Importatorii de carburanți au obținut liber la prețuri. Se va scumpi benzina?

Prețurile la benzină și motorină se vor micșora în curând. Aceasta este promisiunea directorului general al companiei Lukoil-Moldova, Feyruz Isayev, la ședința Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE), în cadrul căreia a fost aprobată noua metodologie de calculare a prețurilor pentru carburanți. Acum, ANRE nu va mai stabili o dată la două săptămâni prețurile maxime pentru benzină și motorină, prețurile de vânzare cu amănuntul vor fi stabilite de către operatorii de pe piață. ANRE a promis însă că va monitoriza strict concurența de pe piață.

Noua veche metodologie

Importatorii de carburanți vor putea de sine stătător să stabilească prețurile pentru benzină și motorină la stațiile de alimentare. Acest lucru este prevăzut de noua metodologie de stabilire a prețurilor la carburanți, care a fost aprobată la 11 martie de către Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE). Cei de la ANRE au menționat că, de fapt, aceasta este o revenire la „vechea” metodologie, care a funcționat din anul 2007 până în anul 2016 și care permitea companiilor să stabilească marja de 10% pentru întergul volum de carburanți comercializat.

Șeful Departamentului monitorizare și control al activităților licențiate al ANRE Andrei Adam, a menționat că metodologia stabilește componentele care includ prețurile de vânzare cu amănuntul la combustibil, ce anume nu poate fi inclus în ea și când pot fi modificate prețurile.

Astfel, în prețul de vânzare cu amănuntul, operatorii pieței pot include cheltuielile ce țin de achiziția, transportarea și comercializarea combustibilului. Cheltuielile pentru construcția și reconstrucția stațiilor de alimentare, pentru plata amenzilor sau a daunelor etc. nu pot fi incluse în prețul combustibilului. Prețurile pot fi modificate după achiziția unui nou lot de carburanți, în cazul schimbării cursului valutar și al „altor factori obiectivi care pot influența costul carburanților”.

Potrivit afirmațiilor lui Adam, pentru proiectul metodologiei au fost propuse peste 40 de amendamente și observații, dintre care au fost aprobate 12. De exemplu, majoritatea companiilor petroliere au cerut majorarea marjei de la 5 la 10%. Însă dacă la început, ANRE interzicea companiilor să majoreze rentabilitatea admisibilă, în varianta finală a metodologiei figurează cifra de 10%.

Una dintre cele mai importante modificări a fost propusă de Consiliul Concurenței. În opinia specialiștilor acestei instituții, cerința ANRE față de operatorii de pe piață de a anunța despre modificările prețurilor cu amănuntul cu o zi până la modificare poate duce la stabilirea prețurilor contractuale și a înțelegerilor de cartel. De aceea Consiliul a propus obligarea companiilor de a anunța postfactum despre modificarea prețurilor, în decurs de trei zile după modificarea prețurilor afișate la benzinării.

Potrivit directorului general al ANRE, Veaceslav Untilă, noua metodologie va liberaliza parțial piața produselor petroliere. În același timp, el i-a îndemnat pe importatorii de carburanți să dea dovadă de responsabilitate, stabilind rentabilitatea de 10%. „Moldova este o țară agrară. Stabiliți, vă rog, prețuri corecte”, a subliniat Untilă după aprobarea metodologiei.

Directorul ANRE Octavian Calmâc a spus că piața produselor petroliere este foarte vulnerabilă. „Companiile au investit în dezvoltarea ei și așteaptă efectele. Totodată, aceasta este o piață importantă pentru consumatori, iar noua metodologie este un echilibru al intereselor și ale unora, și ale altora”, a subliniat Calmâc.

De ce prețurile ar putea să scadă

El a menționat că Moldova a revenit, astfel, la noua practică de formare a prețurilor la produsele petroliere, când întreaga responsabilitate aparține jucătorilor de pe piață. Totodată, Calmâc a dat asigurări că regulatorul va monitoriza atent ceea ce se întâmplă la benzinăriile din Moldova. „Noi ne așteptăm că prețurile vor scădea”, a menționat directorul ANRE.

Afirmațiile lui Calmâc au fost confirmate de către directorul general al companiei Lukoil-Moldova, Feyruz Isayev. Acesta a spus că ar fi bine dacă noua metodologie ar intra în vigoare în următoarele 1-2 zile, pentru că acum, prețurile la carburanți sunt înghețate, dar ar trebui să fie mult mai mici. „Îndată ce metodologia va fi publicată, noi vom schimba imediat cifrele indicate la benzinării”, a subliniat Isayev.

De asemenea, el a menționat că discuțiile dintre companii și ANRE în ce privește marja au fost foarte aprinse. „Bine că am ajuns la un consens și la cifra de 10%, dar vreau să vă asigur că acest lucru nu înseamnă că aceste companii vor stabili anume un astfel de adaos. De exemplu, anterior, când funcționa sistemul liberalizat de stabilire a prețurilor la produsele petroliere, marja era, în medie, de 3,5%”, a precizat directorul general al Lukoil-Moldova.

Cum autoritățile au restituit businessului „drepturile la prețuri”

Menționăm că adoptarea noii metodologii de stabilire a prețurilor la carburanți a fost prevăzută în amendamentele la legea despre piața produselor petroliere, pe care parlamentul a adoptat-o la 30 noiembrie 2018. Aceste modificări au rămas neobservate, întrucât în agenda ultimelor două ședințe ale parlamentului, din 29 și 30 noiembrie, la care deputații din această legislatură au avut dreptul de a adopta legi, au fost peste 50 de proiecte de legi și proiecte de decizii, pe care majoritatea parlamentară le-a adoptat practic fără dezbateri. Amendamentele la legea despre piața produselor petroliere au fost propuse de către deputații democrați Cornel Dudnic și Marcel Răducan, pentru cea de-a doua lectură a proiectului de modificări al guvernului la Codul fiscal și cel vamal.

Amendamentele democraților la legea despre produsele petroliere au anulat metodologia prețurilor maxime la carburanți, care funcționa din anul 2016 și care erau stabilite de către ANRE o dată la două săptămâni. Prețurile maxime erau calculate în baza cotațiilor Platts la bursele mondiale, precum și în funcție de TVA, impozite, taxe și marjele operatorilor de pe piață.

newsmaker.md/rom/noutati/preturile-vor-fi-la-libertate-de-ce-in-moldova-au-fost-anulate-preturile-maxime-la-40785

Anterior, Cornel Dudnic a menționat pentru NM că s-a decis revenirea la vechea metodologie pentru a exclude salturile frecvente ale prețurilor la produsele petroliere, speculațiile de pe piață și adoptarea „unei eficiențe corecte a companiilor, dar nu mai mult de 10%”.

Ce spun experții

Expertul în energetică Sergiu Tofilat consideră că, după revenirea la vechea metodologie, jucătorii de pe piață vor majora cheltuielile, prin diferite metode, așa cum făceau și până acum, ceea ce le va permite să crească, legal, prețurile la carburanți. Potrivit afirmațiilor sale, sistemul actual al „prețurilor plafon” a influențat asupra micșorării profitului companiilor petroliere și acestea au lobbat revenirea la vechea metodologie.

Fostul director al ANRE Victor Parlicov a explicat mai devreme pentru NM că fostul mecanism de formare a prețurilor pe o piață competitivă este „o cale spre nicăieri”, însă modificările propuse, adică revenirea la vechea metodologie, potrivit lui, este insuficientă pentru a îmbunătăți situația. „Pentru ca situația să revină la normal, este insuficient să readuci vechea legislație, trebuie impus să lucreze Consiliul Concurenței. Atunci (până la introducerea prețurilor maxime. – NM), aceștia, practic, nu se ocupau de piață, încercând să paseze responsabilitatea spre ANRE. Dacă ei se vor eschiva și mai departe de la responsabilitate și vor prinde muște, operatorii iarăși vor afișa aceleași prețuri la toate benzinăriile și le vor schimba concomitent, o dată la câteva luni”, consideră Parlicov.

În opinia sa, dacă după revenirea la vechiul mecanism de formare a prețurilor, Consiliul Concurenței își va îndeplini obligațiunile, la benzinării „va apărea diferența de prețuri și piața va semăna mai mult cu piețele civilizate, de exemplu, cele din UE sau chiar din Ucraina, unde diferența de prețuri dintre benzinăriile care se află pe același traseu în limitele a 50 de km poate ajunge până la aproape 2 hrivne (aproximativ 1,2 lei)”, a concluzionat expertul.

Autor: Natalia Melnic

Партнерские ссылки