8.65ºC Chișinău
Luni 25 martie 2019

Igor Dodon nu este de acord cu modelul guvernului privind soluționarea diferendului transnistrean

Proiectul „Viziunii” privind reglementarea diferendului transnistrean, elaborat de guvernul Moldovei, nu reprezintă poziția tuturor reprezentanților puterii de la Chiișinău și trebuie să fie îmbunățită. Președintele Igor Dodon a comunicat pentru РИА «Новости» (RIA „Novosti”) că administrația sa a pregătit propriul proiect de reglementare a problemei în cauză. Și Dodon este sigur că între cele două viziuni se va obține un compromis.

„Noi am văzut acest proiect și considerăm că el nu corespunde abordărilor care ar asigura compromisul și interesul Moldovei în ce privește decizia politică de reglementare a diferendului transnistrean”, a declarat Igor Dodon.

El a criticat componența echipei de experți care au elaborat viziunea guvernului. Amintim că potrivit informațiilor publicației ruse «Коммерсантъ» („Kommersant”), la elaborarea proiectului a lucrat directorul Institutului pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul” Igor Munteanu și analistul român Iulian Chifu.

Dodon a menționat că ambii „susțin fățiș lichidarea Moldovei și aderarea la NATO”, de aceea „din start putem înțelege că documentul nu corespunde intereselor de consolidare a statalității moldovenești”.

Șeful statului a anunțat că în administrația președintelui a fost elaborată propria viziune. Potrivit lui Dodon, la baza proiectului de alternatvă a fost păstrarea, consolidarea și recunoașterea internațională a statutului permanent de stat neutru al Moldovei și dreptul Tiraspolului la autodeterminare în cazul în care Moldova și-ar pierde statalitatea.

Președintele speră că Chișinăul va reuși să găsească o poziție comună la nivel de președinte, speaker al parlamentului și prim-ministru. „Sperăm că acest lucru se va întâmpla în următoarele săptămâni, într-o lună. Dacă nu, această variantă a documentului rămâne să fie revizuită și perfecționată până la alegerile parlamentare”, a adăugat el.

Amintim că «Коммерсантъ» („Kommersant”) a comunicat că documentul elaborat de guvernul moldovean, care are opt pagini și se intitulează „Viziunea”, este dedicat reglementării diferendului transnistrean. Se preconizează că prezentarea lui oficială va avea loc în timpul cel mai apropiat.

În el se spune despre necesitatea de retragere a trupelor ruse din Transnistria și transformarea actualei operațiuni de pacificare cu participarea Rusiei într-o misiune civilă „de garanție a păcii”. Se propune ca statutul nerecunoscutei Republici Moldovenești Nistrene în componența Moldovei reintegrate să fie egalat în multe privințe cu statutul autonomiei găgăuze, dar cu împuterniciri reduse.

Despre conținutul „Viziunii” chișinăuiene și istoria apariției ei puteți citi aici.

Iar despre documentele-cheie care vizează reglementarea conflictului, semnat și adoptat de către participanții la procesul de negocieri după 25 de ani și despre este soarta acestor acte, puteți citi în proiectul special al NM «Замерзший Днестр» („Nistrul înghețat”).

Autor: Irina Ivaschina

Партнерские ссылки