În Moldova au interzis pungile din plastic, dar «au uitat» să introducă amenzi pentru aceasta

Deputații blocului ACUM au constatat că deși de la 1 ianuarie curent, în Moldova, a fost interzisă utilizarea și comercializarea în magazine a pungilor din plastic cu grosimea mai mare de 50 de microni, nu este prevăzută nicio pedeapsă pentru aceasta. În acest context, deputații au elaborat un proiect de lege cu privire la aplicarea amenzilor care, la 24 iulie, a primit avizul pozitiv al comisiei parlamentare pentru economie, buget și finanțe.

Proiectul de lege a fost prezentat comisiei de către Dumitru Alaiba, deputat al blocului ACUM, unul dintre autorii documentului. Potrivit afirmațiilor acestuia, când fostul parlament a discutat în lectura a doua amendamentele la legea cu privire la comerțul intern, care prevăd interzicerea utilizării și a comercializării pungilor din plastic, sancțiunile au fost excluse din proiect. «Noi nu facem nimic revoluționar, pur și simplu includem în actuala legislație penalitățile, pentru a face legea mai eficientă. Pentru că noi am interzis pungile din plastic, dar în realitate, intri în supermarket și ți se oferă pungă», a precizat Alaiba.

newsmaker.md/rom/cartoteca/nu-am-nevoie-de-sacosa-cum-renunta-moldova-la-pungile-din-plastic

Reamintim că în anul 2018, parlamentul a adoptat amendamente la legea cu privire la comerțul intern, care prevăd interzicerea treptată a comercializării și utilizării în magazine a pungilor din plastic. Astfel, începând cu anul acesta, sunt interzise pungile cu grosimea mai mare de 50 de microni, din anul viitor – cele cu grăsimea mai mică de 50 de microni, iar din anul 2021 – cele mai subțiri de 15 microni. Interzicerea totală a veselei de unică folosință va fi introdusă începând cu anul 2021.

Deputații ACUM au propus ca pentru încălcarea acestei interdicții să fie aplicate amenzi de la 3 mii de lei până la 4,5 mii de lei pentru persoanele fizice și de la 6 mii de lei până la 12 mii de lei pentru persoanele juridice.

Alaiba a mai spus că cea mai bună alternativă pentru plastic pot fi torbițele ce pot fi folosite timp îndelungat sau pungile biodegradabile. Însă asemenea pungi oricum dăunează mediului, a menționat el.

Socialistul Petru Burduja s-a interesat, în cadrul ședinței comisiei, dacă businessului i se va acorda o perioadă de tranziție. Alaiba a menționat în acest context că businessului i se va permite să epuizeze rezervele, însă perioada de tranziție nu va fi prea îndelungată. El a adus drept exemplu interzicerea fumatului în locurile publice, care a fost introdusă într-o singură zi.

Proiectul de lege al deputaților ACUM nu a fost susținut de democratul Vladimir Cebotari, care a explicat acest lucru prin faptul că, probabil, amenzile sunt necesare, dar societatea încă nu este pregătită pentru ele.

Autor: Nicolai Paholinitchi

Партнерские ссылки