25ºC Chișinău
Joi 23 mai 2019

Ieșiți, fără lucruri. Cum o mamă cu trei copii din Chișinău a ajuns în stradă prin decizie de judecată

În istoria Ludmilei Tabără – femeia care a fost impusă, la 19 aprilie, să părăsească locuința din Chișinău, împreună cu cei trei copii ai săi – a încercat să intervină un avocat pentru drepturile copilului. Însă autoritățile ridică din umeri, iar executorul judecătoresc nu-i permite să ia din apartament propriile lucruri și manualele copiilor. Între timp, avocatul încearcă să conteste decizia de judecată, conform căreia locuința a fost vândută la licitație, din cauza datoriilor fostului soț al Ludmilei Tabără.

Ce s-a întâmplat

La 19 aprilie, Ludmila Tabără și cei trei copii ai săi au fost evacuați forțat din apartamentul pe care îl dețineau în sectorul Ciocana al capitalei. Potrivit afirmațiilor avocatului său, Andrei Brici, executorul judecătoresc nu a informat direcția pentru drepturile copilului despre evacuare, „deși, atunci când este vorba despre evacuarea a trei minori, ei sunt obligați să facă acest lucru”. Femeia și copiii săi au fost găzduiți de rudele lor, însă ei nu vor putea rămâne mult timp la acestea.

De asemenea, până în prezent, ei nu i s-a permis să ia din apartament lucrurile personale, chiar și manualele și caietele copiilor, pentru ca aceștia să poată frecventa școala în mod normal. „Conform legii, ei nu au dreptul să aresteze lucrurile personale”, a menționat avocatul.

De ce au fost evacuați

În luna august 2017, prin decizia judecății, executorul judecătoresc a vândut apartamentul familiei Tabără. Instanța a luat o decizie în acest sens în baza unei sesizări din partea companiei în care a lucrat fostul soț al Ludmilei, Ion Tabără. Apartamentul a fost vândut, deși soții erau deja divorțați și o jumătate din imobil aparținea oficial Ludmilei Tabără, care nu avea datorii față de companie. După aceasta, fiecare dintre cei doi soți s-a adresat în instanță pentru a contesta vânzarea apartamentului. Judecătoria încă examinează aceste cereri.

Între timp, și noul proprietar al apartamentului s-a adresat în judecată, cerând eliberarea locuinței. Deși încă nu există o decizie definitivă în ce privește cererile soților, instanța a satisfăcut cerința noului proprietar. Avocatul Andrei Brici susține că evacuarea familiei Tabără până la decizia definitivă a instanței în baza cererilor foștilor soți, care au contestat vânzarea apartamentului, a fost ilegală. Avocatul a mai spus că după evacuare, a depus o plângere în instanță, solicitând examinarea în regim de urgență a cererii clientei sale.

Cum au fost evacuați

Potrivit lui Ion Tabără, nici el, nici avocatul său, nici fosta sa soție nu știau despre decizia de judecată despre evacuarea forțată. Despre faptul că trebuie să fie evacuați, ei au aflat doar de la executorul judecătoresc. Acesta i-a anunțat pe soți despre evacuare în seara de 15 aprilie.

În ziua următoare, Ion Tabără l-a rugat pe executorul judecătoresc să i se ofere un răgaz, pentru ca cei trei copii să poată învăța în liniște până la sfârșitul anului de studii. Însă executorul judecătoresc a spus că amânarea poate fi obținută doar prin decizie de judecată. Atunci Ludmila Tabără a depus o cerere în judecată. Ion Tabără însă a spus că „judecătoarea a restituit cererea, pentru că în aceasta lipsea semnătura celui mai mare copil, de 14 ani”.

Ion Tabără a mai spus că a venit la executorul judecătoresc în ziua evacuării și l-a rugat să i se ofere un răgaz, deoarece în acest moment, unul dintre copii „se afla în spital”. Rugămințile însă nu l-au ajutat și familia a fost evacuată din locuință.

Ce spune ombudsmanul

Avocatul poporului pentru drepturile copilului Maia Bănărescu este de părere că acțiunile executorului judecătoresc au pus familia „într-o situație critică”. Despre aceasta se spune în mesajul publicat la 26 aprilie pe pagina de Facebook a ombudsmanului. „Pierderea locuinței este una dintre cele mai grave încălcări ale drepturilor copilului”, a menționat Bănărescu. De asemenea, ea și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu faptul că în această situație, copiii nu pot frecventa școala.

Bănărescu a îndemnat Consiliul Superior al Magistraturii, Ministerul Justiției, Procuratura Generală și Uniunea Națională a Executorilor Judecătorești să verifice circumstanțele cazului și să tragă la răspundere pe cei vinovați. La fel, Bănărescu a promis că va monitoriza situația și, la necesitate, va vorbi în judecată.

Cei de la Ministerul Justiției au comunicat pentru NM că, la rugămintea avocatului poporului, trebuie să reacționeze, în primul rând, cei de la Uniunea Națională a Executorilor Judecătorești. „Ministerul poate retrage licența executorului doar în baza hotărârii Uniunii Naționale a Executorilor Judecătorești”, a menționat purtătorul de cuvânt al Ministerului Justiției, Olga Demcenco.

NM nu a reușit să obțină un comentariu în acest sens de la Uniunea Națională a Executorilor Judecătorești.

Între timp, Ion Tabără susține că el și fosta soție nu au pretenții față de executorul judecătoresc, ci doar față de decizia instanței cu privire la evacuarea forțată.

Autor: Nadejda Coptu

Партнерские ссылки