29ºC Chișinău
Vineri 21 septembrie 2018

În interesul rezoluției. Care vor fi consecințele înghețării asistenței acordate Moldovei de către UE?

Parlamentul Moldovei intenționează să vină, zilele acestea, cu o reacție la rezoluția dură a Parlamentului European adoptată săptămâna trecută. Din cauza invalidării rezultatelor alegerilor primarului în Chișinău, deputații europeni au cerut sistarea asistenței financiare pentru Moldova. Democrații care încearcă să se poziționeze ca fiind unica forță proeuropeană capabilă să oprească „pericolul rus” în persoana socialiștilor, au preferat tactica atacului în locul apărării. Ei insistă că de cele întâmplate se fac vinovate partidele de opoziție de dreapta, iar cetățenii pot fi dezamăgiți de politica UE. NM a încercat să analizeze, care vor fi consecințele politice și economice ale rezoluției Parlamentului European și a deciziei UE de a nu acorda asistență financiară Moldovei.

Despre cei de dreapta și vinovați

Primul semnal despre înghețarea primei tranșe a asistenței macrofinanciare acordate de UE pentru Moldova a venit la 3 iulie. Solicitată de NM, Comisia Europeană a comunicat că Moldova nu a îndeplinit obligațiunile politice pe care și le-a asumat și că acordarea banilor este amânată. Mai târziu, la 5 iulie, Parlamentul European a adoptat o rezoluție prin care a cerut Comisiei Europene să suspende acordarea asistenței macrofinanciare pentru Moldova. Cauza înghețării finanțării este invalidarea rezultatelor alegerilor în Chișinău.

În ziua următoare, la 6 iulie, democrații au organizat un briefing extraordinar în cadrul căruia au anunțat că în Moldova, decizia UE nu va avea consecințe serioase. Mesajul principal al liderului PDM Vladimir Plahotniuc a fost că toate cele întâmplate sunt uneltiri ale Partidelor „Platforma Demnitate și Adevăr” și „Acțiune și Solidaritate”. Principalul democrat susține că guvernul și parlamentul desfășoară reforme dure în folosul cetățenilor, iar cei din opoziția de dreapta lucrează împotriva poporului lor pentru a obține bonusuri electorale.

De asemenea, democrații declară că rezoluția nu va avea un efect economic, deoarece guvernul a lucrat intens și își va putea permite continuarea proiectelor lansate. Totodată, liderul PDM a dat de înțeles că cetățenilor le va fi greu să înțeleagă „de ce au fost rugați să susțină reformele dure, coordonate cu colegii din Bruxelles, pentru ca după realizarea acestor reforme, să fie lipsiți de ajutorul promis”.

În acest sens, poziția democraților coincide cu opinia președintelui Igor Dodon. Potrivit afirmațiilor acestuia, „moldovenii suferă din cauza acestor proeuropeni, care concurează pentru atenția politicienilor europeni”. Ce-i drept însă, în comparație cu democrații, Dodon vorbește despre „abuzurile guvernului”. Potrivit șefului statului, există o singură soluție: venirea la guvernare a Partidului Socialiștilor.

Opoziția a salutat decizia Parlamentului European. Președintele Partidului „Platforma Demnitate și Adevăr” Andrei Năstase consideră că rezoluția este „o sentință pentru regimul lui Plahotniuc și al lui Dodon”. „Aceasta însă nu este o sentință pentru Moldova. Dimpotrivă, Moldova este susținută în aspirațiile sale europene”, a adăugat el. Liderul Partidului „Acțiune și Solidaritate” Maia Sandu a numit rezoluția „susținere pentru protestatarii din Chișinău”.

Despre consecințele economice

Ministrul finanțelor Octavian Armașu a confirmat pentru NM poziția liderului PDM că rezoluția nu va avea consecințe economice. Suspendarea asistenței macrofinanciare, în opinia sa, nu va influența realizarea bugetului. „Noi avem supraîndeplinirea planului de venituri. În afară de aceasta, există tranșa oferită de Fondul Monetar Internațional și Banca Mondială”, a comunicat Armașu pentru NM.

Inițial, în bugetul de stat pentru acest an, a fost inclusă și asistența externă în valoare de €100 de milioane. În luna mai, parlamentul a operat amendamente la Bugetul de Stat, diminuându-l până la €62,1 milioane. Atunci, Armașu a explicat acest lucru prin faptul că opoziția „a dezinformat Comisia Europeană” și din această cauză, obținerea celor trei tranșe în anul 2018 nu va fi posibilă din punct de vedere tehnic.

Veaceslav Ioniță, expert IDIS Viitorul, crede că autoritățile au așteptat o asemenea decizie. „Evident, acest lucru se va răsfrânge negativ asupra proiectelor de infrastructură, a drumurilor. În ansamblu însă bugetul de stat va supraviețui. Veniturile vor fi mai mari decât se preconiza. Decizia nu va afecta achitarea salariilor, pensiilor, activitatea instituțiilor de stat”, a menționat el.

Expertul a menționat că „în acest caz, noi pur și simplu distrugem infrastructura noastră”. „Putem uita despre tot ce ține de dezvoltarea ei”, a preîntâmpinat Ioniță.

Totodată, expertul este sigur că în afară de pierderile financiare, Moldova mai are și pierderi de imagine. „Decizia UE va fi sincronizată cu alți parteneri externi. Va fi greu să înțelegem, cum România ne va acorda acum bani, dacă și UE a suspendat susținerea”, a menționat el.

Tatiana Lariușchina, doctor în economie, este de părere că nu trebuie „să ne facem concluzii despre influența fatală a deciziei UE asupra situației economice”. „Cred că aceasta este istoria despre procesul de negocieri dintre guvern și UE și nu despre anumite sancțiuni. În ce privește consecințele, acestea sunt niște semnale care trebuie să influențeze electoratul opoziției, consolidarea acestuia și presiunea asupra guvernării în interiorul țării”, presupune expertul.

Potrivit afirmațiilor sale, „acest lucru înseamnă mai ales negocieri decât că în realitate, guvernarea nu va primi banii”. „Moldova are foarte multe rezerve interne, cu ajutorul cărora țara ar putea să acopere gaura din buget”, a spus Lariușchina.

Despre efectul politic

Analistul politic Dionis Cenușă consideră că rezoluția Parlamentului European este, în primul rând, o declarație politică a forțelor politice europene despre nivelul democrației în Moldova. „În al doilea rând, acest lucru demonstrează că în prezent, cei din UE apreciază situația din Moldova la nivelul celei din anul 2015, când, pentru prima dată, UE a înghețat toată asistența financiară, din cauza furtului miliardului”, a spus expertul pentru NM.

În cel de-al treilea rând, a menționat el, rezoluția creează premize pentru ca și alte instituții ale UE să ia decizii asemănătoare care, în consecință, vor duce la suspendarea susținerii până când nu vor fi îndeplinite toate condițiile. Cenușă mai afirmă că rezoluția poate ajuta opoziția proeuropeană „să alimenteze protestele”.

În general, această rezoluție poate servi drept început „pentru ceva important”, a spus Cenușa. „Pentru a consolida acest rezultat, e nevoie ca Parlamentul European să fie susținut de Consiliul UE și Comisia Europeană”, a precizat el.

Expertul politic al IDIS Viitorul Veaceslav Berbeca presupune că decizia Parlamentului European se va răsfrânge negativ asupra PDM. „Va fi deosebit de dificil să se poziționeze ca partid proeuropean. Deși PDM, desigur, se va strădui să micșoreze nivelul de negativism”, presupune el.

În ce privește contextul politic intern, nu trebuie să uităm că o jumătate din deputați vor fi aleși în circumscripțiile uninominale, a continuat el. „Acolo, astfel de rezoluții nu vor avea o importanță prea mare. De aceea e prea puțin probabil că din această cauză, ei vor pierde dividendele electorale în interiorul țării”, susține Berbeca.

Potrivit lui, această decizie poate consolida retorica socialiștilor precum că trebuie activată colaborarea cu Rusia, deoarece Europa „se îndepărtează” de Moldova. „Cel mai important e faptul că această rezoluție este o lovitură foarte mare asupra imaginii Moldovei la nivel politic extern. Nouă pur și simplu ne-au indicat unde ne este locul – alături de Burundi și Somalia”, a concluzionat expertul. 

Autori: Galina Vasilieva, Nicolai Paholinitchi

Партнерские ссылки