„În prezent, avem de a face cu corupția politică și acapararea puterii”. Cum Freedom House și experții apreciază democrația moldovenească

 

În ultimii nouă ani, justiția din Moldova a devenit și mai puțin independentă, iar nivelul corupției nu a scăzut. Despre aceasta se menționează în investigația Freedom House „Dezvoltarea democrației în țările aflate în tranziție” (Nations in Transit), publicată la 11 aprilie. Autorii acesteia consideră că anul 2018 este „de cotitură” pentru Moldova, iar autoritățile țării noastre trebuie, în sfârșit, să decidă, pe ce cale vor merge – democrație sau totalitarism. Între timp, experții din Moldova nu se îndoiesc de faptul că „un control total al autorităților asupra tuturor” doar se va intensifica.

Traiectoria negativă”

Potrivit datelor Freedom House, în anul 2018, Moldova a rămas în categoria țărilor „parțial libere”. În cercetare se examinează situația din țară conform câtorva indicatori: administrarea centrală și cea locală, procesul electoral, societatea civilă, independența presei, independența sistemului judiciar, corupția și nivelul democrației.

Investigația Nations in Transit („Dezvoltarea democrației în țările aflate în tranziție”) este publicată anual de către Freedom House. Potrivit datelor acestei cercetări, începând cu anul 2009, Moldova înregistrează progrese la mulți indicatori dintre cei menționați. Aceștia sunt estimați pe o scală de 7 puncte, în care 1 punct înseamnă nivelul cel mai înalt al progresului democratic, iar 7 – cel mai mic.

Conform investigației, în Moldova e tot ma rău în ce privește independența sistemului judiciar, aprecierea în acest sens scăzând de la 4,5 puncte până la 5. Indicele corupției (4), procesului electoral (4) și administrării democratice naționale (5,75) au rămas la nivelul anterior.

Autorii cercetării consideră că în anul 2017, Moldova „a continuat traiectoria negativă din ultimii ani”. Procesul politic s-a înrăutățit din cauza trecerii la sistemul electoral mixt, la aceasta contribuind „acordul tacit” dintre Partidul Democrat și Partidul Socialiștilor, menționează Freedom House. În opinia autorilor investigației, ambele partide „au imitat lupta geopolitică”, care a lăsat într-o parte problemele reale ale societății: sărăcia, corupția, migrația, șomajul și „jaful secolului”.

Printre problemele democrației moldovenești menționate de Freedom House este monopolizarea presei și stagnarea reformei din justiție. În acest sens, autorii cercetării enumeră câteva cazuri și incidente care provoacă o îngrijorare deosebită, inclusiv cazul de urmărire a directorului general al Newsmaker Vladimir Soloviov.

Potrivit prognozelor Freedom House, 2018 va deveni pentru Moldova an „de cotitură”: autoritățile sau vor începe să realizeze reformele anticorupție și din justiție, sau vor continua să consolideze regimul totalitar. „Lupta politică dintre PDM și PSRM va continua. Geopolitica va fi și în continuare în agenda politică, […] ceea ce va duce la o mai mare polarizare a societății moldovenești”, se spune în document.

„Nu există niciun element democratic care ar funcționa”

Comentând rezultatele investigației în domeniul corupției, șeful reprezentanței moldovenești a Organizației Internaționale Transparency International Lidia Carașciuc a menționat că, posibil, acestea nu corespund întocmai realității, întrucât „criteriile care au fost utilizate pentru estimarea nivelului corupției în anul 2009 nu sunt compatibile cu problemele care sunt astăzi în Moldova”. Adică situația reală privind corupția poate fi și mai rea decât a fost estimată de către Freedom House.

Dacă mai devreme, în Moldova, corupția era măsurată prin mărimea mitei și gradul de răspândire, în ultimii ani, problema corupției a trecut la un nou nivel. În prezent, noi ne confruntăm cu problema corupției politice și acapararea puterii”, a explicat Carașciuc. Iar despre progresul pe care Freedom House l-a constatat în unele regiuni, ea a comentat cu mult scepticism: „Despre ce progres putem vorbi în general, când la noi s-au furat 12% din PIB și nimeni nu a fost pedepsit?”.

Fostul reprezentant permanent al Moldovei în Consiliul Europei și ONU Alexei Tulbure, la rândul său, consideră că principala cauză a diminuării indicilor în Moldova o constituie lipsa voinței politice. „Banii [de la donatori] pentru reforme vin, însă transformările nu au loc de la sine, pentru aceasta e nevoie de eforturi, iar acestea nu-s”, susține expertul.

Directorul de programe din cadrul Centrului de Resurse Juridice din Moldova Nadejda Hriptievschi este de acord cu Alexei Tulbure. „Pe de o parte, nu există voință politică, pe de alta, e prea multă politică în justiție”, a menționat ea.

Și mai tare s-a înrăutățit situația privind independența justiției – acest lucru este foarte grav. În anul 2009, noi spuneam că trăim într-un regim totalitar, iar acum, în 2018, suntem nostalgici după acea perioadă. Și aceasta acum, când avem o Strategie a reformei justiției și susținerea partenerilor. Este foarte grav când autoritățile consideră că trebuie să controleze justiția”, a spus Hriptievschi.

În opinia lui Tulbure, justiția – domeniul în care situația este cea mai gravă, conform datelor Freedom House – „poate fi curățată și acum”: pentru aceasta trebuie să fie pedepsiți funcționarii și judecătorii care s-au făcut vinovați. Însă autorităților „le este convenabil să păstreze actualul sistem și să controleze totul”, a menționat el.

Experții au o atitudine sceptică față de teza Freedom House precum că 2018 va fi un an „de cotitură” pentru Moldova. Ei se îndoiesc de faptul că autoritățile se gândesc serios să „aleagă calea reformelor”.

Formularea Freedom House este diplomatică. Autoritățile nu sunt în situația de a alege, acestea doresc să întețească controlul asupra a orice. Viitoarele alegeri parlamentare au fost deja transformate în formalitate. Deja e clar cine va câștiga. Posibil, democrații vor deține majoritatea, în colaborare cu socialiștii, și nu-i exclus că aceasta va fi constituțională”, a presupus Tulbure, adăugând că victoria la alegeri, în opinia sa, va fi obținută prin fraude.

Nici Nadejda Hriptievschi „nu vede niciun fel de semne că autoritățile doresc să evite totalitarismul”. Cu toate acestea, potrivit ei, există speranța la o îmbunătățire a situației și multe vor depinde de ce decizii vor lua în cazul „unor importante proiecte de legi și cauze penale”.

Potrivit ei, este vorba mai ales de pachetul proiectelor de legi „democratice”, care „stau la Ministerul Justiției încă din luna decembrie 2017” – despre modificarea sistemului de numire a judecătorilor și membrilor Consiliului Superior al Magistraturii. O altă „hârtie de turnesol”, potrivit expertului, vor fi deciziile finale în cazurile scandaloase ale judecătorilor Domnica Manole și Dorin Munteanu.

Este important și cum vor fi examinate, mai departe, cauzele lui [Ilan] Șor și [Veaceslav] Platon. Dacă va fi în regim închis, ca și până acum, acesta este un semnal rău. Chiar și în timpul dictaturii comuniștilor [a lui Vladimir Voronin], procesele de judecată nu erau închise, de la început și până la sfârșit”, a amintit Hriptievschi.

La rândul său, Alexei Tulbure este sigur că „un control total al puterii” în justiție doar va fi consolidat, deoarece „împotrivirea interioară este slabă, iar semnale puternice din afară nu sunt”. El consideră că „reacția partenerilor de dezvoltare ar putea fi mult mai dură”, întrucât, de facto, „Moldova pică din democrație: nu există niciun element democratic, care ar funcționa”.

NM s-a adresat după comentarii la Ministerul Justiției, însă nu a primit niciun răspuns nici la apelurile telefonice, nici demersul în scris. La momentul publicării, au rămas fără răspuns și demersurile NM adresate serviciului de presă al Ambasadei SUA și Delegației Uniunii Europene.

Adăugat la ora 15:40, 12 aprilie. NM a primit răspunsul Ambasadei SUA. În acesta se spune că principala piedică în dezvoltarea în continuare a Moldovei rămâne a fi corupția, de aceea „lupta împotriva ei trebuie să devină prioritate pentru autoritățile moldovenești”. În acest context, ambasada subliniază necesitatea investigației furtului miliardului din băncile moldovenești, restituirea celor furate și pedepsirea celor vinovați. „De asemenea, este necesar ca în Moldova să funcționeze Agenția Națională de Integritate, Agenția pentru restituirea proprietăților și Serviciul pentru prevenirea și combaterea spălării banilor”, se menționează în răspunsul misiunii diplomatice a SUA. De asemenea, aceasta au dat asigurări că SUA vor continua să susțină eforturile autorităților moldovenești în lupta cu corupția, inclusiv prin intermediul proiectului USAID's Open Justice.

 

 

 

Autor: Marina Supac

Партнерские ссылки