16.35ºC Chișinău
Luni 22 aprilie 2019

Judecata a eliberat mandat de arest pe numele Anei Ursachi. De ce s-a decis arestarea avocatei la 1,5 ani după ce procurorul a depus cererea în acest sens?

Judecătoria sectorului Centru a eliberat mandat de arest pe numele avocatei Ana Ursachi. Cererea procurorului în acest sens a fost înaintată acum un an și jumătate. Judecătorul Nicolae Corcea și-a argumentat decizia prin seriozitatea acuzațiilor la adresa lui Ursachi, dar și prin faptul că ea „poate împiedica organele de drept să stabilească adevărul și poate influența martorii”. NM a aflat că avocații Anei Ursachi au lipsit de la ședință, însă în mandatul de arest se afirmă contrariul.

La 29 martie, judecătorul sectorului Centru Nicolae Corcea a admis cererea din 3 noiembrie 2016 a lui Dumitru Ștefârță, procuror al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, și a eliberat mandat de arest pe numele avocatei Ana Ursachi pe un termen de 30 de zile. Calcularea termenului de arest începe din momentul reținerii.

Corcea și-a motivat decizia prin faptul că „a ținut cont de seriozitatea infracțiunii incriminate Anei Ursachi, precum și de personalitatea acuzatei, care se ascunde de organele de anchetă, prin aceasta afectând desfășurarea normală a procesului penal”.

În afară de aceasta, magistratul a decis că „există temei pentru a presupune că acuzata, conștientizând pericolul acțiunilor sale criminale, poate împiedica stabilirea adevărului în cadrul procesului penal și influența martorii și ancheta”.

În mandatul de arest, Corcea a menționat că la ședință au asistat avocații lui Ursachi, Eduard Rudenco și Iulian Rusanovschi, însă în sala de judecată aceștia nu erau. Ursachi a fost reprezentată de Mihail Lebedinschi, avocat de stat numit de instanță.

Potrivit informațiilor deținute de NM, ședința de judecată a durat doar cinci minute.

Eduard Rudenco a comunicat pentru NM că el și colegul său nici nu au știut despre această ședință. Potrivit lui, judecătorul Nicolae Corcea demult a încetat să coordoneze cu ei datele ședințelor de judecată.

„El stabilea datele ședințelor fără a le coordona cu noi, iar noi aflam despre ele dimineața, în ziua ședinței, iar uneori seara, nimeni nu ne preîntâmpina”, a spus Rudenco.

El a spus că s-a adresat de nenumărate ori cancelariei judecătoriei Centru, pentru a coordona datele ședințelor, însă judecătorul ignora rugămințile lor, iar apoi a decis că avocații boicotează ședințele și i-a numit lui Ursachi un avocat de stat.

Eduard Rudenco susține că decizia despre arest ține de activitatea lui Ursachi la nivel internațional. În prezent, Ana Ursachi se află în UE și se întâlnește în permanență cu avocați europeni, deputați ai Parlamentului European și le comunică acestora despre încălcarea drepturilor omului și problemele justiției în Republica Moldova.

Rudenco a menționat că intenționează să conteste decizia lui Corcea la Curtea de Apel.

Întrebat de NM dacă Ursachi poate fi anunțată în urmărire, Rudenco a spus că este sigur că ea deja se află în căutare prin Interpol (aceasta înseamnă căutare internațională).

Numele avocatei Ana Ursachi a devenit cunoscut după ce ea a început să se ocupe de cazuri importante și să se declare deschis împotriva prim-vicepreședintelui de atunci al PDM Vladimir Plahotniuc. Avocata Ursachi a reprezentat, printre altele, apărarea în dosarele „grupului Petrenco”, liderului „Partidului Nostru” Renato Usatâi, omului de afaceri Veaceslav Platon și alții. În afară de aceasta, Ursachi a participat activ la protestele antiguvernamentale organizate de Platforma „Demnitate și Adevăr” și „Blocul roșu” al lui Grigore Petrenco, de nenumărate ori, ea ea a criticat public puterea actuală și pe Vladimir Plahotniuc.

Autor: Alexandra Batanova

Партнерские ссылки