2.59ºC Chișinău
Duminică 24 martie 2019

Imunitatea parlamentară îl va salva pe Șor de închisoare? Explică experții

Partidul „Șor” se pregătește activ de alegerile parlamentare, inclusiv în străinătate, organizând acolo acțiuni electorale pentru diaspora moldovenească. Acest lucru a provocat o întrebare firească în societatea civilă: dacă șeful partidului, Ilan Șor, condamnat de prima instanță în dosarul despre furtul miliardului, ar ajunge în parlament, ar putea evita pedeapsa? NM a discutat cu câțiva experți și a aflat dacă imunitatea parlamentară îl va salva pe Șor de închisoare.

Analistul politic Igor Boțan a menționat că Șor poate participa la alegerile parlamentare, chiar dacă instanța primară l-a declarat vinovat, întrucât această sentință nu este definitivă. Potrivit analistului, Șor ar putea ajunge în parlament și ar putea îndeplini atribuțiile de deputat până în momentul când în dosarul său va fi luată o decizie finală.

În același timp, în opinia lui Boțan, imunitatea parlamentară nu-l va salva pe Șor de închisoare, dacă Curtea Supremă de Justiție va reunoaște legitimă decizia instanței primare: „Cred că acest lucru este evident. Însă, posibil, pentru aceasta, vor fi necesare proceduri parlamentare suplimentare”.

Avocatul Vitalie Nagacevschi consideră că Șor ar putea fi închis și fără proceduri parlamentare suplimentare. „Imunitatea parlamentară nu funcționează dacă persoana a comis o crimă până a fi obținut această imunitate. De aceea nu vor fi probleme în ce privește aplicarea sancțiunilor față de el”, este sigur Nagacevschi.

De aceeași părere este și directorul executiv al Asociației Promo-LEX Pavel Postică. Potrivit afirmațiilor sale, Șor ar putea fi arestat chiar și fără procedura de retragere a imunității parlamentare. „Potrivit interpretării Curții Constituționale, nu există necesitatea de a retragere a imunității persoanei dacă acesteia i-a fost pronunțată sentința până a deveni deputat”, a explicat Pavel Postică.

La 27 iunie 2017, Judecătoria Centru l-a condamnat pe Ilan Șor la șapte ani și jumătate de închisoare în dosarul despre furtul miliardului din trei bănci moldovenești. Șor a fost recunoscut vinovat de provocare de daune în proporții deosebit de mari prin înșelăciune sau abuz de încredere. De asemenea, Șor a fost condamnat pentru spălare de bani în proporții deosebit de mari. Șor și avocații săi au atacat sentința la Curtea de Apel. În luna februarie curent, Curtea Supremă de Justiție a decis să transmită dosarul lui Șor la Curtea de Apel Cahul.

La 19 septembrie 2018, avocații lui Șor au reușit să obțină ca dosarul să fie transmis unei expertize financiar-contabile. Din această cauză, audierile au fost amânate pentru trei zile. Următoarea ședință în cazul lui Șor va avea loc la 17 decembrie.

Autor: Nadejda Coptu

Партнерские ссылки