24.85ºC Chișinău
Luni 20 mai 2019

„Informație confidențială”. Curtea de Apel Cahul refuză să spună la ce oră va avea loc ședința în „dosarul Șor”

Curtea de Apel Cahul refuză să comunice jurnaliștilor ora la care va fi reluată miercuri, 20 februarie, examinarea „dosarului Șor”. Informația nu poate fi găsită nici pe site-ul Curții. Experții Asociației „Promo-Lex” susțin că este vorba de un abuz.

O nouă ședință de judecată în „dosarul Șor” va avea loc la Curtea de Apel Cahul la 20 februarie. Întrebați de „NewsMaker” la ce oră vor începe audierile, responsabilii de la Curtea de Apel Cahul au spus că aceasta este „informație confidențială” și au refuzat să o comunice jurnaliștilor. Iar pe site-ul instanței din Cahul informația vizând „dosarul Șor” nu a mai fost actualizată de vara trecută.

Experții Asociației „Promo-Lex” susțin că asistăm la un abuz. „Ora ședințelor de judecată nu poate fi considerată „informație confidențială”. Acesta este informație publică și trebuie publicată pe site chiar dacă însăși ședința de judecată se va desfășura fără presă”, a comentat avocatul „Promo-Lex”, Vadim Vieru.

În ajunul ședinței precedente, informația vizând „dosarul Șor” a fost scoasă de pe site-ul Curții de Apel Cahul la solicitarea Agenţiei de Administrare a Instanţelor Judecătoreşti. Aceasta și-a argumentat demersul prin faptul că ședințele în acest dosar sunt închise. Asta chiar dacă CSM a insistat anterior ca toate ședințele de judecată să fie publice.

„Dosarul Șor” a fost transmis Curții de Apel Cahul anul trecut, după aproape 8 luni de blocaj la Judecătoria Chișinău și Curtea de Apel Chișinău. Dosarul a fost transmis magistraților Evghenii Dvurcenschi, Nina Veleva și Vitalie Movilă de la Curtea de Apel Cahul, după ce președintele Curții de Apel Chișinău a invocat că în instanța pe care o conduce și care numără 56 de magistrați, dintre care 21 fac parte din Colegiul penal, nu sunt decât doi judecători compatibili pentru a examina această cauză.

Ultima ședință în dosarul primarului de Orhei, care urma să aibă loc la 21 ianuarie, a fost amânată. Curtea de Apel Cahul a explicat atunci că instanța nu a primit încă rezultatele expertizei financiar-economice asupra căreia au insistat avocații lui Șor.

Următoarea ședință de judecată va avea loc miercuri, 20 februarie, cu patru zile înainte de ziua alegerilor parlamentare la care participă și Ilan Șor.

La 21 iunie 2017, Ilan Șor, a fost condamnat de magistratul Andrei Niculcea de la Judecătoria Chișinău la 7 ani și 6 luni de închisoare pentru escrocherie și spălare de bani. Totuși, magistratul a dispus ca pedeapsa să intre în vigoare abia după ce va exista o decizie definitivă în acest sens. Astfel, Șor a rămas în libertate, sub control judiciar. Numele său figurează de sute de ori în cele două rapoarte ale detectivilor de la „Kroll”, el fiind principalul figurant în dosarul fraudei bancare.

Autor: Nadejda Coptu

Партнерские ссылки