, pentru 3 milioane de dolari».

Autor: Alexandra Batanova

Партнерские ссылки