Ilan Șor își poartă arestul. Patru ani de libertate condiționată

La 6 mai, s-au împlinit patru ani de când businessmanul și politicianul Ilan Șor a fost arestat în dosarul despre furtul miliardului. În această perioadă, Șor a reușit să devină primar de Orhei, în pofida acuzațiilor care i-au fost înaintate, și să devină deputat în parlament, în ciuda sentinței pronunțate de prima instanță, conform căreia a fost condamnat la 7,5 ani privațiune de libertate. NM a decis să urmărească parcursul dosarului lui Șor și motivul pentru care Curtea de Apel încă nu a pronunțat decizia sa definitivă.

Primul arest

La începutul lunii mai 2015, președintele parlamentului Andrian Candu a publicat primul raport Kroll. Două zile mai târziu, la 6 mai 2015, Ilan Șor, care încă de la 6 februarie 2015 figura în calitate de bănuit în dosarul despre furtul miliardului, a fost reținut de colaboratorii Centrului Național Anticorupție. În aceeași zi, lui Șor i-au fost prezentate învinuirile și a fost plasat în arest la domiciliu, pentru o perioadă de 30 de zile.

La 22 mai deja, Șor a fost eliberat din arest, pe motiv că și-a înregistrat candidatura la alegerile primarului de Orhei. El a câștigat alegerile, acumulând 62% din sufragii. După aceasta, arestul lui Șor nu a mai fost prelungit.

Al doilea arest și sentința

A doua oară, Ilan Șor a fost reținut la 22 iunie 2016. Atunci, procurorii au declarat că acesta figurează în cauza despre eschivarea de plata impozitelor și spălare de bani în proporții deosebit de mari. Peste două zile, la 24 iunie, Șor a fost plasat în arest preventiv pentru o perioadă de 30 de zile. O lună mai târziu, arestul a fost prelungit pentru încă o lună. Iar la 5 august  2016, prin decizia Curții de Apel, Șor a fost transferat în arest la domiciliu. Ulterior, timp de aproape un an, în fiecare lună, termenul de arest la domiciliu era prelungit pentru încă 30 de zile. La 21 iunie 2017, Judecătoria sectorului Buiucani l-a condamnat pe Ilan Șor la 7,5 ani privațiune de libertate în penitenciar de tip semi-închis, pentru escrocherie și spălare de bani în proporții deosebit de mari.

Curtea de Apel și mandatul de deputat

Ilan Șor a decis să conteste decizia instanței la Curtea de Apel. În luna februarie 2018, Curtea Supremă de Justiție a transmis dosarul lui Șor spre examinare Curții de Apel Cahul. Această decizie a provocat numeroase întrebări printre juriști și avocați. În opinia lor, examinarea unui caz de o asemenea rezonanță a fost transmisă cât mai departe de Chișinău pentru a sustrage atenția jurnaliștilor și a societății. La 19 septembrie 2018, cazul lui Șor a fost transmis pentru o expertiză financiar-contabilă. Până la ședința care a fost preconizată pentru 17 deсembrie, nu s-a reușit efectuarea expertizei. Nici ședințele planificate pentru 21 ianuarie și 20 februarie nu au avut loc.

Între timp, Ilan Șor și-a înregistrat candidatura pentru alegerile parlamentare și a devenit deputat în parlament, acumulând 52,22 la sută dintre voturile alegătorilor din circumscripția Orhei.

Ultima ședință în dosarul lui Șor trebuia să se desfășoare la 3 aprilie. Însă nici ea n-a avut loc. Următoarea ședință a Curții de Apel este planificată pentru ziua de 20 mai.

Detalii despre cum Ilan Șor a devenit „imaginea” timpurilor noastre, puteți citi în long read-ul nostru Martorul Moldovei. Cum Ilan Șor a devenit Ilan Șor.

Autor: NewsMaker

Партнерские ссылки