5.9ºC Chișinău
Luni 25 martie 2019

„Îmi calcă pe urme și tu poți nimeri la bătaie”. Cum a fost legat Zabolotnîi de pregătirea atentatului asupra lui Plahotniuc. Reportaj NM din sala judecății

Vicepreședintele Fondului de Ajutorare a Veteranilor de Sport IFAVIS Valeriu Zabolotnîi, acuzat de pregătirea atentatului asupra președintelui Partidului Democrat Vladimir Plahotniuc, a povestit la ședința de judecată versiunea sa despre evoluția evenimentelor și „istoria” cunoștinței sale cu Iurii Parhomenko, care este deja condamnat în același dosar. Zabolotnîi nu-și recunoaște vina și spune că s-au făcut presiuni asupra sa, cerându-i-se să-l „denigreze pe Karamalak”. Procurorul nu a avut întrebări pentru acuzatul Zabolotnîi, iar judecătorul i–a adresat numai una. Detalii despre cum s-a desfășurat audierea lui Zabolotnîi la judecătoria sectorului Centru aflați din reportajul NM.

Intermediarul

La noua ședință de judecată în dosarul despre pregătirea atentatului asupra președintelui PDM Vladimir Plahotniuc, care s-a desfășurat la 26 martie, a fost audiat Valerii Zabolotnîi, vicepreședintele Fondului de Ajutorare a Veteranilor de Sport IFAVIS.

El și-a început declarațiile cu datele sale biografice. Zabolotnîi a spus că este cetățean al Moldovei și Bulgariei și de naționalitate – bulgar. A anunțat că ocupă funcția de vicepreședinte al Fondului IFAVIS și președinte al Asociației de Prietenie Moldova și Bulgaria.

Judecătorii au încercat să-l întrerupă pe Zabolotnîi, însă el a spus că ar dori să-și prezinte toate datele personale, „așa cum cere legea”.

„Sunt maestru în sport la lupte libere, maestru în sport al URSS, medaliat cu argint la campionatul mondial de lupte printre veterani”, a enumerat Zablotnîi.

În timp ce depunea mărturii, acuzatul sta în picioare, refuzând propunerea judecătorilor de a lua loc.

Zabolotnîi este unicul intermediar între cei învinuiți de pregătirea atentatului asupra lui Plahotniuc și Grigori Karamalak, președinte al Fondului IFAVIS, cunoscut în cercurile criminale cu porecla Bulgaru. Ancheta îl consideră pe Karamalak comanditar al atentatului, acesta fiind anunțat în urmărire prin Interpol.

Conform versiunii procuraturii, anume Zabolotnîi, împreună cu alt acuzat – Stepan Kirov – la indicația lui Karamalak, l-au angajat pe Iurii Parhomenko, locuitor al Transnistriei, care trebuia să planifice antentatul.

Amintim că la 30 ianuarie, judecătoria sectorului Centru l-a condamnat pe Parhomenko la cinci ani și patru luni de închisoare, învinuindu-l de pregătirea atentatului asupra lui Plahotniuc. Parhomenko a fost judecat separat de ceilalți șase acuzați în această cauză, deoarece el și-a recunoscut vina. Anterior, Parhomenko a mai fost condamnat pentru omor la comandă.

La ședința anterioară a judecății Parhomenko a fost audiat ca martor. Procurorul Denis Rotaru a declarat pentru NM, după audierea lui Parhomenko, că mărturiile acestuia confirmă vina acuzaților, iar dovezile care se conțin în materialele dosarului confirmă declarațiile lui Parhomenko. În același timp, Parhomenko se încurca în declarațiile sale în timpul ședinței și nu putea răspunde la unele întrebări.

În comparație cu Parhomenko, Zabolotnîi vorbea sigur și versiunea evenimentelor expusă de el se deosebea de cea a lui Parhomenko.

Cine pe cine a găsit?

Astfel, Parhomenko a comunicat judecății că inițiativa primei întâlniri i-a aparținut lui Zabolotnîi, care a ajuns la Parhomenko prin intermediul lui Stepan Kirov. Zabolotnîi susține însă că Parhomenko singur l-a găsit.

„În vara anului 2016, la un nou turneu organizat în sală, de mine s-a apropiat Iurii Parhomenko (i-am aflat numele deja în timpul procesului de judecată) și a întrebat, care este situația în sport. Știind că fondul nostru îi susține pe veteranii și invalizii sportului, el a propus susținere financiară”, a povestit Zabolotnîi.

Propunerea l-a interesat pe Zabolotnîi. În schimb, Parhomenko a cerut ajutorul în „aranjarea” afacerii. S-a constatat că este vorba despre transportarea alcoolului etilic din Transnistria pe malul drept al Nistrului. Zabolotnîi a comunicat că după competiții, i-a sunat pe câțiva cunoscuți de-ai săi și i-a întrebat dacă sunt interesați de businessul propus de Parhomenko. Acești cunoscuți urmau să ia legătura cu Parhomenko la un număr de telefon pe care acesta l-a lăsat lui Zabolotnîi.

Vicepreședintele IFAVIS a menționat că Parhomenko nu s-a mai ocupat de această întrebare, deoarece a plecat la competiții. Drept confirmare a spuselor sale, el a adus în instanță o mapă cu documente în care, potrivit lui, sunt înscrise, pe zile, toate deplasările sale din acea perioadă.

La începutul anului 2017, la un eveniment sportiv, businessmanii cu care a vorbit Zabolotnîi despre Parhomenko i-au comunicat că afacerea despre care este vorba este contrabandă.

După aceea, la următoarele competiții, de el iarăși s-a apropiat Parhomenko și l-a întrebat despre decizia referitoare la propunerea sa.

„Eu i-am spus atunci că, prin această afacere, mă pune într-o situație incomodă față de oamenii care susțin sportul, pentru că afacerea lui este contrabandă. El a răspuns că n-a dorit să spună de la început și este gata să-și corecteze greșeala. A trecut o vreme oarecare și el iarăși m-a găsit la competiții și, drept mulțumire, mi-a dăruit vreo 10 telefoane mobile, care puteau fi cadouri pentru sportivi”, a spus acuzatul.

„Am dat de belea”

Zabolotnîi a spus că după aceasta, Parhomenko a dispărut, însă a apărut din nou înainte ca primul să fie reținut – în ajunul zilei de 7 aprilie 2017. Potrivit lui, Parhomenko era „speriat, iritat, în stare de afect” și a spus că „a dat de belea”.

„Eu l-am întrebat, din ce cauză, nu cumva din cauza contrabandei cu spirt? El a spus că e mai rău, mai grav, cum s-a exprimat. „Îmi calcă pe urme și tu poți nimeri la bătaie””, a spus Zabolotnîi.

Parhomenko i-a explicat lui Zabolotnîi că avea nevoie de bani, când de el s-au apropiat oameni din paza unui businessman.

„În timpul discuției, am aflat că acest businessman este Vladimir Plahotniuc. Evident, l-am întrebat, ce treabă am eu cu asta și cu problemele lui. L-am mai întrebat, cu ce probleme i s-au adresat și de ce anume pe mine m-a implicat în toate acestea. El a început să-mi vorbească despre faptul că din 2016, se pregătește înscenarea unui atentat asupra omului de afaceri Plahotniuc și că lui Parhomenko îi trebuia să se apropie mai mult de anturajul lui Grigori Karamalak”, a spus Zabolotnîi.

Potrivit lui, el nu s-a pierdut cu firea și a întrebat dacă Parhomenko chiar intenționează să execute atentatul.

„Nu, spune, aceasta este doar o înscenare”, l-a citat Zabolotnîi pe Parhomenko.

Potrivit lui, Parhomenko i-a sugerat „să plece din țară”, iar în ziua următoare, după această întâlnire, Zabolotnîi a fost reținut în centrul orașului, când ieșea dintr-o cafenea.

Răspunzând la întrebările avocatului său Vladimir Curmeli, Zabolotnîi a spus că îl cunoaște pe Karamalak încă din tinerețe. Ei făceau sport împreună, iar mai târziu, Karamalak a înființat Fondul IFAVIS, reprezentanța căruia a fost înregistrată în Moldova acum patru ani. Șef al acestei reprezentanțe a devenit Zabolotnîi.

El a mai spus că din ceilalți acuzați îl știe pe Dmitrii Șevcenko. Acesta, împreună cu fratele său Igor, se află sub tutela familiei lui Zabolotnîi și a lui Stepan Kirov, cu care se ocupa cu sportul. Zabolotnîi și Kirov sunt vecini de bloc.

Zabolotnîi a declarat că neagă vina sa și niciodată nu i-a transmis niciun fel de bani lui Parhomenko.

Amintim că Parhomenko a declarat în instanță că a primit de la Zabolotnîi $100 de mii după cea de-a doua vizită în Moldova a executorilor atentatului asupra lui Plahotniuc (potrivit versiunii procuraturii, atentatul urma să fie săvârșit de trei cetățeni ai Moldovei și doar unul dintre ei – Alexandr Adamovici – se află în arest, la Kiev).

„Eu l-am întrebat [pe Parhomenko] dacă nu-și face griji în privința acestei înscenări a intentatului. El mi-a răspuns că va primi pentru aceasta o sumă foarte mare de bani și oamenii din serviciul de pază îl vor scoate din încurcătură”, a spus Zabolotnîi.

Răspunzând la întrebarea, de ce Parhomenko depune mărturii împotriva lui Zabolotnîi, acesta a spus că la ultima întâlnire, Parhomenko a declarat că el trebuia să-l defăimeze pe Karamalak, iar pentru aceasta, Zabolotnîi este ținta cea mai comodă.

Ordinul – „să fie lichidat”

Vicepreședintele IFAVIS a mai menționat că trebuia să se afle în închisoarea nr. 13, însă el n-a fost transferat imediat. În prima perioadă, el s-a aflat în izolator. Zabolotnîi nu a precizat, în care izolator anume și nimeni nici nu l-a întrebat despre aceasta.

„Colaboratorii Departamentului pentru combaterea crimei organizate m-au scos de două ori din izolator, în lipsa avocatului, și mi-au pus întrebări despre atentatul asupra lui Plahotniuc. Lor le-am explicat aceleași lucruri ca și dvs. Nu le-a convenit acest lucru și mi-au dat versiunea lor, conform căreia trebuia să-l ponegresc pe Karamalak. Eu am refuzat și ei mi-au spus că pot să mă gândesc și că de aceasta depinde soarta mea. Peste vreo săptămână, m-au scos din nou din izolator, fără avocat, și într-o formă amenințătoare, mi-au cerut să semnez aceste aberații și să-l vorbesc de rău pe Karamalak. „Dacă vei face aceasta, mi-au spus ei, tot azi vei pleca acasă, iar dacă nu, vei zdohni în izolator”, a spus Zabolotnîi.

După aceasta, potrivit afirmațiilor acuzatului, el s-a îmbolnăvit și avocatul său a insistat asupra transferului lui în închisoarea nr. 13. Zabolotnîi și avocatul său s-au adresat procuraturii cu plângeri de condiții inumane de întreținere și acțiuni ilegale ale colaboratorilor organelor de drept și intimidare, însă așa și nu au primit răspunsul procuraturii.

Procurorul Tatiana Vidrașcu nu i-a adresat nicio întrebare lui Zabolotnîi. Ea a spus că nu are întrebări pentru acest acuzat.

Judecătorul l-a întrebat pe Zabolotnîi dacă acesta a fost amenințat cerându-i-se să depună mărturii.

„Da, la Departamentul pentru combaterea crimei organizate. Unul dintre ofițeri chiar mi-a spus că a fost dat ordinul să fiu lichidat”, a spus Zabolotnîi.

Cu aceasta, audierea lui Zabolotnîi în cadrul procesului s-a terminat. Judecătorul i-a cerut procurorului Tatiana Vidrașcu să explice, la următoarea ședință, ce acțiuni a întreprins procuratura în legătură cu plângerea lui Zabolotnîi.

Amintim că procuratura a încheiat investigațiile și a transmis în judecată dosarul despre intentatul asupra lui Plahotniuc la sfârșitul lunii octombrie anul trecut. Potrivit procurorilor, ei au reușit să adune suficiente dovezi ale vinei celor șapte acuzați și să stabilească cu exactitate că Grigori Karamalak (Bulgaru) a fost comanditar al atentatului. Procurorii au numit motiv al asasinatului dosarele penale deschise în Moldova împotriva lui Karamalak. Despre aceasta, potrivit polițiștilor, au povestit membrii grupării care au fost arestați.

Pentru prima oară, despre prevenirea atentatului asupra lui Vladimir Plahotniuc a anunțat Ministerul Afacerilor Interne al Ucrainei, la 7 aprilie anul trecut. Ministrul Arsen Avakov a relatat că operațiunea s-a desfășurat în colaborare cu MAI din Moldova: organizatorii asasinatului la comandă au fost reținuți la Kiev, iar potențialii comanditari – la Chișinău.

Autor: Alexandra Batanova

Партнерские ссылки